Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Identificarea electronica in sprijinul sigurantei alimentare

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform unei stiri agroinfo.ro, comisia Europeana a adoptat o propunere care, atunci cand va fi implementata, va spori si mai mult siguranta alimentara si va proteja mai bine sanatatea animalelor pe teritoriul UE.

Propunerea Comisiei prevede cadrul legal pentru introducerea, pentru prima data si pe o baza voluntara, a unui sistem electronic de identificare (EID) pentru bovine. Tehnologia este deja folosita in mai multe state membre ale UE, insa in regim privat, avand ca scop principal gestionarea exploatatiei.

Punerea sa in aplicare pe o scara mai larga va consolida sistemul de trasabilitate actual pentru animalele din specia bovina si a produselor alimentare (de exemplu, carne de vita), facandu-l mai rapid si mai precis, sustin reprezentantii Comisiei.

In cele din urma, acesta poate aduce beneficii pentru fermieri si alte parti interesate, deoarece va reduce povara administrativa prin simplificarea procedurilor birocratice curente. In ciuda caracterului sau voluntar, propunerea CE permite statelor membre sa introduca un regim obligatoriu la nivel national.

Acesta este un nou pas inainte in consolidarea sigurantei lantului alimentar din UE, sustine comisarul european pentru Sanatate si Consumatori, John Dalli. Sistemul electronic de identificare a bovinelor este privit si ca o masura de protectie pentru consumatori, urmand sa ajute la prevenirea si controlul bolilor si gestionarea crizelor.

Autoritatile de la Bruxelles sunt de parere ca, odata introdus acest sistem, va creste competitivitatea sectorului si se vor imbunatati perspectivele comerciale. Unitatile de prelucrare a carnii si comerciantii de animale vii vor beneficia, de asemenea, printr-o reducere a costului fortei de munca. Indirect, acesta va contribui la gestionarea si supravegherea implementarii anumitor scheme de ajutor comunitar in domeniul agriculturii.

EuroCommerce: Directiva UTPs protejează multinaționalele, lovind în retail, fermieri, IMM-uri și consumatori
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 17 octombrie 2018

Vorbind după votul comisiei AGRI din Parlamentul European, care a modificat regulile Directivei privind comportamentul abuziv al comercianților în relațiile cu furnizorii (UTPs)., directorul general al EuroCommerce, Christian Verschueren, a avertizat că dezbaterea și votul în Parlament au determinat o ”vânătoare de vrăjitoare”,...

A avut loc a 14-a reuniune a Grupului de Lucru LEADER
Autor: meatmilk  /   miercuri, 17 octombrie 2018

(Comunicat) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală, a organizat în perioada 11-12 octombrie 2018, la Gura Humorului cea de-a 14-a reuniune a Grupului de Lucru LEADER (GLL), cu tematica: Infrastructură socială și cooperare - sM 19.3.   La eveniment au participat experți...