Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Guvernul republicii moldova cauta solutii pentru evitarea sacrificarii animalelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Guvernul Republicii Moldova a discutat in cadrul unei sedinte bilantul pierderilor economice generate de situatia agriculturii din acest an, relateaza Recolta.eu.

Fermierii de peste Prut au fost grav afectati de seceta persistenta, existand riscul ca 15-20% dintre animale sa fie sacrificate in aceasta iarna, datorita lipsei furajelor. De asemenea, multi agricultori spun ca nu au bani pentru infiintarea culturilor in toamna.
Datele au fost prezentate reprezentantilor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, dar si Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala. Acestia incearca sa identifice sursele financiare pentru sustinerea agriculturii Republicii Moldova.

„Necesitatea numarul unu este de a sustine sectorul zootehnic, pentru a evita sacrificarea septelului, deoarece restabilirea lui e foarte complicata. Vom avea nevoie de suport pentru cel putin trei componente care sunt necesare la insamantarea culturilor de toamna: furaj, pentru a salva 15-20% din septel; apoi avem nevoie de o suma foarte mare, 88 milioane de dolari, pentru combustibil, seminte. Suma totala a acestor cheltuieli este de 16 milioane de dolari, care vor fi suportate de agricultori, Guvern si donatorii externi”, a precizat Vasile Bumacov, ministrul moldovean al agriculturii.

Doar la porumb, pierderile au fost de doua treimi din recolta, potrivit oficialului.
Noi am contat mult pe porumb, dar, cu parere de rau, ceea ce s-a intamplat in luna iunie si iulie va duce la dificultati. Cea mai grea situatia este in sud si in centru. Anul trecut am avut 1 milion 400 de mii de tone, o parte am exportat, o buna parte a fost folosita in sectorul zootehnic. Anul acesta nu vom exporta pentru ca tot ce avem va fi folosit pe intern, a spus ministrul.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...