Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

In 2012, va fi o criza a carnii de porc

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Stanca Tudor, director executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc:

In 2012, va fi o criza a carnii de porc

De curand, Patronatul Roman al Carnii de Porc si-a schimbat conducerea. Cu aceasta ocazie, au fost stabilite noile obiective ale organizatiei si s-a decis accentuarea colaborarii cu sectorul de procesare, la nivel de asociatii profesionale. Despre perspectivele acestui sector vital pentru industria alimentara din Romania, ne-a vorbit doamna Stanca Tudor, director executiv al PRCP.

Exporturile vor fi reluate

FDC: Doamna Stanca Tudor, pana la urma, vom exporta carne de porc in spatiul intracomunitar. Ce va insemna acest lucru pentru industria de profil?
S.T.: In ceea ce priveste exportul carnii de porc si comertul in spatiul intracomunitar, lucrurile s-au desfasurat conform unui program pe care ni l-am asumat in cadrul grupului de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii – ANSVSA – Organizatii profesionale. In final, autoritatile de la Bruxelles au fost nevoite sa aprobe sistemul canalizat de comert intracomunitar cu carne de porc, pentru Romania, sistem care presupune circulatia si prelucrarea animalelor si a carnii de porc de la ferme autorizate – unitati de procesare autorizate si pana in zona de comert. Sigur, sunt niste restrictii dure pentru producatorii de porci si cu cheltuieli suplimentare. Sistemul canalizat a fost gandit pentru Romania avand in vedere ca programul de eradicare a pestei porcine care s-a desfasurat in perioada 2007-2009 a mai avut si sincope, dar si pentru ca Romania are unele particularitati.
FDC: In ce consta particularitatea Romaniei?
S.T.: Exista o traditie in cresterea porcilor in sistem gospodaresc, un numar mare de porci in gospodariile taranesti si un numar mare de porci mistreti, care nu sunt concentrati intr-un areal inchis si monitorizat. De aceea, ni s-a impus sa ne asumam un sistem de supraveghere suplimentar, dar cu cheltuieli mult mai mari, pentru a crea un canal in care se produce si circula, in mod izolat si supravegheat, carnea de porc destinata comertului intracomunitar sau exportului.
FDC: Bine, dar toate aceste lucruri trebuiau facute pana in 2007, in momentul aderarii. Daca privim retrospectiv, a fost un minus la nivel de sistem sau si la nivel punctual, la producatori?
S.T.: Producatorii, in general, isi protejeaza bine productia, nu doar ca sa iasa pe o piata mai larga ci, in primul rand, pentru piata interna. Carnea destinata pietei interne este la fel de sigura si trasabilitatea la fel de bine asigurata. In opinia mea, ar trebui ca sectorul sa se dezvolte, pentru ca Romania are un mare potential in productia carnii de porc: este o tara cu traditie in cresterea porcilor, are cereale, are o piata in care consumul de carne de porc reprezinta 50% din consumul de carne, are o populatie insemnata, deci, este o serioasa piata de desfacere. Este adevarat ca productia interna poate asigura doar 68% din consumul total, dar potentialul nu este de neglijat.

In Romania, efectivele de scroafe au scazut cu 12%

FDC: Dar odata demarata activitatea de export, acest fapt va fi benefic pentru producatorii romani.
S.T.: Sigur, exportul este si el o oportunitate, dar piata din Romania este si ea o piata eficienta. Principala problema a crescatorilor este neacoperirea costurilor de productie prin pretul oferit de piata. Situatia este generalizata. Ca urmare a cresterii preturilor la furaje, europenii si-au redus drastic efectivele de scroafe in acest an. De aceea, nu privim cu mare entuziasm anul 2012, pentru ca in Europa se estimeaza o criza a carnii de porc, lucru care se va resimti si in Romania.
FDC: Dar producatorul roman va fi competitiv, ca pret?
S.T.: Preturile de valorificare platite fermierilor nu difera foarte mult. Costurile de productie sunt influentate, la noi, de raportul leu-euro, avand in vedere ca importam foarte multe elemente de completare. Daca vom fi competitivi, vom intra pe piata.
FDC: Atunci, pretul mediu european este competitiv, de exemplu, fata de cel din Canada?
S.T.: Þarile vechi, producatoare de carne de porc, si-au creat sisteme financiare nationale pentru a-si sustine productia. In legislatia europeana comunitara, nu exista prevederi pentru sustinerea financiara a productiei, exista doar instrumente de interventie de piata. Daca pretul carnii de porc scade foarte mult, se activeaza aceste instrumente, cum ar fi stocarea unei parti a productiei, costurile stocarii fiind platite din fonduri europene. Retragandu-se o cantitate de pe piata, oferta scade si pretul creste. In anul acesta, in Europa, s-au redus efectivele de scroafe cu 5% si 5.5% la scrofite si estimam ca anul viitor va fi criza de carne de porc. In plus, se estimeaza ca cererea de pe piata Chinei si a Coreei de Sud va creste si ea si, in aceasta situatie, carnea de porc va fi mai scumpa.
FDC: Ceea ce nu va fi rau pentru producatori
S.T.: Nu, pentru producatori nu va fi rau Dar, si in Romania, efectivele de scroafe au scazut cu 12%, de la inceputul anului.

Lupta pentru piata europeana este deosebit de dura

FDC: Este o scadere serioasa Asadar, vom exporta. Dar, au fost organizatii de tot felul, din Vest, care au incercat stoparea importului de carne de porc din Romana, pentru piata Uniunii Europene.
S.T.: In lupta aceasta pentru piete de desfacere, orice spatiu se castiga cu greu. Sunt mai multe tipuri de bariere ce se practica pentru diminuarea concurentei: comerciale, tehnice etc. Barierele tehnice sunt de genul celor cu care ne confruntam noi de doi ani si care ne tin in loc, pe motive legate de pesta porcina. Noi am indeplinit, de fapt, toate obiectivele pe care ni le-a stabilit Uniunea Europeana. Am depasit, cu mult perioada prevazuta in legislatie, pentru a primi aprobarea de a comercializa carne de porc pe piata comunitara sau la export. Nu mai avem cazuri de pesta, se face supraveghere suplimentara, este organizata supravegherea si la nivel regional, este reglementata identificarea, circulatia si comercializarea porcilor si a carnii si sunt indeplinite toate obiectivele. Cu toate acestea, cum spuneam anterior, avem si vulnerabilitati, acestea fiind exploatate in scopul crearii de bariere tehnice ce afecteaza interesele producatorilor romani.
FDC: Romania are capacitatea de a depasi aceste dificultati?
S.T.: Cu siguranta Pe masura ce vom incepe comertul intracomunitar si exportul, beneficiarii si autoritatile europene vor capata incredere in producatorii romani si in autoritatile veterinare romane care au creat si supravegheaza sistemul canalizat de comert intracomunitar.

Relatia cu retailul e total deficitara

FDC: De curand s-a schimbat conducerea PRCP. Care vor fi directiile de actiune, in viitor?
S.T.: ªi in organizatia noastra, s-a facut schimb de generatii, conducerea fiind preluata de specialisti mai tineri. Obiectivele sunt cele stabilite pe baza raspunsurilor membrilor organizatiei la sondajul de opinie facut de noul presedinte, domnul Ioan Ladosi, Vom milita pentru: continuarea dialogului cu autoritatile centrale si locale, sustinerea financiara a angajamentelor suplimentare privind bunastarea porcilor in ferme, pentru a gasi solutii de acces in dialogul social european, mai ales ca este in curs de finalizare Politica agricola comuna dupa 2013. In conditiile in care organizatiile din Romania nu au o voce la nivelul Uniunii, nu vom putea sa ducem propunerile sectorului catre cei care elaboreaza, dezbat si aproba aceasta politica; consolidarea si recunoasterea organizatiei inter-profesionale Carne de porc, o mai buna colaborare cu procesatorii si atragerea sectorului de abatorizare care, deocamdata, nu se regaseste nicaieri, nici in organizatia profesionala a procesatorilor, nici in cea a crescatorilor, imbunatatirea relatiilor crescatori-procesatorii cu retailul. Suntem cu ghearele scoase cu totii dar, pentru ca facem parte dintr-o filiera, credem ca un dialog este absolut necesar. A aparut Codul de Bune Practici pe baza caruia a fost facuta si o lege, dar legea nu functioneaza. Intr-o asemenea filiera, daca pe partea de productie si procesare exista forme de dialog, cu zona comerciala dialogul nu functioneaza, si simpla existenta a unor reglementari sau restrictii nu este suficienta. Trebuie facut mai mult. Cred ca organizatia interprofesionala si viitoarea federatie a carnii vor fi mai active si mai credibile in discutia cu retailul.

Suntem foarte iubiti de autoritatile de control

FDC: Ce ne puteti spune despre colaborarea cu Asociatia Romana a Carnii si cu Federatia Romalimenta?
S.T.: Lasand la o parte interesele comerciale, avem si obiective comune. Cand procesarea nu gaseste carne de porc la producatorii romani, este nevoita sa aduca din import si se loveste de tot felul de complicatii. Sigur ca si-ar dori sa gaseasca resurse de carne in Romania, dar asta nu tine doar de sectorul de crestere, ci si de politici in domeniu. O tinta comuna este si iesirea pe piata comunitara. Atata vreme cat fermele din Romania nu sunt agreate, nici procesatorii nu pot lucra decat pe sistem lohn. O alta tinta comuna vizeaza micsorarea raportului total disproportionat dintre producator si autoritatile de control. Eu am identificat 9 autoritati care controleaza un producator, indiferent daca este din zona productiei primare sau a procesarii. Ganditi-va ca o firma care suporta controale de noua ori pe luna, nu poate desfasura o activitate normala. Sunt anumite domenii de control care se suprapun. Noi nu spunem sa nu fim controlati sau sa nu respectam legislatia, dar aceste organisme de control finantate de la bugetul de stat ar trebui comasate pe domenii specifice si inainte de asta, sa faca munca de preventie, de instruire si consultanta gratuita. Pana la urma, aceste institutii traiesc din taxele si impozitele platite de producatori. Daca pui in capul producatorilor atatea avize si controale, care nebun se mai apuca sa deschida vreo afacere?
FDC: Ati luat in calcul ca vor fi doi ani electorali?
S.T.: Nu vreau sa ma gandesc la asta, eu discut sistemul. O ferma cu 2.000 de capete nu isi va permite sa angajeze pentru fiecare domeniu de control, cate un specialist sau sa incheie contracte de asistenta tehnica cu firme specializate. Cred ca industria carnii de porc trebuie sa fie un domeniu strategic pentru Romania si trebuie sprijinita dezvoltarea afacerilor in acest domeniu. Daca autoritatile ne suprataxeaza, ce vom face cu aceasta activitate? Sisteme de consultanta nu exista, iar sisteme de instruire, numai pe bani
FDC: Cand veti demara aceasta actiune de dialog?
S.T.: Am exprimat o parere personala la acest capitol. Urmeaza ca in Consiliul de Conducere sa se stabileasca domeniile si prioritatile organizatiei. Pana una-alta, vad ca institutiile din sanatate si protectia consumatorului doresc sa-si largeasca domeniul de control catre unitatile de productie, nu sa-l comaseze cu ANSVSA, care are atributii similare. Urmeaza inmultirea controalelor, nu crearea unui mediu mai relaxat. Mi se pare total nedrept ca unul sa munceasca, iar 9 sa controleze
FDC: Ne apropiem de finalul anului 2011. Ce mesaj doriti sa transmiteti producatorilor de carne de porc din Romania?
S.T.: Ii felicit pentru ce au realizat pana acum, pentru modul in care si-au mentinut afacerile in acest an dificil. Le doresc sa aiba acelasi entuziasm si forta pentru anul care vine, an ce nu va fi usor, dar in care, cred, macar castigurile vor fi mai mari. Le urez un an bun, sanatate, impliniri si sa isi aduca aminte ca porcul romanesc mai trebuie si sarbatorit
FDC: Va multumim

Romania a indeplinit toate obiectivele pe care ni le-a stabilit Uniunea Europeana
Efectivele de porci s-au redus in toata Europa.
Trebuie sa fim reprezentati in procesul de dialog european.

Felicit producatorii romani pentru ca si-au mentinut afacerile

Radu Timiș Jr.: ”Voi face din Cris-Tim cea mai mare firmă din Industria Alimentară românească!”
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 5 aprilie 2017

Rar mi-a fost dat, ca jurnalist, să întâlnesc în ultimii ani un tânăr precum Radu Timiș Junior, iar asta o scriu și cu bucurie dar și cu tristețe. Cu tristețe, pentru că sunt foarte puțini ca el. Cu bucurie, însă, pentru că, așa cum i-am spus după ce mi-a acordat interviul, poate fi un model pentru generația sa, ba chiar, poate...

De zece ani, în UE: Cum am fost, cum suntem, cum vom fi? Răspunde Sorin Minea
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 16 decembrie 2016

Mai e puțin până în ziua de 1 ianuarie 2017, moment în care vom contabiliza trecerea a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Ce a însemnat această perioadă pentru sectoarele de carne și lapte ale României, unde am ajuns și, mai ales, cum vor arăta aceste industrii în anul 2027? Pentru a creiona o imagine cât mai...