Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Important: C.E. stopează Intervenția publică pentru laptele praf degresat

Autor: Mircea Demetermiercuri, 31 ianuarie, 2018

Consiliul Uniunii Europene a anunțat o modificare temporară a funcționării mecanismului de intervenție publică pentru laptele praf degresat (SMP).

 

Acest lucru s-a efectuat prin modificarea ușoară a așa-numitului Regulament de stabilire, care decide măsurile privind stabilirea anumitor ajutoare și restituiri legate de organizarea comună a piețelor de produse agricole. În acest sens, Consiliul a decis să stabilească o limitare cantitativă pentru achiziționarea laptelui praf degresat, la un preț fix, la zero tone pentru anul 2018.

 

Potrivit lui Rumen Porodzanov, ministru al agriculturii, alimentației și silviculturii din Republica Bulgaria și președinte al Consiliului, măsura a fost luată pentru stabilizarea piețelor produselor lactate în 2018. Acesta a declarat că ”este necesar să urmărim evoluțiile pieței și să ne asigurăm că rețeaua de siguranță este folosită în timp util și prudent, nu doar pentru a reacționa la perturbări ale pieței, ci și pentru a le evita, în primul rând, ori de câte ori este posibil”.

 

Consiliul a afirmat că, urmare a situației dificile de pe piețele produselor lactate, stocurile de intervenție publică de SMP, în UE, au crescut la aproape 400.000 de tone în 2017, riscând astfel o presiune puternică pe piață, cu un impact negativ asupra prețurilor la produsele lactate. Pentru a evita scăderea prețurilor și înrăutățirea nivelului de trai al agricultorilor, Consiliul a decis să renunțe la achiziționarea automată de SMP, într-un context în care stocurile sunt deja foarte ridicate.

 

Prin stabilirea limitei cantitative la zero, pentru anul 2018, achiziționarea la un preț fix nu va fi activată automat. Cu toate acestea, rețeaua de siguranță va funcționa în continuare, deoarece UE va continua să achiziționeze SMP prin intermediul unei proceduri de licitație și să decidă de la caz la caz cât trebuie să cumpere și la ce nivel de preț, informează EUObserver.

Macron a anunțat Planul de Suveranitate Agricolă a Franței
Autor: Nora Marin  /   luni, 5 februarie 2018

Potrivit Dairy Reporter, președintele francez Emmanuel Macron a definit "trei mari bătălii" pe care țara trebuie să le abordeze pentru a obține "suveranitatea agricolă".   Macron a descris agricultura drept "o cheie pentru viitorul nostru", dar a adăugat că sectorul se află la o "răscruce de drum", veniturile fermelor fiind...

EuropeanMilkBoard reacționează față de decizia C.E. privind laptele praf
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 31 ianuarie 2018

După cum am anunțat, Consiliul de Miniștri al UE a luat decizia de a opri achizițiile automate pentru a stabiliza piața produselor lactate în 2018, suspendând Măsurile de Intervenție pentru laptele praf. În fața acestei decizii, EuropeanMilkBoard susține într-un comunicat emis la data de 30 ianuarie a.c.:   Normele...