Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Imbracamintea specifica in industria alimentara

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Spre deosebire de alte domenii de activitate, echipamentul de lucru din Industria alimentara trebuie sa raspunda, in egala masura, normelor de protectie a muncii, dar si reglementarilor privind siguranta produsului alimentar. Specificul activitatii impune, la confectionarea echipamentului de lucru, materiale care sa ofere mobilitate, protectie mecanica, protectie termica, dar care sa si poata fi usor igienizate. In acelasi timp, pe cat posibil, ele trebuie sa limiteze circulatia eventualilor agenti patogeni care ar putea pune in pericol produsul alimentar finit. Desigur, imbracamintea este diferentiata in functie de fiecare activitate in parte: horeca, abatorizare si procesare. Prezentam principalele categorii de echipament folosit in industria alimentara.

Imbracamintea:

-halate
-bluze
-tricouri
-salopete
-pantaloni
-salopete
-costume
-costume pentru macelari
-jachete din materiale simple sau matlasate
-veste din materiale simple sau matlasate
-caciuli
-sepci

Principalele materiale folosite la confectionarea imbracamintii destinata Industriei alimentare sunt: bumbacul, nylonul, docul, materialele matlasate, bbc-ul, folia de plastic.

Incaltamintea:

-pantofi cu sau fara sireturi
-saboti simpli, cu talpa atasata sau turnati
-saboti inchisi la spate
-cizme
-bocanci
-bocanci cu talpa antialunecare

La confectionarea incaltamintei se folosesc, in principal: piele, doc, LORICA (material special care asigura respiratia piciorului, respinge apa, asigurand totodata o mare flexibilitate), latex, cauciuc, poliuretan.

ªorturi:

Destinate, in principal protectiei lucratorilor, sorturile sunt:
-cu zale din inox, cu, sau fara bretele tesute
-din material cauciucat (panza cauciucata)
-din poliuretan
-din PVC.

Manusi:

-cu zale de inox, flexibile ori sudate, reversibile sau cu o fata
-cu zale (cu antebrat de 8-20 cm)
-cu zale si curea flexibila sau bratara flexibila de inox
-antitaiere
-manusi din bumbac, utilizabile si sub cele cu zale, cu mansete de pana la 35 cm.
-din latex, captusite cu bbc
-din latex intarit
-pentru peste
-antialunecare
-antifrig
-antitermice, din panza sau materiale flexibile antirefractare

Echipament de unica folosinta:

-manusi din latex
-manusi din latex, pudrate
-manusi din folie transparenta
-mansete
-protectie din plastic pentru incaltaminte
-combinezon de protectie din polipropilena
-sorturi
-halate din polipropilena
-capeline din polipropilena, bumbac, doc
-masca de hartie sau carton presat
-masca din polipropilena

Sfatul specialistului

Facand referire la cele doua aspecte (norme de protectie a muncii si siguranta sanitar-veterinara a produsului alimentar), domnul Doru Vremes, Director General al SC Ria Do Trading SRL, a tinut sa sublinieze: “In Romania, normele interne privind echipamentele individuale de lucru si protectie sunt cuprinse in H.G. nr. 924/2005 care reglementeaza cerintele generale de igiena pentru obiectivele din domeniul alimentar, cerintele specifice pentru transportul alimentelor si pentru echipamentele si ustensilele cu care alimentele vin in contact. Deasemenea, exista reguli stricte cu privire la igiena personalului care lucreaza in zona de manipulare a alimentelor, dar si a igienei echipamentului de lucru. Muncitorii care intra in contact direct cu materiile prime trebuie sa aibe echipamente de culoare alba, salopete sau halate din doc sau tercot, care sa poata fi spalate si refolosite o perioada determinata.
-Pentru manipularea produselor, se folosesc manusi de unica folosinta, manusi din latex sau vinil, pentru a securiza contactul cu materiile prime.
-Pentru pastrarea curata a echipamentelor pe o perioada mai lunga de timp, se pot folosi sorturi de unica folosinta, PVC, sau din tesaturi cauciucate.
-Capul lucratorilor trebuie acoperit cu fileuri de par, cu sepci sau bonete albe, ori casti de protectie din plastic. In anumite sectii de lucru se impune folosirea mastilor pentru gura.
-Incaltamintea trebuie sa fie adecvata, potrivit traficului parcurs de fiecare lucrator, sau conditiile de umiditate si temperatura din spatiul de lucru. Astfel, se recomanda cizme din PVC sau cauciuc (poliuretan), pentru zone cu umiditate crescuta sau pentru personalul care igienizeaza spatiile de lucru la sfarsitul programului.
-Pentru lucratorii care stau in picioare timp indelungat, se recomanda pantofi sau ghete comode, de culoare alba, cu talpa ortopedica.
-Pentru cei care lucreaza in spatii frigorifice sau congelatoare, se recomanda ghete captusite, sau incaltaminte dublata cu ciorapi speciali, ori imblanite. Conform Normelor Europene, toata incaltamintea trebuie sa aiba bombeul protejat cu metal sau plastic si, in anumite situatii, talpa securizata.
-Lucratorilor din spatiile frigorifice li se pun la dispozitie haine vatuite, caciuli si manusi imblanite. Ele pot fi de culori diferite, pentru putea fi deosebiti de lucratorii altor sectii, sau de personalul de curatenie.
-Pentru protectia macelarilor, se folosesc manusi de zale pentru mana dimpotriva cutitului si sorturi de zale, pentru a-i proteja de cele mai grave accidente, a plagilor produse de cutit.
-In zonele de ambalare si produs finit, trebuie sa se acorde o deosebita atentie a echiparii muncitorilor, pentru a incheia cu succes protejarea produselor.
-Personalul folosit la igienizarea sectoarelor de lucru trebuie sa fie atent la manipularea detergentilor al caror contact cu ochii sau pielea, pot provoca afectiuni grave. In acest caz, se recomanda ochelari si manusi de protectie.

O ultima observatie o fac pentru echipamentele de unica folosinta destinate vizitatorilor spatiilor de prelucrare si procesare, echipamente confectionate din materiale usoare, sterilizate si pastrate in pungi sigilate, pentru a preantampina introducerea din exterior a unor factori de contaminare. Angajatorii au interesul de a mentine lucratorii in conditii sigure si sanatoase, de a veghea la respectarea sanatatii si sigurantei fiecaruia, dar, concomitent, de a asigura deplina siguranta a produsului finit, din punct de vedere sanitar-veterinar.

EFSA: Actualizarea evaluării genotoxicității substanțelor din alimente și hrana animalelor
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 10 ianuarie 2018

La finalul lunii decembrie 2017, EFSA a publicat o actualizare a modului în care evaluează genotoxicitatea potențială a substanțelor în evaluarea produselor alimentare și a hranei pentru animale.   Președintele Comitetului științific al EFSA, Prof. Anthony Hardy, a declarat: ”Acest aviz științific oferă recomandări...

Scandalul calității duale, departe de a se fi încheiat
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 10 ianuarie 2018

În 2017, așa-numitele produse alimentare de calitate duală au fost plasate în centrul atenției.Ca urmare,  Katia Merten-Lentz, partener la Keller & Heckman, se întreabă întreabă dacă este legal ca firmele alimentare să ofere rețete diferite, sub același nume, în Europa.   La Bruxelles, discuțiile...