Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Gripa aviara la o ferma de curcani din canada

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

O ferma de curcani din Manitoba a fost pusa in carantina de catre Canadian Food Inspection Agency dupa ce mai multe pasari au fost testate pozitiv pentru o tulpina H5 a gripei aviare. In urma testelor suplimentare oficialii au confirmat ca tulpina de gripa aviara descoperit la ferma este H5N2 si nu H5N1. H5N2 este comuna la pasarile salbatice, cum ar fi rate si gaste.

Gripa aviara a fost identificata pentru prima data in anii 1900, in Italia, dar a fost gasita mai tarziu in toata lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat in 1997 in Asia si a creat panica in lumea intreaga, vorbindu-se de iminenta unei epidemii de proportii. In octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns si in Romania, fiind identificat la pasari din localitatea Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea. Romania este prima tara europeana unde prezenta acestui virus a fost confirmata in mod oficial.

De la primele contaminari prin contact direct pasare-om din Hong Kong, 1997, s-a raportat un numar semnificativ de infectii si decese in Asia de Sud-Est. Rata ridicata a mortalitatii este explicata prin lipsa unui sistem imunitar uman specializat impotriva acestui virus. Neavand o istorie de contact cu virusul, riscul de expunere si de deces este foarte ridicat in cazul omului. Daca o persoana care sufera de influenza ajunge intr-un contact strans cu o pasare bolnava de gripa aviara, exista posibilitatea sa contacteze boala, infectandu-se si cu acest virus. Cei doi virusi intalnindu-se in acelasi organism gazda, pot fi capabili de schimb de material genetic, in urma caruia, noul virus rezultat se poate transmite liber de la om la om fara obstacole. Inca nu exista dovezi ca virusul gripei aviare s-ar putea transmite de la om la om, oamenii de stiinta fiind de parere ca schimbul genetic inca nu s-a produs.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...