Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

IFCN Dairy Research Network: În 2019, prețul laptelui în UE va crește considerabil

Autor: Mircea Demetermiercuri, 24 octombrie, 2018

IFCN Dairy Research Network a dat publicității Raportul 2018, care vizează producția de lapte la nivel global și pentru fiecare țară în parte,  analizând productivitatea și prețurile fermelor. Din păcate, la fel cum constata și Rabobenk într-o analiză similară, România nu figurează în analiză, ”din cauza lipsei de informații” (In ilustrația de deschidere a știrii, România este trecută cu alb, semn că nu este colectată nicio informație din țara noastră).

 

Referindu-se, însă, la anul 2019, și ținând seama de prețurile viitoarelor platforme comerciale, pe baza cotelor de la începutul lunii octombrie a.c., IFCN indică diferite niveluri de preț: Noua Zeelandă: 33,4 USD / 100 kg ECM, iar în UE și SUA 36 USD / 100 kg ECM, datorită unui nivel mai ridicat al prețurilor la unt.

 

După o scădere actuală pe termen scurt a prețului laptelui la nivel mondial, pentru 2019, IFCN își asumă un preț al laptelui la nivel mondial stabilizat la un nivel mai ridicat de 35 USD / 100 kg ECM, în condițiile în care creșterea cererii ar trebui să depășească ușor creșterea ofertei.

 

Aceasta se datorează efectului pe termen lung al secetei din UE, din 2018, rezultând o hrană mai puțin accesibilă pentru animale, cu o calitate mai scăzută în 2019, dar și un număr mai mic de vaci și un randament mai mic.

 

În consecință, prețul laptelui la nivelul UE ar trebui să fie puțin mai mare decât prețul mondial. Pe baza producției istorice de lapte și a evoluțiilor urmărite de IFCN, volatilitatea prețurilor pare să fie cauzată mai mult de schimbările în ofertă, decât de schimbarea cererii.

 

Ca răspuns, din 2014, IFCN monitorizează în timp real evoluțiile lunare ale furnizării de lapte pentru 62 de țări, standardizate la 4,0% grăsimi și 3,3% proteine. Acest lucru permite părților interesate din lanțul de produse lactate să anticipeze schimburile pe termen scurt pe piața produselor și să se pregătească mai bine pentru viitor. Menționăm că previziunile IFCN corespund celor ale Rabobank, care prefigurează doi ani dificili, în viitorul imediat.

BF&D a publicat Global Dairy Top 10
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 24 iulie 2019

Cel mai recent raport al lui Brand Finance & Drink 2019 arată că, din nou, Nestlé din Elveția se află pe primul loc în clasamentul produselor alimentare, deși valoarea mărcii sale a crescut cu doar 1% pe an la 19,6 miliarde de dolari.   Privind mărcile din sectorul alimentar și al băuturilor, Nestlé este cel mai valoros,...

FAO: Cresc prețurile la brânzeturi, carne de porc și porumb
Autor: meatmilk  /   vineri, 7 iunie 2019

Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut pentru a cincea lună consecutiv în luna mai, împinse de creșterea prețurilor la brânzeturi și porumb datorită condițiilor meteorologice nefavorabile.   Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare, care urmărește modificările lunare ale prețurilor...