Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Identificarea electronica in sprijinul sigurantei alimentare

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform unei stiri agroinfo.ro, comisia Europeana a adoptat o propunere care, atunci cand va fi implementata, va spori si mai mult siguranta alimentara si va proteja mai bine sanatatea animalelor pe teritoriul UE.

Propunerea Comisiei prevede cadrul legal pentru introducerea, pentru prima data si pe o baza voluntara, a unui sistem electronic de identificare (EID) pentru bovine. Tehnologia este deja folosita in mai multe state membre ale UE, insa in regim privat, avand ca scop principal gestionarea exploatatiei.

Punerea sa in aplicare pe o scara mai larga va consolida sistemul de trasabilitate actual pentru animalele din specia bovina si a produselor alimentare (de exemplu, carne de vita), facandu-l mai rapid si mai precis, sustin reprezentantii Comisiei.

In cele din urma, acesta poate aduce beneficii pentru fermieri si alte parti interesate, deoarece va reduce povara administrativa prin simplificarea procedurilor birocratice curente. In ciuda caracterului sau voluntar, propunerea CE permite statelor membre sa introduca un regim obligatoriu la nivel national.

Acesta este un nou pas inainte in consolidarea sigurantei lantului alimentar din UE, sustine comisarul european pentru Sanatate si Consumatori, John Dalli. Sistemul electronic de identificare a bovinelor este privit si ca o masura de protectie pentru consumatori, urmand sa ajute la prevenirea si controlul bolilor si gestionarea crizelor.

Autoritatile de la Bruxelles sunt de parere ca, odata introdus acest sistem, va creste competitivitatea sectorului si se vor imbunatati perspectivele comerciale. Unitatile de prelucrare a carnii si comerciantii de animale vii vor beneficia, de asemenea, printr-o reducere a costului fortei de munca. Indirect, acesta va contribui la gestionarea si supravegherea implementarii anumitor scheme de ajutor comunitar in domeniul agriculturii.

GfK: Piața produselor de larg consum a crescut cu 13 %
Autor: meatmilk  /   joi, 24 mai 2018

(Comunicat) În primul trimestru al anului 2018, piața bunurilor de larg consum pentru acasă din România a înregistrat o creștere în valoare de 13% față de aceeași perioadă a anului trecut. Spre deosebire de perioadele anterioare, volumele cumpărate au reintrat pe o curbă ascendentă (+7.4%). Familiile au mers mai des la cumpărături...

Studiu Cargill: Consumatorii asociază bunăstarea animalelor cu siguranța alimentară
Autor: Nora Marin  /   joi, 24 mai 2018

Cercetările efectuate de Cargill în cadrul studiului "Feed 4 Thought" au constatat că 94% dintre consumatorii europeni cred că proteina este crescută și manipulată cu măsuri adecvate de siguranță alimentară.   Un total de 1.000 de participanți din întreaga Uniune Europeană au fost chestionați în aprilie, pentru a examina...