Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

IFFA 2019: Modalități de sustenabilitate sporită în industria cărnii

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 10 aprilie, 2019

Durabilitatea în materie de utilizare a resurselor și de angajare a proceselor eficiente din punct de vedere energetic de-a lungul întregului lanț valoric, reprezintă una dintre provocările cele mai importante din zilele noastre.

 

Și aceasta se aplică și industriei de prelucrare a cărnii. Tehnologia inteligentă de control și automatizare, sistemele de acționare cu economie de energie, compresoarele, ventilatoarele și pompele se numără printre soluțiile clasice de îmbunătățire a eficienței energetice și a resurselor.

 

Viitorul tâdg IFFA își deschide porțile în Frankfurt pe Main în perioada 4-9 mai 2019. Acolo, companiile internaționale de vârf vor prezenta cele mai noi tehnologii și vor reflecta cele mai importante tendințe și evoluții din industria de prelucrare a cărnii.

 

Durabilitatea în materie de utilizare a resurselor și de angajare a proceselor eficiente din punct de vedere energetic de-a lungul întregului lanț valoric reprezintă una dintre provocările cele mai importante din zilele noastre. Exemplele de cele mai bune practici care trebuie văzute la oferta echitabilă de vizitatori comerciali reprezintă o serie de idei valoroase și instrumente de luare a deciziilor.

 

Evitați pierderile prin refrigerare

 

Un lanț rece rece și eficient este cea mai importantă prioritate pentru siguranța alimentelor din industria de prelucrare a cărnii. Refrigerarea, înghețarea și congelarea sunt cele mai importante procese pentru a împiedica deteriorarea produselor cu un nivel ridicat de perisabilitate, cum ar fi carnea și mezelurile.

 

În consecință, cerințele privind instalațiile de refrigerare moderne, de exemplu răcitoarele de răcire, magazinele răcite și frigorifice, tunelele de răcire, spirala, plăcile și sisteme de glazurare cu bandă elicoidală, cresc rapid. Cu toate acestea, răcirea este unul dintre cele mai complexe procese din punct de vedere energetic.

 

Conform estimărilor oficiale, refrigerarea reprezintă aproximativ 30% din consumul total de energie electrică. În multe cazuri, echipamentul de răcire nu este perfect potrivit cerințelor actuale, ceea ce duce la un nivel mai scăzut al eficienței și la costuri mai ridicate la energie.

 

Modernizarea instalației de răcire existente și adaptarea acesteia la necesitățile curente reprezintă un mod eficient din punct de vedere al costurilor și ecologic, de creștere a eficienței, de exemplu prin recondiționarea compresorului, optimizarea lichidatorului sau retrofitarea unui sistem de recuperare a căldurii.

 

Utilizarea multiplă a căldurii

 

Pe lângă producția de medii de răcire, furnizarea de căldură este, de asemenea, un proces energetic și cost-intensiv în industria de prelucrare a cărnii, de exemplu gătit, fierbere, opărire și pasteurizare.

 

În astfel de cazuri, căldura reziduală din aerul extras, abur și apă poate fi recuperată într-o mare măsură prin schimbătoare de căldură înainte de a fi stocată temporar și ulterior utilizată pentru a încălzi apa de spălare sau aerul din încăpere. Alte surse de căldură reziduală includ compresoarele, motoarele mari și ape reziduale utilizate pentru curățarea mașinilor și a instalațiilor.

 

Curățați aerul evacuat, eficient și economic

 

Înlocuirea proceselor și tehnologiilor intensive cu metode eficiente din punct de vedere al costurilor, a mașinilor și a instalațiilor este o condiție esențială pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu și de mediu convenite la nivel internațional. Un punct de plecare în industria cărnii este purificarea aerului rezidual.

 

Cu toate acestea, utilizarea pe scară largă a arderii termice și catalitice a emisiilor provenite de la afumat, gratar și prăjire este extrem de intensă din punct de vedere energetic, costisitoare și dăunătoare mediului. Conversia la filtre electrice mai eficiente din punct de vedere energetic poate reduce costurile energiei cu până la 80% în comparație cu arderea termică, în același timp cu reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon.

 

În funcție de cerințele de purificare, pot fi adăugate module suplimentare, de exemplu, răcire emisie cu recuperare de căldură pentru încălzirea apei de proces, spălare cu gaze reziduale, sisteme de iluminare UV și filtre bio și filtre de cărbune activat. Se potrivesc perfect, aceste module permit o purificare extrem de eficientă, ecologică și de resurse, energie și, prin urmare, reducerea costurilor.

 

Viitorul sistemelor de igienă

 

Mașinile și instalațiile proiectate în conformitate cu principiile designului igienic reprezintă stadiul actual al tehnicii și o condiție prealabilă pentru curățenia, igiena și siguranța alimentară de-a lungul tuturor etapelor lanțului de procesare a cărnii.

 

Proiectul igienic înseamnă mai puține suprafețe în care pot adera hrana, murdăria și microbii și astfel economisesc timp, apă și energie, precum și detergenți și dezinfectanți, atunci când este vorba de curățare. Acest lucru este valabil în special în combinație cu procese cum ar fi curățarea în loc, care, deși asigură o curățare definită și optimizată în funcție de timp, nu exploatează întregul potențial al tuturor proceselor de curățare.

 

Motivul pentru aceasta este procedurile de curățare predeterminate. Roboții inteligenți de curățare reprezintă o abordare complet nouă. Camera controlată, adaptează procesul de curățare la nivelul individual de contaminare a mașinii sau a instalației în cauză. Duzele lor pot fi controlate individual și orientate cu precizie. Mai mult decât atât, robotul mobil adaptează de asemenea viteza de avans în funcție de condițiile predominante.

 

Și, datorită software-ului său inteligent, se evită umbrele de pulverizare pe geometrii chiar și foarte complexe, ceea ce duce la rezultate mult mai bune de curățare comparativ cu metodele convenționale. Aproape vorbind, roboții au un volum de volum mai mic de 50% cuplat cu o creștere de 20% a eficienței resurselor, adică o reducere cu 20% a consumului de apă.

 

Gestionarea energiei și a resurselor

 

Aspectele prezentate mai sus reprezintă doar o fracțiune din măsurile care pot fi luate pentru stimularea eficienței energetice și a utilizării resurselor. Tehnologia inteligentă a senzorilor, software-ul de control și aplicații, interconectarea mașinilor și a instalațiilor, monitorizarea controlului și punerea în aplicare a principiilor industriei 4.0 oferă un potențial suplimentar pentru economisirea timpului, a forței de muncă și a resurselor limitate.

 

Perspectivele unei IFFA de succes sunt bune: peste 1.000 de expozanți din aproximativ 50 de țări, inclusiv liderii pieței, fac prezentări la Frankfurt pe Main, între 4 și 9 mai. Pe aproximativ 120.000 de metri pătrați de spațiu expozițional, producătorii prezintă tehnologii inovatoare, tendințe și soluții orientate spre viitor pentru toate etapele lanțului de procesare a cărnii, de la fabricație la tehnologie înaltă.

Informații suplimentare și bilete de intrare IFFA la: www.iffa.com

IDF a sărbătorit Ziua Mondială a Laptelui în Școli
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 3 octombrie 2019

Federația Internațională a Laptelui (IDF) a sărbătorit Ziua Mondială a Laptei Școlare în cadrul Summit-ului Mondial al Laptelui IDF 2019 de la Istanbul, Turcia, anunțând o revizuire a programelor globale de lapte școlar.   În urma cercetărilor sale anterioare, Federatia a anunțat elaborarea unui nou buletin pentru...

Giganți ai lactatelor au semnat Pactul pentru Biodiversitate
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 27 septembrie 2019

Douăsprezece uriașe companii care activează la nivel global, inclusiv în domeniul lactatelor, și Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă (WBCSD), au lansat o nouă inițiativă pentru protejarea și restabilirea biodiversității în cadrul lanțurilor de aprovizionare și a portofoliilor de produse, sempnând Pactul pentru...