Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Igiena curentă în fermele industriale de suine

Autor: Meat MIlkmiercuri, 28 ianuarie, 2015

Igiena curentă în fermele industriale de suine, pentru a reduce riscul pierderilor la nivelul efectivelor de porci, cauzate de bolile infecțioase. De aceea, trebuie să se efectueze curățarea și dezinfectarea atentă a spațiilor. Din punct de vedere practic, nu este posibilă sterilizarea întregului adăpost, dar curățarea eficientă și dezinfectarea reduc cantitatea de germeni periculoși până la un nivel care să nu afecteze performanțele și bunăstarea porcilor.

 

Nivele de igienizare

 

Igienizarea adăposturilor industriale de porci se efectuează cu regularitate, dar posibilitățile depind foarte mult de mărimea efectivului, de arhitectura și construcția adăpostului. Nevoia de curățenie și dezinfectare sporește odată cu efectivul . La efectivele de dimensiuni mai reduse, este limitată proporțional nevoia de igienizare, datorită numărului mic de animale.

Totodată, curățenia eficientă poate fi mai dificil de realizat, spre deosebire de adăposturile industriale mari, deoarece adăpostul este împărțit în compartimente, iar posibilitatea de golire a boxelor este redusă. Utilizarea apei la curățenie duce însă la creșterea umidității, iar dacă porcii se află la acel moment în adăpost, umiditatea le poate cauza îmbolnăviri, în special iarna, când temperatura și rata de ventilație sunt scăzute.

 

La efectivele medii, nevoia de igienizare este mai accentuată. Întotdeauna este esențial ca, între schimbarea loturilor de purcei înțărcați și grăsuni, boxele să fie curățate. Boxele de fătare se curăță cu regularitate, dar nu în mod necesar între două fătări succesive. Se recomandă curățarea cu jet de apă cu mare presiune, operație urmată de aplicarea dezinfectanților. Atunci când costurile de împărțire în compartimente sunt prea ridicate, se pot folosi paravane de spălare, pentru a preveni împrăștiererea apei și murdărirea altor compartimente populate.

 

La efectivele mari, riscul de pierderi datorate bolilor infecțioase este atât de mare încât este necesar ca igienizarea și dezinfectarea să se efectueze sistematic. Este recomandat ca procesul tehnologic de creștere și exploatare să se desfășoare în adăposturi pentru fătare, pentru purcei înțărcați și grăsuni, adăposturi împărţite în sectoare cu regim „totul plin, totul gol”. Prin urmare, este necesar, ca după fiecare golire a unui sector, să se realizeze curățenia, folosind instalații de apă cu presiune mare, operație urmată de aplicarea dezinfectanților.

 

Curățarea cu apă și dezinfectarea adăpostului

 

Înainte de igienizare, este foarte eficient să se stropească solul spațiului, pentru a înmuia murdăria. Testele arată că, în acest mod, timpul de curățare se poate reduce cu până la 50%, comparativ cu folosirea jetului de apă de mare presiune, fără o stropire prealabilă. Stropirea se poate face cu un furtun, aspersor de grădină sau cu duze de pulverizare a apei, instalate permanent (cea mai bună soluție). O stropire eficientă se poate efectua în cel puțin 12-16 ore, în funcție de gradul de murdărire din spațiul de creștere.

 

Pentru a diminua consumul de apă necesar stropirii, precum și efortul de pornire-oprire al duzelor, se recomandă utilizarea de dispozitive cu un control automat. Consumul de apă pentru stropire, înainte de  curățare, este de 17-30 litri/mp la un apersor de grădină sau numai de 3-6 litri/mp la aspersoare instalate permanent, cu control automat. În exploatațiile de porcine în care curățenia se face în mod curent, tehnica de stropire aleasă condiționează capacitatea rezervoarelor de purin și dejecții lichide. Tocmai de aceea, se recomandă instalarea de aspersoare fixe, cel puțin la adăposturile unde curățenia se desfășoară cu regularitate.

 

Alegerea aparatelor de curățat este în prezent facilă pentru operatori, pe piață fiind disponibile diverse aparate de curățat cu presiune mare, precum și cele cu apă caldă sau rece, mobile sau fixe. Eficiența acestora depinde de mai mulți factori, însă cei mai importanți sunt:

 

  1. Presiunea apei. Unele aparate de curățare asigură o presiune de pompare între 100 și 500 de bari. asigură o presiune de pompare între 100 și 500 de bari. La adăposturile de porcine nu este indicat să se utilizeze o presiune mai mare de 120 de bari. Presiunea ridicată deteriorează construcția și unele dotări, precum și pardoseala betonată, grătarele de beton și pereții despărțitori. De asemenea, apa și murdăria se pot împrăștia pe suprafețe mari ale adăpostului.
  2. Debitul de apă. Cu cât debitul este mai mare, cu atât efectul de curățare este mai mare. Nu se recomandă folosirea aparatelor de curățare cu un debit mai mic de 20 litri/minut.
  3. Temperatura apei de curățare. Apa fierbinte este mai eficientă decât apa rece. Se poate opta pentru achiziționarea unui aparat de curățare cu boiler pe gaz sau păcură, iar în cazul în care capacitatea boilerului din fermă este suficientă, se poate folosi apa fierbinte de la boiler într-un aparat de curățare cu apă rece.
  4. Utilizarea aparatului. În cazul în care aparatul de curățare va fi folosit în alte scopuri decât acela de curățare a adăposturilor de animale (ex. curățarea utilajelor agricole), este indicat un aparat mobil. La efectivele mari, unde igienizarea se derulează zilnic sau cel puțin săptămânal, este avantajos să existe un aparat de curățenie fix, conectat prin țevi la diferite sectoare din adăposturile pentru suine.

Dezinfectarea (decontaminarea). Efectuarea curățeniei cu un aparat de mare presiune, urmată de uscarea adăpostului și o perioadă în care este depopulat asigură, o reducere suficientă a numărului de germeni. Totuși, având în vedere că un sistem de producție scump este folosit, de obicei, până la capacitatea maximă, este necesară folosirea dezinfectanților.

În plus, efectivul de suine poate fi infectat cu boli specifice, care pot cauza pierderi grave, dacă afecțiunile nu sunt controlate eficient. Există câteva posibilități de realizare a dezinfecției. Soluția aleasă depinde însă de tipul agenților patologici care cauzează problema.

Detergenţi şi substanţe folosite la igienizarea fermelor
Autor: Meat MIlk  /   sâmbătă, 11 octombrie 2014

Microorganismele (virusuri, bacterii sau ciuperci) interacţionează cu toate componentele mediului de viaţă din fermele zootehnice: fizice, chimice sau biologice. Unele dintre acestea se adaptează mai repede, altele mai lent sau chiar deloc, dar în toate situaţiile fenomenele ce se derulează la nivelul fiecărei populaţii microbiene sunt...

Creșterea Calității Vieții în Adăposturile de Porci și Pui
Autor: Meat MIlk  /   luni, 22 septembrie 2014

Importanţa deosebită acordată în ultimii ani protecţiei mediului atrage atenţia asupra emisiilor de gaze dăunătoare mediului înconjurător provenite din industrii şi agricultură. Adăposturile de porci emit aproximativ 200 de gaze diferite. Toate aceste degajări de gaze se datorează unui dezechilibru bacteriologic din...