Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Greenpeace: În România se cultivă soia modificată genetic!

Autor: Meat MIlkmiercuri, 1 octombrie, 2014

(Agerpres) În ţara noastră există culturi de soia modificată genetic, deşi acest lucru este interzis în Uniunea Europeană, dar şi în România, susţine echipa Greenpeace România.

Un studiu întreprins de organizaţia mondială în România, arată că 10 din 10 probe testate – provenind din județul Botopani – au iepit pozitiv pentru organisme modificate genetic. Rezultatul testelor a fost atestat şi de un laborator acreditat din Viena, Austria. În alte judeţe nu au fost identificate cazuri de cultivare ilegală a organismelor modificate genetic interzise.

Greenpeace a contactat şi autoritățile cu atribuţii de verificare în domeniu – Comisariatele Judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu şi Direcţiile Agricole Judeţene, pentru a afla informaţii în legătură cu controalele efectuate, cu sesizările primite, cazurile de cultivare ilegală a OMG-urilor şi măsurile luate în aceste cazuri.

„Din mare parte dintre răspunsurile primite de la autorităţi, însă, reiese că până în prezent nu a fost realizată nicio monitorizare pentru a identifica eventualele cazuri de cultivare ilegală a OMG-urilor interzise sau cele de contaminare în urma cultivării porumbului modificat genetic MON810, ori în urma cultivării soiei modificate genetic în mod legal (pre-2007) şi ilegal (post-2007). De asemenea, în doar câteva locuri s-au efectuat controale ca urmare a sesizărilor primite şi s-au aplicat sancţiuni la identificarea unor cazuri de cultivare ilegală împreună cu dispoziţii de a distruge culturile respective, dar nu întotdeauna a fost şi verificată distrugerea lor. Din unele scrisori a reieşit chiar faptul că autorităţile cu responsabilităţi de monitorizaren şi control nu dispun de mijloacele necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile, în speţă de echipamente adecvate pentru testare şi de laboratoare”, arată Greenpeace.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...