Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Hotnews: romania ar putea relua exporturile de carne de porc pe piata uniunii europene

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Autoritatile romane fac demersuri pentru ca producatorii romani de carne si produse din carne de porc sa isi poata comercializa din nou produsele pe piata Uniunii Europene, anunta Departamentul pentru Afaceri Europene, intr-un comunicat de presa. Livrarile de carne si produse din carne de porc, provenind de la firme romanesti si avand ca destinatie piata intracomunitara, au fost interzise din anul 2003, din cauza faptului ca Romania folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.

La sfarsitul lunii iunie, Romania a solicitat Comisiei Europene includerea in anexa II a Deciziei 2008/855, masura care ar permite si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana. Includerea Romaniei in anexa II a Deciziei 2008/855 constituie pasul necesar inainte de trecerea la faza urmatoare, respectiv inscrierea in Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii pe piata europeana a porcinelor vii.

Potrivit DAE, ca urmare a rezultatelor pozitive ale aplicarii Programului de monitorizare, control si eradicare a pestei porcine clasice, aplicat in Romania in perioada 2006-2010, in decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855. In acest context, unitatile de procesare a carnii de porc din Romania, care prelucreaza carne provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica, au primit permisiunea de a livra pe piata unica europeana produse purtand marci romanesti. Conditia necesara aprobarii acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea carnii materie prima si a productiei destinate exportului.

La solicitarea producatorilor romani, autoritatile au facut demersuri pentru ca acestia sa poata comercializa pe piata UE carnea si produsele din carne de porc produse in Romania. Astfel, la sfarsitul lunii iunie, Romania a solicitat Comisiei Europene includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Faza urmatoare, adica inscrierea in Anexa I a Directivei, va permite liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii porcinelor vii pe piata europeana.

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...