Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Important: C.E. stopează Intervenția publică pentru laptele praf degresat

Autor: Mircea Demetermiercuri, 31 ianuarie, 2018

Consiliul Uniunii Europene a anunțat o modificare temporară a funcționării mecanismului de intervenție publică pentru laptele praf degresat (SMP).

 

Acest lucru s-a efectuat prin modificarea ușoară a așa-numitului Regulament de stabilire, care decide măsurile privind stabilirea anumitor ajutoare și restituiri legate de organizarea comună a piețelor de produse agricole. În acest sens, Consiliul a decis să stabilească o limitare cantitativă pentru achiziționarea laptelui praf degresat, la un preț fix, la zero tone pentru anul 2018.

 

Potrivit lui Rumen Porodzanov, ministru al agriculturii, alimentației și silviculturii din Republica Bulgaria și președinte al Consiliului, măsura a fost luată pentru stabilizarea piețelor produselor lactate în 2018. Acesta a declarat că ”este necesar să urmărim evoluțiile pieței și să ne asigurăm că rețeaua de siguranță este folosită în timp util și prudent, nu doar pentru a reacționa la perturbări ale pieței, ci și pentru a le evita, în primul rând, ori de câte ori este posibil”.

 

Consiliul a afirmat că, urmare a situației dificile de pe piețele produselor lactate, stocurile de intervenție publică de SMP, în UE, au crescut la aproape 400.000 de tone în 2017, riscând astfel o presiune puternică pe piață, cu un impact negativ asupra prețurilor la produsele lactate. Pentru a evita scăderea prețurilor și înrăutățirea nivelului de trai al agricultorilor, Consiliul a decis să renunțe la achiziționarea automată de SMP, într-un context în care stocurile sunt deja foarte ridicate.

 

Prin stabilirea limitei cantitative la zero, pentru anul 2018, achiziționarea la un preț fix nu va fi activată automat. Cu toate acestea, rețeaua de siguranță va funcționa în continuare, deoarece UE va continua să achiziționeze SMP prin intermediul unei proceduri de licitație și să decidă de la caz la caz cât trebuie să cumpere și la ce nivel de preț, informează EUObserver.

Jean Claude Junker a prezentat principiile bugetului UE 2021-2027
Autor: meatmilk  /   miercuri, 2 mai 2018

(Comunicat) Comisia Europeană a propus miercuri, 2 mai, un buget pe termen lung pragmatic și modern pentru perioada 2021-2027. Acesta este un răspuns onest la realitatea actuală, în care se așteaptă ca Europa să joace un rol mai important în asigurarea securității și a stabilității într-o lume instabilă, într-un moment în care...

În 2017, polonezii de la Gobarto au avut exporturi de 261.5 mil. euro
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 25 aprilie 2018

Grupul polonez Gobarto a reușit să-și mărească veniturile nete din vânzări, în 2017, până la 424 milioane de euro, în creștere cu 21,6%, comparativ cu 348,5 milioane euro, înregistrate în 2016.   Deși piața internă a reprezentat aproximativ 85% din veniturile companiei Gobarto, pentru anul trecut, exporturile au...