Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Harghita – cartofii folositi la furajarea animalelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

O buna parte din recolta de cartofi a anului trecut, ramasa pe stoc producatorilor din Harghita, va fi folosita pentru furajarea animalelor. Conform Agerpres, previziunile sumbre din toamna anului trecut, potrivit carora o cantitate mare de cartofi va ajunge la gunoi, nu s-au adeverit, sustine directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Harghita, Torok Jeno.

Acesta a explicat ca producatorii au redus preturile, dupa ce au realizat ca productia a fost foarte mare si nu vor avea cui s-o vanda. In toamna anului trecut, cand am vazut ce productie mare avem, ma gandeam ca vom avea mult mai multi cartofi nevanduti. Dar situatia nu este atat de grava ca in 2008, cand s-a aruncat o cantitate mare de cartofi. (…) In ultimul timp am vazut permanent masini ale cumparatorilor care vin in judet dupa cartofi, a spus Torok Jeno.

In acelasi timp, seful DADR a subliniat ca motivul pentru care cartofii din judet nu ajung la gunoi este legat de faptul ca zootehnistii prefera sa-i foloseasca pentru furajarea animalelor, deoarece pretul cerealelor furajere este de patru ori mai mare. A intervenit ceva care salveaza producatorii de cartofi. (…) Pentru un zootehnist merita sa cumpere cartofi pentru animale, din cauza ca acum cerealele furajere sunt de patru ori mai scumpe. Astfel au inceput sa se cumpere cartofi pentru furajarea animalelor, a explicat seful DADR Harghita.

Torok Jeno subliniaza ca o astfel de situatie poate fi evitata daca producatorii se organizeaza mai bine si infiinteaza centre de prelucrare si ambalare, astfel incat cartofii lor sa ajunga in supermarketuri. In plus, el sustine ca si consumatorii trebuie sa constientizeze faptul ca producatorii romani folosesc mai putine ingraseminte si pesticide, iar cartofii lor sunt mai sasnatosi si mai gustosi. (TS)

Rondocarton își va expune soluțiile de ambalare la Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 18 martie 2019

Rondocarton, parte a companiei austriece Rondo Ganahl Aktiengesellschaft, își va expune soluțiile de ambalare în secțiunea Expo a Conferinței Internaționale Meat Milk, eveniment care va avea loc la Hotel Alpin din Poiana Brașov, în zilele de 30 și 31 mai.   Rondo Ganahl Aktiengesellschaft este o companie de familie...

Efectele tehnologiei HHP asupra componentelor laptelui
Autor: Cristina Gavrilut  /   luni, 18 martie 2019

Tratamentele termice tradiționale aplicate la prelucrarea laptelui au o calitate nutrițională mai scăzută, deoarece mulți nutrienți sunt labili la căldură. Pentru a depăși această problemă, s-au dezvoltat câteva tehnologii de procesare non-termică, inclusiv procesarea la presiune hidrostatică înaltă (HHP), în care, presiuni...