Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

…iar, în față, cu tremurici!

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 20 februarie, 2013

Euforia începutului de iarnă s-a topit precum zăpada așternută după alegerile din 9 decembrie. Speranța în sprijinul pe care sectorul de carne îl va primi de la noii guvernanți a murit aproape ”ante factum”, odată cu veștile care au reașezat, atât cât puteau fi reașezate, planurile de afaceri pentru 2013:

”Nu vom discuta acum cu FMI-ul reducerea TVA-ului.”(Daniel Constantin); ba, mai mult: ”Reducerea TVA-ului rămâne un obiectiv care are ca termen de realizare finalul de mandat al acestui guvern.” (Victor Ponta); și, încă: ”Mai întâi, vom negocia cu reprezentanții organismelor financiare internaționale introducerea unui program pilot de reducere a TVA-ului și, apoi, dacă acest program își va dovedi eficiența, atunci vom negocia și extinderea măsurii.” (Victor Ponta și Daniel Constantin, ”tous les deux”!). Cu alte cuvinte, totul a rămas ”ca-n gară!”

Problema e, dacă tot vorbim de gări metaforice, câte trenuri vor mai pleca și, mai ales, câte vor mai putea să își târâie vagoanele prin hățișul de drumuri ale industriei de profil! Pentru că semnele anului nu sunt deloc bune și tot sectorul ”privește înapoi cu mânie”, iar, în față, cu tremurici!

Așa se întâmplă că, la fel ca acum patru ani, ca acum opt, 12, și 16 ani, producătorilor și procesatorilor de carne din România nu le rămâne decât drumul solitudinii, statul neajutând cu aproape nimic. Într-un fel, e și vina lor, crezând toate poveștile. Copii naivi, fiind, au tot sperat la un mai bine promis de Părintele Stat, părinte care se dovedește a fi vitreg și în condiție, și în faptă.

Și dacă am vorbi la nivel de organizații profesionale, tot despre solitudine am aminti, pentru că oamenii de afaceri vorbesc, și vorbesc bine, în perfectă cunoștință de cauză, dar, cine să-i asculte!? Părintele vitreg e prea ocupat cu barbutul politicii, pentru a mai lua seama și la necazul propriilor odrasle.

Drumul singurătății bântuie industria. Fiecare e pe cont propriu, fraților! Ei, nu chiar de tot. Revista Fabrica de Carne și agenția infoALIMENT vă vor fi prieten și sprijin de nădejde. Dacă statul nu împinge la căruță, vom trage noi, dimpreună cu firmele din domeniu. Iată: Tocmai ce am început organizarea noii Conferințe Internaționale Meat & Milk 2013. Iar, asta, ar fi prima veste bună a anului! (Ilie Stoian)

Semne rele anul are
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 8 ianuarie 2018

2018 a început ca și când nu am fi intrat în zodia Capricornului, ci în cea a Căpcăunului iar, dacă nu a lui, oricum, într-o zodie nefastă. Prima veste rea, venită dinspre INSSE, e aceea că, în continuare, importăm mai multe produse agro-alimentare, decât exportăm. Nu e bine deloc și, cu toate că domnul ministru Petre Daea s-a...

Să ne vedem sănătoși, inclusiv la emisiunea Meat.Milk., și în 2018!
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 18 decembrie 2017

Deși prin unele părți ale țării a nins, 2017 se termină într-o ceață cum nu a mai fost. Temerile pentru viitor sunt mai mari ca oricând. Lucruri ciudate se întâmplă în lume și în țară și totul parcă băltește într-o incertitudine mai mare ca pătura de nori care stă de-asupra țării.   Rememorând, 2017 a fost...