Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Guvernul umple burta evaziunii cu 100 de milioane de mici pe an

Autor: Meat MIlkluni, 5 mai, 2014

De Ziua Muncii, Federația ProAgro, împreună cu Asociația Română a Cărnii și Asociația pentru Promovarea Alimentelor Românești au organizat la sediul acesteia din urmă un ”grătar de presă” (a se citi: conferință de presă), în care s-a clamat încă o dată necesitatea stringentă a reducerii TVA-ului la carne și produse din carne, de la 24 %, la 5 %.

 

La întâlnire au participat domnii Alex Jurconi-Președinte ProAgro, Ovidiu Dușleag-Vicepreședinte ARC și Ștefan Pădure-Președinte APAR și Director Executiv ARC.

 

Ținându-se cont de faptul că 1 Mai nu poate fi conceput fără mititei, întâlnirea s-a axat pe exemplificarea situației pieței micilor, dacă TVA-ul ar fi redus. Astfel, în fața presei, Alex Jurconi, președinte ProAgro, a spus că românii consumă anual cca 500 de milioane de mici, din care, o cincime înseamnă piață neagră generată de cota uriașă de TVA.

 

Cu alte cuvinte, prin menținerea acesteia, guvernul nu face altceva decât să umple burțile evazioniștilor cu 100 de milioane de mititei pe an. Iată, însă, poziția producătorilor de carne din România, în legătură cu subiectul discutat recent:

 

 

Mai vrei încă un mic? Taie TVA!

Românii ar mai avea câte un mic de fiecare pe grătar, daca TVA ar fi 5%

În România anual se consumă între 20 şi 25.000 de tone de mici. Asta înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici anual. Dacă am pune cap la cap toţi aceşti mici am ajunge până la lună şi ne-ar mai rămăne să facem înconjorul pământului. De două ori.

 

Dacă luăm în calcul populaţia activă, reiese că un român mănâncă în medie 40 de mici pe an.*

 

Consumul de mici creşte considerabil pe tot parcursul verii, iar apogeul vânzărilor îl reprezintă mini-vacanţa de 1 mai, când pe parcursul a 2-3 zile se consumă peste 1.500 tone de mici. Asta înseamnă că pe grătare sfârâie, de 1 mai, 30 de milioane de mici, peste 7% din cantitatea consumată într-un an întreg. Într-o singură zi românul mănâncă mici cât pentru lună.

 

Punând baza tot pe populaţia activă, de 1 mai, un român consumă în medie 3 mici cu TVA 24%. Dacă TVA ar fi 5%, cu acelaşi buget, un român şi-ar permite să cumpere 4 mici.

 

Cât ne costă grătarul de 1 Mai?

1 kg carne de mici – cost mediu 15,5 lei

1 kg piept de pui dezosat – cost mediu 21,5 lei

1 kg ceafă de porc – cost mediu 20 de lei

 

Un grup de cinci prieteni care se pregătesc de grătar ar putea cumpăra două kilograme de mici, două kilograme de piept de pui și un kilogram de ceafă de porc. În total 114 lei.

 

Dacă TVA ar fi 5%, pentru două kilograme de mici ar plăti puţin peste 26 de lei, în loc de 31 de lei.

Economie 5 lei

 

Pentru cele două kilograme de piept de pui ar plăti 36 de lei, în loc de 43 de lei.

Economie 7 lei

 

Pentru ceafa de porc ar plăti aproximativ 17 lei, în loc de 20.

Economie 3 lei

 

Cheltuiala totală, cu o TVA de 5% ar fi de 79 de lei.

Economie totală: 35 de lei

 

Cu banii economisiţi din diferenţa de TVA, de grătar s-ar bucura 7 persoane în loc de 5.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...