Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Hydromix, sistemul IT de alimentare cu lichide a suinelor

Autor: Miruna Sorescuvineri, 15 aprilie, 2016

Hydromix, de la Big Dutchman, este un program modular extrem de flexibil, un sistem complex care oferă alimentarea cu lichide a scroafelor și purceilor. Fiecare sistem Hydromix se potrivește cu numărul de animale care trebuie adăpate sau hrănite, iar acestea sunt furnizate în condițiile specifice de constrcție ale fermei.

 

Hydromix se recomandă în special, în cazul în care sunt folosite ingrediente low-cost pentru hrana animalelor, cum ar fi zerul și produsele secundare din industria alimentară, sau sunt hrănite cu porumb de siloz. Hydromix reprezintă un produs inteligent și de încredere, specific tehnologiei pentru alimentarea complet automatizată a scroafelor, porcilor și purceilor, indiferent de numărul acestora dintr-o fermă. Pentru a-și satisface clienții, inginerii firmei lucrează la îmbunătățirea continuă a sistemului. Produsul Hydromix este recomandat pentru toate tipurile de ferme de porci: atât pentru purcelele crescute în grupuri, în spații închise, scroafe gestante în grajduri sau cu acces în aer liber, cât și pentru scroafele ținute în grupuri, în zone deschise.

 

Sistemul de alimentare cu lichide (sau cu control al timpului de hrănire în aer liber), este recomandat mai ales pentru purceii proaspăt înțărcați. Acest lucru permite administratorului fermei să furnizeze purceilor cantități mici de hrană proaspătă, ori de câte ori este nevoie. Acesta poate utiliza pompa de alimentare cu aer comprimat, pentru a distribui hrana animalelor.  În grajduri, porcii pot fi alimentați cu hrană lichidă, fie de la jgheaburile longitudinale sau transversale (raportul de hrănire a unui animal trebuie să fie de 1:1), fie de la jgheaburile scurte de sezon (în acest caz, raportul de hrănire este de 3:1). Nivelul de umplere poate fi măsurat de un senzor electronic sau pneumatic (Liquid LevelCheck).

 

Avantajele sistemului de alimentare Hydromix

 

Avantajele acestui sistem constau în: prepararea rețetei individuale, din diferite ingrediente; creșterea mare în greutate pe zi, cu o hrănire cu cheltuieli reduse, controlate de computerul din fermă. Acest management de hrănire economisește timp și funcționează foarte fiabil. În plus, oferă un pachet extins de igienă, numărul de germeni fiind redus, ceea ce este foarte important pentru sănătatea animalelor. Sistemul are o mare precizie de măsurare, pentru fiecare animal care este hrănit la supapă și asigură transportul hranei pentru animale chiar și la distanțe lungi. Și, nu în ultimul rând, sistemul are costuri reduse de operare și un serviciu lung de viață, potrivit specialiștilor.

 

Avantajele controlului Big Dutchman

 

Acest control este unul deosebit de flexibil, potrivit pentru tipuri de sisteme diferite. Are un software ușor de utilizat, care poate fi folosit de pe orice PC, controlează fiecare pas al procesului, asigură un control al valvelor individuale cu corectare automată și oferă un control de la distanță cu transfer de date și back-up pe propriul PC, sistemul putând fi controlat de la orice distanță. În plus, face administrarea fermei mult mai ușoară, pentru orice fermier.

 

Calculatorul de control Big Dutchman face ca Hydromix să fie un sistem al viitorului, software-ul fiind ușor de utilizat, ba chiar permițând să programați pe calculator acest proces. De asemenea, fiecare fermier poate să cotroleze supapele individuale cu automate de corecție, să compare hrana necesară animalelor sau banii cheltuiți cu hrana animalelor, analiză bazată pe curbele specifice pentru hrana animalelor. În plus, oferă posibilitatea ca diferite rețete să fie pregătite cu ușurință, iar toate datele de intrare sunt afișate în tabele, sub formă de grafice. De altfel, se pot schimba din telecomandă atât transferul de date și backup-ul de date, sau chiar se pot programa mesaje de alarmă către telefonul mobil, prin intermediul unui simplu PC.

 

Sistemele cu linii de ramură umplute sunt foarte potrivite pentru grajdurile compacte, cu distanță scurtă, până la ”bucătăria” cu alimente. Acest lucru permite furnizarea fiecărui țarc de porci o linie alimentară unică, iar aditivii pot fi pur și simplu adăugați la linia de ramură, prin intermediul echipamentului MedInject. Pentru fermele mai mari se recomandă combinarea unei linii de inel fără reziduuri, cu linii secundare de conducere spre țarcuri, pentru a reduce lungimea acelor linii.

 

Sisteme de alimentare

 

Atunci când se planifică furnizarea în alimentația porcilor a hranei lichide, trebuie să fie luate în discuție unele probleme, în prealabil. Acestea includ: numărul și vârsta animalelor, strategia de hrănire (limitată, sau prin senzor de hrănire), lungimea distanțelor de transport la alimentare, mediul de transport care urmează să fie utilizat (terestru sau aerian), proiectarea unui sistem de alimentare fără reziduuri (linii de apel sau linii de ramură JET), toți aceștia fiind doar câțiva factori care trebuie luați neapărat în considerație. Big Dutchman a dezvoltat mai multe tipuri diverse de sisteme, pentru aplicații diverse.

 

Concepte de sistem încercate și testate

 

Sistemele ”tank”, cu linii de ramură umplute, sunt foarte potrivite pentru grajdurile compacte, cu distanțe scurte până la bucătăria cu alimente. Acest lucru permite să fie furnizată în fiecare țarc câte o linie de alimentare unică. În acest fel, aditivii pot fi foarte simplu adăugați la linia de ramură, prin intermediul MedInject. Pentru grajdurile mari, este recomandată combinarea unei linii inel, fără reziduuri, cu liniile secundare de conducere, spre țarcuri, pentru a reduce distanța.

 

Big Dutchman a dezvoltat mai multe tipuri de sisteme diferite, pentru diverse aplicații. Așadar, fermierul trebuie să adapteze sistemul pe care îl are, la modul ideal, la condițiile de producție ale unității. De pildă, sistemul care cuprinde un rezervor de apă de clătire și linia de ramură JET. Atunci când se utilizează acest concept, întreaga alimentare mixtă este distribuită la fiecare hrănire, fără reziduuri. În cazul în care rezervorul de apă de hrănire este instalat, nu există nicio ruptură în procesul de hrănire, deoarece nu este necesar să se pompeze apa uzată în rezervorul de amestec. Acest concept este, prin urmare, ideal pentru hrănirea scroafei.

 

După ce alimentarea a fost finalizată, împingeți apa înapoi în zona de clătire din rezervor. De acolo, aceasta este apoi disponibilă pentru o altă rețetă. Acest lucru înseamnă că principala ramură este goală și curată, până când începe următoarea alimentare. Cele mai scurte sub-ramuri, în tot acest timp, rămân umplute cu hrană.  Combinarea liniilor secundare JET este ideală pentru construcția grajdurilor, pentru că este nevoie de foarte puține țevi. Acest concept include separatorul JET, care este împins prin ramura principală de aer comprimat. După amestecare, furajul este distribuit. Apa este apoi împinsă, până când întreaga conductă golește complet toată hrana animalelor.

Rota Guido, una dintre performelele ediției 2018 a târgului Indagra
Autor: meatmilk  /   joi, 1 noiembrie 2018

Prezentă și la ediția din acest an a târgului Indagra, compania Rota Guido își confirmă statutul de evidențiat, atât prin calitatea produselor și serviciilor pe care le oferă, cât și prin numărul impresionant de vizitatori prezenți la stand dar, mai ales, prin numeroasele dialoguri de afaceri care, bineînțeles, se finalizează...

Indagra 2018: Hormann prezintă noul robot de muls MonoBOX
Autor: meatmilk  /   joi, 1 noiembrie 2018

Nelipsită de la târgul Indagra, compania Hormann își prezintă și în acest an soluțiile complete pentru fermierii români crescători de bovine de lapte și carne, inclusiv prin distribuția de tehnologii GEA.   Noutatea ediției, însă, o reprezintă noul robot de muls MonoBOX, de la același producător, GEA, o instalație...