Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Impozitarea veniturilor microîntreprinderilor – avantaj sau dezavantaj pentru micii fermieri

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 17 aprilie, 2013

AUTORI:

Alexandra Crăciun – Tax Consultant Deloitte Tax

Andreea Vlad – Junior Tax Consultant Deloitte Tax

 

Începând cu 1 februarie 2013, societăţile care, la 31 decembrie 2012, au realizat venituri mai mici de 65.000 euro (cu excepţia celor care obţin venituri din activităţi în domeniul consultanţei şi managementului) sunt obligate să declare şi să plătească impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

Introducerea obligativităţii declarării şi plăţii impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, de la 1 februarie 2013, se anunţă a avea atât efecte pozitive cât şi negative pentru majoritatea contribuabililor mici şi mijlocii care activează în domeniul producţiei de carne şi produse din carne.

În continuare am prezentat atât principalele reglementări fiscale cu privire la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor cât şi avantajele şi dezavantajele ce decurg din aplicarea acestuia pentru micii fermieri.

Reguli fiscale de stabilire a impozitării veniturilor microîntreprinderilor

Sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor nu mai este o opţiune pentru micii întreprinzători. Toate societăţile care realizează venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numărul de salariaţi, sunt obligate să aplice un impozit de 3% asupra veniturilor realizate, începând de la 1 februarie 2013, indiferent dacă societatea a obţinut sau nu profit.

Un alt element de noutate şi impact îl constituie obligaţia plăţii acestui impozit inclusiv de către persoanele juridice nou înfiinţate, începând chiar cu primul an fiscal.

Anterior, pentru acest mecanism de impunere puteau opta societăţile având un număr de salariaţi cuprins între 1 şi 9, şi venituri realizate mai mici de 100.000 euro.

Plafonul de 65.000 de euro se calculează prin însumarea veniturilor din orice sursă din care se scad:

  • veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
  • veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
  • veniturile din producţia de imobilizări corporale si necorporale;
  • veniturile din subvenţii de exploatare;
  • veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
  • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
  • veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/ reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Prin introducerea acestei măsuri, se urmăreşte includerea în categoria contribuabililor plătitori şi a acelora care înregistrează pierderi fiscale, obiectivul propus fiind suplimentarea sumelor colectate la bugetul de stat.

Obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe veniturile microîntreprinderilor

FDC 24 TAXE 3Potrivit reglementărilor fiscale, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se calculează şi se plăteşte trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul. Declararea acestuia se realizează prin intermediul formularului 100 – „Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, prin selectarea rândului “impozit pe veniturile microîntreprinderilor”.

Pentru anul 2013, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile anterior menţionate,sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2013, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere până la data de 25 martie 2013 inclusiv. Până la acest termen se va depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013. Mai specific, cele două formulare ce urmează a fi depuse până la data anterior menţionată sunt:

  • formularul 010 ” Declaraţia de înregistrare/ Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică ”
  • formularul 101 ” Declaraţie privind impozitul pe profit ” pentru declararea profitului impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013.

 

În situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, contribuabilul va comunica organului fiscal ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor prin depunerea unei declaraţii de menţiuni.

Avantaje şi dezavantaje

Având în vedere greutăţile cu care se confruntă majoritatea fermierilor mici şi mijlocii, impozitarea veniturilor obţinute cu 3%, reprezintă un dezavantaj în cazul în care societatea se află în poziţie de pierdere fiscală.

 

Avantajate sunt societăţile cu o marjă mare de profitabilitate şi cheltuieli reduse, aşa cum se poate observa din exemplul practic de mai jos – cazul 1. Printre acestea se numără societăţile din domeniul serviciilor, comerţ.

 

Fermierii sau societăţile producătoare de carne, mici şi mijlocii se încadrează la polul opus. Cheltuielile ridicate, profiturile scăzute sau pierderile obţinute sunt premize avantajoase pentru aplicarea sistemului de impozitare al profiturilor. Introducerea obligativităţii sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, va conduce la impozitarea acestor societăţi indiferent dacă acestea se află într-o poziţie de profit sau pierdere.

 

Pentru a ilustra  numeric situaţia societăţilor avantajate şi dezavantajate potrivit celor menţionate mai sus, vă supunem atenţiei un exemplu practic.

Exemplu practic:

 

 

 Caz 1

 Caz 2

 Caz 3

Venituri

           100,000

                  100,000

            100,000

Cheltuieli

               5,000

                    90,000

            120,000

Rezultat impozabil

             95,000

                    10,000

            (20,000)

Impozit pe profit (16%)

             15,200

                      1,600

                      –

Impozit pe venituri microîntreprinderi (3%)

               3,000

                      3,000

                3,000

Regimul de impozitare cel mai avantajos pentru contribuabil

Micro

Impozit pe profit

Impozit pe profit

 

Pe de altă parte, unul din aspectele pozitive îl constituie posibilitatea utilizării pierderilor fiscale anterioare aplicării impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în momentul trecerii la impozitarea profiturilor. Dezavantajate sunt societăţile nou înfiinţate care nu realizează profit, dar realizează venituri sub limita de 65.000 euro. Acestea nu-şi vor putea recupera pierderea fiscală din anul respectiv, aspect ce reprezintă o discriminare a contribuabililor nou înfiinţaţi faţă de alţi contribuabili.

Introducerea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor poate avea ca avantaj pentru micii fermieri simplificarea calculului de impozit faţă de calculul impozitului pe profit – calcul ce necesită cunoştinţe fiscale şi ce putea duce la anumite interpretări ale legislaţiei fiscale.

La prima vedere, prin introducerea obligaţiei fiscale de declarare şi plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, o parte dintre societăţile mici, în special cele ce nu obţin profit, vor avea de suferit. Cu toate acestea, este de menţionat ca şi aspect pozitiv al acestei modificări legislative simplificarea pregătirii calculelor fiscale şi a verificării acestora în cazul unei inspecţii fiscale.

Autori: Alexandra Crăciun – Tax Consultant Deloitte Tax

  • Andreea Vlad – Junior Tax Consultant Deloitte Tax
Farel Impex a implelentat sistemele ERP și SFA de la Transart
Autor: meatmilk  /   joi, 11 octombrie 2018

(Comunicat) Farel Impex, unul dintre principalii distribuitori de băuturi și produse alimentare din Transilvania, a implementat sistemul informatic integrat dezvoltat de Transart pentru managementul afacerilor de distribuție.   Acoperind peste 6000 de puncte de vânzare din 4 județe cu 8 depozite și peste 50 agenți Pre-Sales,...

Regionalizarea, noul marketing al micilor procesatori de carne
Autor: meatmilk  /   miercuri, 12 septembrie 2018

Autor: Ștefan Vârtaci În ultimii ani se observă existenţa unei tendințe pronunţate în direcţia concentrării producţiei și desfacerii în mâinile unor grupuri care se înscriu într-o tendinţă și mai mare, răspândită pe plan mondial. Să luăm exemplul Germaniei, care deţine în Europa locul întâi în procesarea cărnii....