Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Important: C.E. stopează Intervenția publică pentru laptele praf degresat

Autor: Mircea Demetermiercuri, 31 ianuarie, 2018

Consiliul Uniunii Europene a anunțat o modificare temporară a funcționării mecanismului de intervenție publică pentru laptele praf degresat (SMP).

 

Acest lucru s-a efectuat prin modificarea ușoară a așa-numitului Regulament de stabilire, care decide măsurile privind stabilirea anumitor ajutoare și restituiri legate de organizarea comună a piețelor de produse agricole. În acest sens, Consiliul a decis să stabilească o limitare cantitativă pentru achiziționarea laptelui praf degresat, la un preț fix, la zero tone pentru anul 2018.

 

Potrivit lui Rumen Porodzanov, ministru al agriculturii, alimentației și silviculturii din Republica Bulgaria și președinte al Consiliului, măsura a fost luată pentru stabilizarea piețelor produselor lactate în 2018. Acesta a declarat că ”este necesar să urmărim evoluțiile pieței și să ne asigurăm că rețeaua de siguranță este folosită în timp util și prudent, nu doar pentru a reacționa la perturbări ale pieței, ci și pentru a le evita, în primul rând, ori de câte ori este posibil”.

 

Consiliul a afirmat că, urmare a situației dificile de pe piețele produselor lactate, stocurile de intervenție publică de SMP, în UE, au crescut la aproape 400.000 de tone în 2017, riscând astfel o presiune puternică pe piață, cu un impact negativ asupra prețurilor la produsele lactate. Pentru a evita scăderea prețurilor și înrăutățirea nivelului de trai al agricultorilor, Consiliul a decis să renunțe la achiziționarea automată de SMP, într-un context în care stocurile sunt deja foarte ridicate.

 

Prin stabilirea limitei cantitative la zero, pentru anul 2018, achiziționarea la un preț fix nu va fi activată automat. Cu toate acestea, rețeaua de siguranță va funcționa în continuare, deoarece UE va continua să achiziționeze SMP prin intermediul unei proceduri de licitație și să decidă de la caz la caz cât trebuie să cumpere și la ce nivel de preț, informează EUObserver.

FoodWatch: În scandalul Lactalis, ”Justiția încă așteaptă”
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 25 iulie 2018

Membrii Parlamentului francez, însărcinați cu anchetarea deficiențelor care au contribuit la izbucnirea scandalului Lactalis, determinat de prezența salmonellei în formulele pentru sugari, în 2017, au făcut o serie de sugestii care ar putea face ca țara să introducă controale mai stricte privind siguranța alimentelor, informează...

Rusia extinde embargoul asupra cărnii din Uniunea Europeană
Autor: Nora Marin  /   vineri, 20 iulie 2018

Global Meat News informează că guvernul moscovit a decis extinderea a embargoului asupra cărnii de porc și a produselor din carne din Uniunea Europeană. Făzând o declarație pe această temă, Vladimir Putin a argumentat că prelungirea va avea un impact pozitiv asupra sectorului rusesc de carne.   Ca urmare, industria cărnii...