Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

In 2011, numarul produselor traditionale a crescut de aproape 4 ori

Autor: marți, 5 februarie, 2013

Conform recolta.eu, Ministerul Agriculturii a atestat anul trecut 1.050 de produse traditionale, de 3,7 ori mai multe fata de anul anterior, si a inregistrat 190 de operatori economici traditionali, potrivit datelor furnizate de minister, la solicitarea NewsIn.

In Romania exista zone care pastreaza zestrea produselor traditionale, zone montane si submontane considerate ca bazin de identificare a produselor agricole si/sau alimentare ce pot dobandi protectie la nivel national si comunitar, care au aproximativ 50% din produsele traditionale atestate, cum ar fi judetele Arges, Sibiu, Satu Mare, Maramures, arata ministerul de resort.

Principale categorii atestate anul trecut sunt lactatele.

Totodata, in perioada 2005 – 2011 au fost atestate 3.853 de produse alimentare traditionale. Din totalul de 3.850 de produse traditionale atestate si inregistrate la nivel national, ponderea cea mai mare o reprezinta produsele lactate (1.360), urmata de produsele din carne (1.059).
Ministerul Agriculturii precizeaza ca s-a dezvoltat de cativa ani o nisa de piata pe care agentii economici din mediul rural o valorifica.

Acestia realizau produse dupa retete vechi din generatie in generatie, valorificandu-le din gospodaria proprie. Prin cadrul legislativ existent, produsele agricole si alimentare pot dobandi protectia denumirilor de origine, a indicatiilor geografice si specialitatilor traditionale garantate, sustin reprezentantii ministerului.

Solicitarea operatorilor economici privind atestarea si inscrierea produselor traditionale in Registrul de atestare produse traditionale este voluntara. Acestia pot beneficia de sprijin financiar doar prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole, pentru investitii in modernizarea si dotare unitatilor de productie.

Tetra Pak a lansat ambalajele aseptice cubice, pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Tetra Pak a lansat pachetul Tetra Classic Aseptic 65ml Cube, pentru produse lactate, sucuri, înghețată și alimente lichide.   Dimensiunile ambalajului au fost proiectate astfel încât să permită ca șase pachete să formeze un cub, pentru a optimiza utilizarea spațiului în distribuție și depozitare.   "Pachetul...

Seminar organizat la Tulcea pe tema agriculturii ecologice
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botănoiu a fost prezent la Tulcea pentru a participa la seminarul “Agricultura ecologică-pilon de susținere al turismului responsabil în Delta Dunării”, eveniment organizat de Consiliului Județean Tulcea, Asociația de Management a Destinației Turistice Delta Dunării și a Delta...

In 2011, numarul produselor traditionale a crescut de aproape 4 ori

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform recolta.eu, Ministerul Agriculturii a atestat anul trecut 1.050 de produse traditionale, de 3,7 ori mai multe fata de anul anterior, si a inregistrat 190 de operatori economici traditionali, potrivit datelor furnizate de minister, la solicitarea NewsIn.
In 2010 au fost atestate 279 de produse alimentare traditionale.

In Romania exista zone care pastreaza zestrea produselor traditionale, zone montane si submontane considerate ca bazin de identificare a produselor agricole si/sau alimentare ce pot dobandi protectie la nivel national si comunitar, care au aproximativ 50% din produsele traditionale atestate, cum ar fi judetele Arges, Sibiu, Satu Mare, Maramures, arata ministerul de resort.

Principale categorii atestate anul trecut sunt cele din carne si produse din carne, lapte si produse din lapte, peste si produse din peste.

Totodata, in perioada 2005 – 2011 au fost atestate 3.853 de produse alimentare traditionale. Din totalul de 3.850 de produse traditionale atestate si inregistrate la nivel national, ponderea cea mai mare o reprezinta produsele lactate (1.360), urmata de produsele din carne (1.059).
Ministerul Agriculturii precizeaza ca s-a dezvoltat de cativa ani o nisa de piata pe care agentii economici din mediul rural o valorifica.

Acestia realizau produse dupa retete vechi din generatie in generatie, valorificandu-le din gospodaria proprie. Prin cadrul legislativ existent, produsele agricole si alimentare pot dobandi protectia denumirilor de origine, a indicatiilor geografice si specialitatilor traditionale garantate, sustin reprezentantii ministerului.

Solicitarea operatorilor economici privind atestarea si inscrierea produselor traditionale in Registrul de atestare produse traditionale este voluntara. Acestia pot beneficia de sprijin financiar doar prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole, pentru investitii in modernizarea si dotare unitatilor de productie.

C.E.: Centrele urbane și inovația din Industria alimentară
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

La finalul anului trecut, Comisia Europeană a finalizat un foarte interesant studiu care a vizat impactul pe care îl au marile centre urbane asupra inovațiilor din industria alimentară (”Food in cities: study on innovation for a sustainable and healthy production, delivery, and consumption of food in cities”, Autori: Anja De Cunto, Cinzia...

Piata irlandeza de carne de vita, sub amenintarea Brexit-ului
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Prezent la Consiliul Miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles, și referindu-se la Brexit, Michael Creed, ministrul irlandez al Agriculturii, a spus:   "Reuniunea Consiliului miniștrilor agriculturii a fost o oportunitate importantă pentru a sublinia Consiliului, Comisiei și colegilor mei miniștrii impactul unui Brexit fără...

În 2018, stocul de spații logistice a ajuns la 3,8 mil. mp.
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, anunță principalele rezultate raportate pe piața spațiilor logistice și industriale din România, în 2018.   Stocul modern a atins 3,8 milioane metri pătrați la nivel național, dintre care 81% se află în clădiri de clasă A, iar 70% se...

Tetra Pak a lansat ambalajele aseptice cubice, pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Tetra Pak a lansat pachetul Tetra Classic Aseptic 65ml Cube, pentru produse lactate, sucuri, înghețată și alimente lichide.   Dimensiunile ambalajului au fost proiectate astfel încât să permită ca șase pachete să formeze un cub, pentru a optimiza utilizarea spațiului în distribuție și depozitare.   "Pachetul...

Seminar organizat la Tulcea pe tema agriculturii ecologice
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botănoiu a fost prezent la Tulcea pentru a participa la seminarul “Agricultura ecologică-pilon de susținere al turismului responsabil în Delta Dunării”, eveniment organizat de Consiliului Județean Tulcea, Asociația de Management a Destinației Turistice Delta Dunării și a Delta...