Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

IFCN Dairy Research Network: În 2019, prețul laptelui în UE va crește considerabil

Autor: Mircea Demetermiercuri, 24 octombrie, 2018

IFCN Dairy Research Network a dat publicității Raportul 2018, care vizează producția de lapte la nivel global și pentru fiecare țară în parte,  analizând productivitatea și prețurile fermelor. Din păcate, la fel cum constata și Rabobenk într-o analiză similară, România nu figurează în analiză, ”din cauza lipsei de informații” (In ilustrația de deschidere a știrii, România este trecută cu alb, semn că nu este colectată nicio informație din țara noastră).

 

Referindu-se, însă, la anul 2019, și ținând seama de prețurile viitoarelor platforme comerciale, pe baza cotelor de la începutul lunii octombrie a.c., IFCN indică diferite niveluri de preț: Noua Zeelandă: 33,4 USD / 100 kg ECM, iar în UE și SUA 36 USD / 100 kg ECM, datorită unui nivel mai ridicat al prețurilor la unt.

 

După o scădere actuală pe termen scurt a prețului laptelui la nivel mondial, pentru 2019, IFCN își asumă un preț al laptelui la nivel mondial stabilizat la un nivel mai ridicat de 35 USD / 100 kg ECM, în condițiile în care creșterea cererii ar trebui să depășească ușor creșterea ofertei.

 

Aceasta se datorează efectului pe termen lung al secetei din UE, din 2018, rezultând o hrană mai puțin accesibilă pentru animale, cu o calitate mai scăzută în 2019, dar și un număr mai mic de vaci și un randament mai mic.

 

În consecință, prețul laptelui la nivelul UE ar trebui să fie puțin mai mare decât prețul mondial. Pe baza producției istorice de lapte și a evoluțiilor urmărite de IFCN, volatilitatea prețurilor pare să fie cauzată mai mult de schimbările în ofertă, decât de schimbarea cererii.

 

Ca răspuns, din 2014, IFCN monitorizează în timp real evoluțiile lunare ale furnizării de lapte pentru 62 de țări, standardizate la 4,0% grăsimi și 3,3% proteine. Acest lucru permite părților interesate din lanțul de produse lactate să anticipeze schimburile pe termen scurt pe piața produselor și să se pregătească mai bine pentru viitor. Menționăm că previziunile IFCN corespund celor ale Rabobank, care prefigurează doi ani dificili, în viitorul imediat.

FAO: Indicele prețurilor a crescut în luna mai din cauza lactatelor
Autor: meatmilk  /   luni, 11 iunie 2018

(Comunicat) Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut în luna mai, înregistrându-se o creștere semnificativă a prețurilor la produsele lactate. Indicele FAO pentru prețurile alimentelor a înregistrat în medie 176,2 puncte în cursul lunii mai, în creștere cu 1,2% față de luna aprilie.   Indicele FAO...

FAO: Indicele prețurilor la alimente a rămas stabil
Autor: meatmilk  /   vineri, 4 mai 2018

Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare în aprilie a rămas în linii mari stabil, cu o medie de 173,5 puncte, fiind în creștere ușoară față de luna martie și mai mare cu 2,7% decât în aceeași lună a anului 2017.   Prețurile la cereale și la produsele lactate au continuat să crească, iar cele la zahăr au...