Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Hotnews: romania ar putea relua exporturile de carne de porc pe piata uniunii europene

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Autoritatile romane fac demersuri pentru ca producatorii romani de carne si produse din carne de porc sa isi poata comercializa din nou produsele pe piata Uniunii Europene, anunta Departamentul pentru Afaceri Europene, intr-un comunicat de presa. Livrarile de carne si produse din carne de porc, provenind de la firme romanesti si avand ca destinatie piata intracomunitara, au fost interzise din anul 2003, din cauza faptului ca Romania folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.

La sfarsitul lunii iunie, Romania a solicitat Comisiei Europene includerea in anexa II a Deciziei 2008/855, masura care ar permite si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana. Includerea Romaniei in anexa II a Deciziei 2008/855 constituie pasul necesar inainte de trecerea la faza urmatoare, respectiv inscrierea in Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii pe piata europeana a porcinelor vii.

Potrivit DAE, ca urmare a rezultatelor pozitive ale aplicarii Programului de monitorizare, control si eradicare a pestei porcine clasice, aplicat in Romania in perioada 2006-2010, in decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855. In acest context, unitatile de procesare a carnii de porc din Romania, care prelucreaza carne provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica, au primit permisiunea de a livra pe piata unica europeana produse purtand marci romanesti. Conditia necesara aprobarii acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea carnii materie prima si a productiei destinate exportului.

La solicitarea producatorilor romani, autoritatile au facut demersuri pentru ca acestia sa poata comercializa pe piata UE carnea si produsele din carne de porc produse in Romania. Astfel, la sfarsitul lunii iunie, Romania a solicitat Comisiei Europene includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Faza urmatoare, adica inscrierea in Anexa I a Directivei, va permite liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii porcinelor vii pe piata europeana.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...