Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

…iar, în față, cu tremurici!

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 20 februarie, 2013

Euforia începutului de iarnă s-a topit precum zăpada așternută după alegerile din 9 decembrie. Speranța în sprijinul pe care sectorul de carne îl va primi de la noii guvernanți a murit aproape ”ante factum”, odată cu veștile care au reașezat, atât cât puteau fi reașezate, planurile de afaceri pentru 2013:

”Nu vom discuta acum cu FMI-ul reducerea TVA-ului.”(Daniel Constantin); ba, mai mult: ”Reducerea TVA-ului rămâne un obiectiv care are ca termen de realizare finalul de mandat al acestui guvern.” (Victor Ponta); și, încă: ”Mai întâi, vom negocia cu reprezentanții organismelor financiare internaționale introducerea unui program pilot de reducere a TVA-ului și, apoi, dacă acest program își va dovedi eficiența, atunci vom negocia și extinderea măsurii.” (Victor Ponta și Daniel Constantin, ”tous les deux”!). Cu alte cuvinte, totul a rămas ”ca-n gară!”

Problema e, dacă tot vorbim de gări metaforice, câte trenuri vor mai pleca și, mai ales, câte vor mai putea să își târâie vagoanele prin hățișul de drumuri ale industriei de profil! Pentru că semnele anului nu sunt deloc bune și tot sectorul ”privește înapoi cu mânie”, iar, în față, cu tremurici!

Așa se întâmplă că, la fel ca acum patru ani, ca acum opt, 12, și 16 ani, producătorilor și procesatorilor de carne din România nu le rămâne decât drumul solitudinii, statul neajutând cu aproape nimic. Într-un fel, e și vina lor, crezând toate poveștile. Copii naivi, fiind, au tot sperat la un mai bine promis de Părintele Stat, părinte care se dovedește a fi vitreg și în condiție, și în faptă.

Și dacă am vorbi la nivel de organizații profesionale, tot despre solitudine am aminti, pentru că oamenii de afaceri vorbesc, și vorbesc bine, în perfectă cunoștință de cauză, dar, cine să-i asculte!? Părintele vitreg e prea ocupat cu barbutul politicii, pentru a mai lua seama și la necazul propriilor odrasle.

Drumul singurătății bântuie industria. Fiecare e pe cont propriu, fraților! Ei, nu chiar de tot. Revista Fabrica de Carne și agenția infoALIMENT vă vor fi prieten și sprijin de nădejde. Dacă statul nu împinge la căruță, vom trage noi, dimpreună cu firmele din domeniu. Iată: Tocmai ce am început organizarea noii Conferințe Internaționale Meat & Milk 2013. Iar, asta, ar fi prima veste bună a anului! (Ilie Stoian)

Nu, nu e drept!
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 26 iulie 2018

L-ați luat în bâză de cum a deschis ușa ministerului. Ați făcut mișto de el în ultimul hal, că vine de pe tarla și că are pe suflet țărâna pământului pe care a crescut, deși n-ați luat în seamă școlile și experiența lui. L-ați portretizat în colaje foto ironice și în montaje video batjocoritoare, profitând de...

Ce avem în pahar, apă sau otravă?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 20 iulie 2018

Suntem bine trecuți de prima jumătate a anului, așa că se cuvine să încercăm să facem un scurt bilanț, întrebându-ne pe bună dreptate: Ce are în el paharul, apă care să ne dea putere pentru a ieși la liman sau otravă? Ultimele evenimente ar tinde spre a doua variantă, deși credem că nu e chiar așa. Să începem, așadar, pe...