Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

…iar, în față, cu tremurici!

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 20 februarie, 2013

Euforia începutului de iarnă s-a topit precum zăpada așternută după alegerile din 9 decembrie. Speranța în sprijinul pe care sectorul de carne îl va primi de la noii guvernanți a murit aproape ”ante factum”, odată cu veștile care au reașezat, atât cât puteau fi reașezate, planurile de afaceri pentru 2013:

”Nu vom discuta acum cu FMI-ul reducerea TVA-ului.”(Daniel Constantin); ba, mai mult: ”Reducerea TVA-ului rămâne un obiectiv care are ca termen de realizare finalul de mandat al acestui guvern.” (Victor Ponta); și, încă: ”Mai întâi, vom negocia cu reprezentanții organismelor financiare internaționale introducerea unui program pilot de reducere a TVA-ului și, apoi, dacă acest program își va dovedi eficiența, atunci vom negocia și extinderea măsurii.” (Victor Ponta și Daniel Constantin, ”tous les deux”!). Cu alte cuvinte, totul a rămas ”ca-n gară!”

Problema e, dacă tot vorbim de gări metaforice, câte trenuri vor mai pleca și, mai ales, câte vor mai putea să își târâie vagoanele prin hățișul de drumuri ale industriei de profil! Pentru că semnele anului nu sunt deloc bune și tot sectorul ”privește înapoi cu mânie”, iar, în față, cu tremurici!

Așa se întâmplă că, la fel ca acum patru ani, ca acum opt, 12, și 16 ani, producătorilor și procesatorilor de carne din România nu le rămâne decât drumul solitudinii, statul neajutând cu aproape nimic. Într-un fel, e și vina lor, crezând toate poveștile. Copii naivi, fiind, au tot sperat la un mai bine promis de Părintele Stat, părinte care se dovedește a fi vitreg și în condiție, și în faptă.

Și dacă am vorbi la nivel de organizații profesionale, tot despre solitudine am aminti, pentru că oamenii de afaceri vorbesc, și vorbesc bine, în perfectă cunoștință de cauză, dar, cine să-i asculte!? Părintele vitreg e prea ocupat cu barbutul politicii, pentru a mai lua seama și la necazul propriilor odrasle.

Drumul singurătății bântuie industria. Fiecare e pe cont propriu, fraților! Ei, nu chiar de tot. Revista Fabrica de Carne și agenția infoALIMENT vă vor fi prieten și sprijin de nădejde. Dacă statul nu împinge la căruță, vom trage noi, dimpreună cu firmele din domeniu. Iată: Tocmai ce am început organizarea noii Conferințe Internaționale Meat & Milk 2013. Iar, asta, ar fi prima veste bună a anului! (Ilie Stoian)

La Bruxelles a început ”Balul” PAC 2021+
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 2 mai 2018

Ieri, la Bruxelles s-a dat startul elaborării bugetului Uniunii Europene care va fi alocat începând cu anul 2021. Mai bine spus, dacă ne gândim la culisele negocierilor de până acum, ar fi vorba de un adevărat bal, dar nu unul plin de veselie ci unul al dezastrului.   Foarte mulți au făcut referire la modificările determinate...

De ce? Uite, de-aia!
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 12 aprilie 2018

Zilele acestea, iar s-a inflamat poporul că importăm produse alimentare în neștire, strigând din nou din adâncul rărunchilor că ne nenorocesc străinii. Cauze ale vremurilor de acum am mai amintit, dar vă propun o altă perspectivă care pare fără legătură cu tema dată, dar care, de fapt, e mult mai profundă și cu mult mai gravă...