Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Horsegate: Exporturile de carne au scăzut

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 27 februarie, 2013

Producătorii români au scăpat de acuzații în scandalul cărnii de cal. Mai greu le va fi , însă, să-și „revigoreze” vănzările. Criza cărnii de cal a redus vânzările abatoarelor locale nu doar pe plan intern, ci şi pe piaţa comunitară. Nu mai vorbim de reticenţa consumatorilor pe motiv că le-a fost înşelată încrederea. În România, cel puţin, producătorii de carne de vită susţin că vânzările „nu se mai ridică la nivelul de dinante de criză”, iar pe termen scurt se aşteaptă la o reducere a cererii cu până la 20%. Cât despre poziţia ţării noastre pe piaţa comunitară, jucătorii din piaţă recunosc că imaginea României a fost afectată, însă nu chiar aşa de grav cum s-ar fi aşteptat toată lumea.

„Comenzile au scăzut, însă nu este o reducere dramatică”, spune Iulian Căzăcuţ, patronul firmei Doly-Com din Botoşani, una dintre companiile asupra cărora au existat suspiciuni – la sugestia francezilor de la Spanghero – că ar fi etichetat greşit carnea de cal. Clienţii reacţionează diferit de la ţară la ţară, unii au devenit mai prudenţi, alţii cer alte preţuri, povesteşte Căzăcuţ.

Recunoaşte că scandalul i-a adus şi ceva publicitate, ba chiar gratis. Un client important din Austria, de exemplu, a prelungit contractul cu un an tocmai pentru că s-a dovedit „nevinovăţia” firmei din Botoşani. „Orice comerciant câştigă sau pierde, cel mai important este să nu dai faliment”, declară Căzăcuţ.

În această perioadă a anului, vânzările de carne sunt proaste în general, afirmă Mihai Vişan, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, care spune că există oarecare îngrijorare printre producători, în ce priveşte percepţia consumatorilor faţă de produsele din carne.

Şi Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine, susţine că vânzările de carne de vită sunt în scădere şi încă din perioada Sărbătorilor de iarnă. Scandalul cărnii de cal este o lovitură în plus la adresa producătorilor, afirmă Frânc. Cât despre dublarea exporturilor de carne de vită în 2012, a fost mai mult o situaţie de conjunctură. Fermierii au tăiat animalele în lipsa furajelor. România n-a devenit nicidecum un mare jucător pe piaţa comunitară.

România nu este un jucător important pe piaţa cărnii de vită la nivelul UE, unde principalii producători sunt Franţa (cu un excedent de circa 200.000 tone de carne pe an, de unde şi ”protecţionismul” francezilor) şi Spania. România stă ceva mai bine în statistici la carnea de cal, deşi cifrele sunt mai modeste. Suntem pe locul cinci în Europa la export după Belgia, Polonia, Franta şi Olanda şi pe locul nouă la nivel mondial. (Mai multe, pe www.evz.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...