Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

In republica moldova, import supraestimat de pui

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Importul a 18.000 de tone de carne de gaina ieftina, de calitate medie, reprezinta mult pentru Moldova; sunt suficiente 4.000, maxim 6.000 de tone, a declarat Ion Bizgu, director general al intreprinderii de stat stiintifice-de productie Avicola-Moldova, pentru AS – Novosti Moldova.

Importatorii asigura 25-27% din necesarul pietei moldovenesti in carne de gaina. Desi producatorii locali sunt in stare sa asigure integral necesarul Republicii, cu acest produs dietetic. Guvernul trebuie, prin tarifele vamale si accize, sa protejeze producatorul autohton de concurenta neloiala, considera specialistul. Ion Bizgu nu este de acord cu argumentele unor experti in domeniu, ca inalta cota a importurilor de carne de gaina este un factor de stavilire pentru avicultorii autohtoni in saltarea nefondata a preturilor.

Exemplul oscilatiei preturilor la ouale de gaina este o confirmare elocventa a acestui fapt. Astazi producatorii de oua ii subventioneaza pe cumparatori cu pretul mic. Din septembrie deja cumparatorii vor subventiona avicultorii. Cererea determina oferta, piata dicteaza preturile – deocamdata nimeni n-a anulat legile elementare ale economiei de piata. De aceea importul de carne de gaina trebuie sa existe, dar nu in atare volum, a adaugat directorul Avicola-Moldova, considerand ca, odata cu semnarea Acordului privind comertul aprofundat si atotcuprinzator cu tarile UE, producatorii autohtoni de produse dietetice vor avea o multime de probleme.

El a amintit ca Federatia Rusa nu a semnat, pana in prezent, actele definitive de aderare la Organizatia Mondiala a Comertului si ca, pe parcursul a 15 ani de negocieri, Rusia apara fiecare punct al intereselor propriilor producatori. Noi intelegem ca, odata cu semnarea Acordului, avicultorii nostri se vor pomeni in conditii de concurenta dura din partea producatorilor din Ungaria, Romania, Germania, Belgia si – desigur – a liderului acestei ramuri, Olanda. Noi reconstruim activ sectiile, restructuram cele mai noi tehnologii moderne si utilaje, achizitionam noi specii de pasari atit pentru oua, cit si pentru carne. Dar noi de-abia incepem sa-i ajungem din urma pe liderii ramurii, anticipeaza Ion Bizgu. (TS)

Tehnologia Microcat® pentru epurarea apei uzate din Industria Alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Stațiile de epurare din Industria alimentară, dar nu numai, se confruntă frecvent cu depășiri ale limitelor de deversare. Acest fapt se datorează subdimensionării, tehnologiilor învechite sau proiectării defectuoase.   Institutul Bioscience din Statele Unite ale Americii a dezvoltat o gamă de produse, pentru...

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...