Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

In exporturile UE de carne de vita si de oaie, Romania inca are un cuvant de spus

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Cu o suprafata de 238 de mii kmp, Romania este o tara cu marimea similara Marii Britanii; este al noualea stat in Uniunea Europeana de 27 membri, teritoriul sau reprezentand 5,5% din cel al UE. Populatia este, de asemenea, una importanta, Romania fiind a saptea tara in UE 27. Insa, daca ne obisnuisem ca, atunci cand vine vorba de economie, sa nu mai fim in top, anul acesta ne putem mandri cu un loc fruntas la exporturile extracomunitare de carne de oaie si cu un surprinzator loc 7 in ceea ce priveste exporturile de carne de vita catre piete din afara UE. Cu 2,9% mai multa carne romaneasca de vita la export in primul semestru al lui 2009.

Exporturile de carne de vita ale Romaniei catre piete din afara Uniunii Europene au tota­lizat 6.265 tone, in primul semestru din 2009, reprezentand 4,8% din totalul exporturilor UE-27 catre restul lumii (nu include comertul exterior intracomunitar), conform datelor disponibile (la data de 9 august 2009), furnizate de site-ul specializat www.circa.europa.eu.

Aceasta cantitate ne asigura un loc 7 intr-o ierarhie a celor mai mari tari din UE-27, exportatoare de carne de vita catre piete din afara Uniunii, in fata unor tari cu traditie intr-o astfel de activitate, precum Spania (4.322 t), Irlanda (4.358 t) sau Danemarca (2.809 t). Inaintea noastra se afla: Germania (29.804 t), Franta (17.338 t), Olanda (13.217 t), Italia (11.881 t), Polonia (11.881 t) si Austria (10.601 t). Intr-o proportie covarsitoare (99,7%), exportul de car­ne de vita al Romaniei pe terte piete este re­pre­zentat de animale in viu, destinate sacrificarii (6.247 tone in primul semestru din 2009) si doar 0,3% este reprezentat de produse din carne (maruntaie de vita).

Fata de primul semestru din 2008, in primele sase luni din 2009 se constata o crestere cu 2,9% a exporturilor romanesti de carne de vita pe piete din afara UE. Chiar daca evolutia nu pare a fi una spectaculoasa, ea poate fi consi­derata imbucuratoare in conditiile in care doar 12 tari din UE au inregistrat cresteri in perioada mentionata, iar alte 13 state au avut scaderi ale volumului produselor din carne de vita comercializate pe piete din afara UE (doua state nu au niciun fel de exporturi de carne de vita: Luxemburg si Malta).

La nivelul UE-27, exporturile de carne de vita catre tarile din afara Uniunii au scazut cu 9,3% in primul semestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului 2008, de la 142.876 tone la 129.607 tone, in special in urma scaderii exporturilor germane pe aceste piete de la 42.037 tone, la 29.804 tone. Scaderi au fost inregistrate si de alte state cu traditie in exportul de bovine precum Austria (- 32%), Danemarca (-38,4%), Slovenia (-85%), Italia (-4,5%) care au fost compensate insa de cresteri ale exporturilor in tari precum Polonia (+14,8%), Franta (+27,6%), Olanda (+58,5%). Pe segmente, la nivelul UE-27, se constata o crestere a exportului de animale in viu destinate sacrificarii spre tari din afara Uniunii cu 27% in primul semestru din 2009, comparativ cu perioada similara din 2008, si o scadere cu 31% a exporturilor de carne in carcasa si produse din carne.

Imbucurator este faptul ca pe segmentul co­mercializarii de animale in viu pe piete non-UE, Romania se situeaza in Uniune pe locul trei, dupa cum o arata datele primului semestru din 2009, fiind devansata doar de Germania (cu 11.832 tone) si Franta (cu 7.069 tone). Totusi, tara noastra va trebui sa faca eforturi serioase pentru a-si pastra aceasta pozitie in conditiile in care media ritmului de crestere pe acest segment este, dupa cum aratam mai sus, de 27,4%, iar Romania a avut o crestere de doar 2,8%. Prin comparatie, Germania a inregistrat in perioada mentionata (primul semestru din 2009, compa­rativ cu primul semestru din 2008) o crestere a exporturilor de animale in viu pe piete non-UE de 56,8% (de la 7.546 tone la 11.832 tone), iar Franta o marire de 5,1 ori (de la 1.388 tone, la 7.069 tone).

Importurile de carne de vita ale Romaniei, din tarile din afara Uniunii, au contabilizat 33 tone, in primele sase luni din 2009, in crestere cu 23 tone comparativ cu perioada similara a anului 2008. Ele au constat in animale vii (14 tone) si in carne si produse din carne de vita (19 tone). La nivelul UE-27, importurile romanesti de carne de vita din tari terte reprezinta doar 0,02% din totalul importurilor de carne de vita ale UE, care in primul semestru din 2009 s-au ridicat la 171.636 tone. Brazilia (38,7% din totalul importurilor de carne de vita ale UE), Argentina (28,2%), Uruguay (20,6%) si Rusia (15,1%) sunt principalii furnizori de carne de vita pentru UE, in afara productiei interne a acesteia.

In anul 2008, importurile totale ale Romaniei (atat din tarile UE, cat si din state non-UE) de carne de bovine (inclusiv animale vii) au fost de 13.000 tone, in crestere cu 2.300 tone fata de 2007, dar in scadere fata de anii 2005 si 2006 cand s-au importat 27.100 tone, respectiv 43.000 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) agentiei de presa Agerpres. In 2008, exporturile Romaniei de carne de bovine si animale vii au totalizat 24.300 tone, 31.400 tone in 2007, 23.800 tone in 2006 si 18.400 in anul 2005.

Potrivit datelor MAPDR, consumul intern de carne de bovine a scazut anual in perioada 2005-2008 de la 200 de tone, in urma cu patru ani, la 142 de tone in 2008. De asemenea, a scazut si ponderea importurilor de carne de vita in consumul intern, de la 14% in anul 2005, la 9% anul trecut, dar cu un varf, in anul 2006, de 24%. Romania detinea, la 31 iulie 2009, un efectiv total de bovine de 2.636.000 capete, 35% din numarul total de vaci fiind reprezentat de rasa Baltata Romaneasca – tipul Simmental, rasa care se preteaza foarte bine pentru productia de carne.

In ceea ce priveste productia totala de carne de vita, aceasta a depasit 163.200 tone (carne in viu), la finele lunii iulie 2009, animalele sacrificate totalizand 492.700 capete de bovine, cu o greutate medie de 331 kg/animal. Datele MAPDR arata ca in anul 2008, comparativ cu anul 2007, numarul total de bovine sacrificate a inregistrat o scadere cu 7,5% (1,116 milioane capete), iar productia totala obtinuta s-a diminuat cu 9,7%.

Romania inregistreaza un consum scazut de carne de vita pe cap de locuitor, desi autoconsumul este ridicat in zonele rurale. Astfel, in primele cinci luni ale acestui an, consumul de carne de bovine (in echivalent carcasa) a fost de 2,6 kg/locuitor. In ultimii doi ani, 2007 si 2008, Romania a inregistrat un consum de carne de vita de 6,8 kilograme pe locuitor, respectiv 6,6 kilograme pe locuitor. Carnea de vita reprezinta doar 10% din consumul de carne din Romania, fata de 40% cat este media in UE.

Romania realizeaza un sfert din exportul UE cu carne de oaie catre tari non-UE
Romania este cel mai important exportator de carne de oaie, din Uniunea Europeana catre piete din afara UE. Tara noastra a comercializat, in primul semestru din 2009, 1.573 tone de carne de oaie pe piete din afara UE, conform datelor disponibile (la data de 9 august 2009), furnizate de www.circa.europa.eu. Cantitatea reprezinta aproape un sfert (24%) din exporturile UE catre restul lumii de carne de oaie si capra, realizate in intervalul de timp mentionat.

Prin comparatie, Spania, care se situeaza pe locul al doilea in Uniunea Europeana, din punctul de vedere al marimii populatiei de ovine a exportat in primele sase luni din 2009 circa 197 tone de carne de oaie catre tari din afara UE-27, iar Grecia (locul trei in UE, dupa marimea populatiei de ovine), a exportat in acelasi interval de timp doar 30 de tone de carne de oaie catre tari din afara UE-27. Doar Marea Britanie (primul loc in UE, dupa marimea populatiei de ovine) si Franta (locul cinci in UE, dupa marimea populatiei de ovine), a reusit sa se apropie de performantele oierilor romani, vanzand in afara Uniunii Europene, in primele sase luni din 2009, circa 1.187 tone de carne de oaie, respectiv 1.148 tone de carne de oaie.

Tara noastra se afla pe locul patru in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de ovine, dupa Marea Britanie, Spania si Grecia. Cea mai mare parte a exporturilor romanesti de carne de oaie – 1.252 tone – au fost facute sub forma de animale in viu, destinate sacrificarii, alte 321 tone de carne de oaie fiind comercializate in afara granitelor UE-27 sub forma de carcase proas­pe­te (318 tone) sau congelate (3 tone).

Romania a realizat in primul semestru al anului curent peste jumatate din exportul de animale in viu destinate sacrificarii (oi si capre), din Uniunea Europeana (1.252 tone dintr-un total de 2.367 tone). In schimb, in cazul carnii de oaie comercia­lizate in afara granitelor UE-27 sub forma de carcase, exporturile romanesti contabilizeaza doar 8% din cele ale UE-27 (4.156 tone). Fata de primul semestru din 2008 insa, in primele sase luni din 2009, cantitatea de carne de oaie in carcasa comercializata in afara UE-27, a crescut de 57 de ori (de la 6 tone la 321 tone). Expansiunea exporturilor de carne de oaie romaneasca in carcase a avut loc in paralel cu diminuarea exporturilor de animale in viu (cu doar 23 de tone insa, in cazul acestora din urma).

In schimb, in primele sase luni din 2009, Ro­ma­nia nu a exportat deloc carne de capra pe piete din afara UE. In perioada similara din 2008, tara noastra comercializase in tari non-UE, ca­pre destinate sacrificarii in greutate (echivalent pro­duse) de 2 tone. Cel mai mare exportator din UE de carne de capra catre state non-UE este Olanda, care a comercializat, in primul semestru din 2009, 155 de tone (5 tone animale vii si 150 tone carcase).

La nivelul UE, exporturile de carne de oaie si capra au crescut cu 29% in primul semestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului 2008, de la 5.062 tone la 6.522 tone.

Cea mai mare crestere a exporturilor de carne de oaie si capra ale UE-27, catre terte tari, s-a realizat pe segmentul carcaselor, unde marirea volumului exporturilor a fost de 40,4% in primul semestru din 2009, comparativ cu primul semestru din 2008, de la 2.960 tone, la 4.156 tone. In cazul exportului de animale vii destinate sacrificarii (oi si capre), din UE catre restul lumii, cresterea fost mai modesta, de 12,6%, de la 2.102 tone, la 2.367 tone.

In acest context, trebuie sa remarcam faptul ca evolutia exporturilor romanesti de carne de oaie si de capra pe piete din afara Uniunii Eu­ro­pe­ne prezinta o serie de semnale contradictorii. Ritmul de expansiune al exporturilor romanesti de carne de oaie si capra este inferior celui inregistrat de ritmul de expansiune a exporturilor de carne de oaie si capra ale UE-27, catre terte tari (23% fata de 29%), fapt care, daca se va men­ti­ne in timp, va duce la erodarea pozitiei din pre­zent a tarii noastre de lider pe acest segment. De asemenea, in cazul comercializarii de anima­le vii destinate sacrificarii, performantele Ro­ma­niei se situeaza sub cele ale UE-27 (scadere de 1,8% a exporturilor romanesti de carne de oaie pen­­tru statele non-UE, fata de o crestere de 12,6%).

Imbucurator este insa faptul ca pe segmentul comercializarii de carcase, segmentul cel mai dinamic al exporturilor UE-27 de carne de oaie si capra catre restul lumii, ritmul de expansiune al ex­porturilor romanesti este cu mult peste cel inregistrat de Uniunea Europeana – crestere de 57 de ori a vanzarilor romanesti fata de o ex­pan­si­­une de „doar” 40% a exporturilor Uniunii. Chiar daca in perioada urmatoare acest ritm de crestere se va diminua (pentru ca acum s-a pornit de la un nivel foarte scazut: 6 tone in semestrul I din 2008) important este ca el sa nu co­boa­re sub cel mediu inregistrat la nivelul UE.
Importurile de carne de oaie ale Romaniei, din tarile din afara Uniunii au contabilizat 108 tone, in primele sase luni din 2009, in scadere cu 3 tone comparativ cu perioada similara a anului 2008. Ele au constat in maruntaie de oaie congelate (22 tone) si in „alte produse” din carne de oaie (86 tone). La nivelul UE-27, importurile romanesti de carne de oaie din tari terte reprezinta doar 0,07% din totalul importurilor de carne de oaie si capra ale UE, care in primul semestru din 2009 s-au ridicat la 149.629 tone. Noua Zeelanda este de departe principalul exportator de carne de oaie si capra catre Uniunea Europeana cu o pondere de 86% in totalul importurilor UE de astfel de produse, urmat de Australia (7%), si (in usoara scadere) Argentina, Chile si Uruguay (in jur de 2% fiecare). Importurile din Argentina sunt in usoara scadere datorita efectului combinat al productiei mai mici si a cresterii consumului intern din statul sud-american. Principalele produse importate de UE-27 sunt carnea congelata (67%), urmate de carnea proaspata (25,7%). In 2007, utilizarea contigentelor a fost aproape de 100% pentru tari precum Noua Zeelanda (99%), Uruguay (99%) si Australia (97%), si intr-o mai mica masura, pentru state precum Chile (78%), Islanda (56%) si Argentina (24%).

Până în 2050, producția de carne și lapte trebuie redusă cu 50%
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 17 septembrie 2018

Sectorul european al creșterii animalelor a depășit limitele sigure pentru emisiile de gaze cu efect de seră, fluxurile de nutrienți și pierderea biodiversității fiind în pericol, se arată într-un studiu realizat de Greenpeace și Fundația Rise, citat de cotidianul britanic The Guardian, care avertizează: Până în anul 2050,...

Încotro se îndreaptă sectorul de carne al României?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 14 septembrie 2018

Ca jurnalist, dacă vrei să scapi de problema unui titlu, începi cu ”Încotro...”. Ei, bine, de data asta, din păcate, titlul se justifică din plin, pentru că, măcar dacă ne gândim la sectorul de carne, haosul pare a fi instalat din cauza evoluției pestei porcine africane. Așadar, haideți să vedem cum stăm și, mai ales, haideți...