Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

IFCN: Global Dairy Top 20 dă câștigătoare o cooperativă din Statele Unite

Autor: Nora Marinmiercuri, 3 octombrie, 2018

IFCN, rețeaua de cercetare în domeniul produselor lactate, a publicat Top 20 a procesatorilor de lapte din întreaga lume. Clasamentul este cu totul surprinzător, fiind foarte mult diferit de cel realizat de Rabobank.

 

Acest clasament întocmit de IFCN este publicat în fiecare an și prezintă cota de piață a celor mai mari producători de lactate. Primii 20 de procesatori de lapte colectează 211 milioane de tone de lapte, ceea ce reprezintă 25,4% din totalul laptelui produs în întreaga lume.

 

Potrivit Top-ului, producătorii de lactate din America își confirmă pozițiile și dimensiunea afacerilor și în 2018, cu un aport de lapte de 29,2 milioane de tone, deținând 3,5% din cota de piață totală a producției totale de lapte din lume. La rândul lor, Fonterra și Lactalis și-au păstrat a doua și a treia poziție în clasament, în comparație cu situația din 2016.

 

De remarcat că în top 20 sunt patru companii din SUA, în timp ce China, Germania și Canada au câte două firme pe listă. Cum spuneam, mult diferit de clasamentele Rabobank, Top-ul IFCN plaseaz[, de exemplu, compania Danone foarte jos, pe un mediocru loc 10!

 

New entry după 20 de ani!

 

Saputo și-a mărit afacerea și volumul cu aproximativ 2,1 milioane de tone, datorită achiziționării companiei Murray Goulburn din Australia, urcând două locuri în clasament, de pe nouă, pe locul al șaptelea.

 

Compania indiană Amul a urcat și ea de pe locul al 13-lea, pe al nouălea, cu 9,3 milioane de tone, determinată de creșterea consumului de lapte și de faptul că IFCN a decis să standardizeze analiza volumului de lapte procesat din conținutul natural, la 4% grăsimi și 3,3% proteine.

 

După 20 de ani singura intrare nouă în Top este cea a firmei Bongrain-Savencia, în timp ce singura companie care iese din clasament este compania americană Land O ‘Lakes.

 

Cifra de afaceri estimată pe kilogram de lapte variază între 0,50-2,00 dolari pe kg, în 2017, ceea ce reprezintă o medie de un dolar, pentru primii 20 de procesatori. Ca observație, putem spune că Top-ul IFCN diferă foarte mult, față de cel realizat de Rabobank, datorită standardizării amintite mai sus, așadar, ca urmare a punerii accentului pe calitate. Dar, iată mai jos clasamentul IFCN la zi:

 

Cum va evolua industria globală a cărnii în 2019?
Autor: Nora Marin  /   marți, 8 ianuarie 2019

Acum, că anul 2019 a sosit, se poate spune că anul 2018 a fost cu siguranță o perioadă de maxime și scăderi pentru industria internațională a cărnii. Dar, care sunt reperele semnificative în 2019? Iată o analiză publicată de Global Meat News.   Industria internațională a cărnii se confruntă cu o schimbare masivă și a...

Ștefan Vîrtaci: Evoluția pieței internaționale a cărnii de porc în anul 2018
Autor: meatmilk  /   miercuri, 19 decembrie 2018

Si in cursul anul 2018 s-a mentinut impartirea pieteiproducatorilor de carne de porc asemanatoare cu cifrele realizate in anii anteriori. Tarile CE isi mentin suprematia in ceea ce priveste productia si exporturile de carne de porc, China desi are o productie importanta, nu poate sa isi acopere necesarul fara a apela la importuri, iar Rusia ca de...