Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

In republica moldova, import supraestimat de pui

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Importul a 18.000 de tone de carne de gaina ieftina, de calitate medie, reprezinta mult pentru Moldova; sunt suficiente 4.000, maxim 6.000 de tone, a declarat Ion Bizgu, director general al intreprinderii de stat stiintifice-de productie Avicola-Moldova, pentru AS – Novosti Moldova.

Importatorii asigura 25-27% din necesarul pietei moldovenesti in carne de gaina. Desi producatorii locali sunt in stare sa asigure integral necesarul Republicii, cu acest produs dietetic. Guvernul trebuie, prin tarifele vamale si accize, sa protejeze producatorul autohton de concurenta neloiala, considera specialistul. Ion Bizgu nu este de acord cu argumentele unor experti in domeniu, ca inalta cota a importurilor de carne de gaina este un factor de stavilire pentru avicultorii autohtoni in saltarea nefondata a preturilor.

Exemplul oscilatiei preturilor la ouale de gaina este o confirmare elocventa a acestui fapt. Astazi producatorii de oua ii subventioneaza pe cumparatori cu pretul mic. Din septembrie deja cumparatorii vor subventiona avicultorii. Cererea determina oferta, piata dicteaza preturile – deocamdata nimeni n-a anulat legile elementare ale economiei de piata. De aceea importul de carne de gaina trebuie sa existe, dar nu in atare volum, a adaugat directorul Avicola-Moldova, considerand ca, odata cu semnarea Acordului privind comertul aprofundat si atotcuprinzator cu tarile UE, producatorii autohtoni de produse dietetice vor avea o multime de probleme.

El a amintit ca Federatia Rusa nu a semnat, pana in prezent, actele definitive de aderare la Organizatia Mondiala a Comertului si ca, pe parcursul a 15 ani de negocieri, Rusia apara fiecare punct al intereselor propriilor producatori. Noi intelegem ca, odata cu semnarea Acordului, avicultorii nostri se vor pomeni in conditii de concurenta dura din partea producatorilor din Ungaria, Romania, Germania, Belgia si – desigur – a liderului acestei ramuri, Olanda. Noi reconstruim activ sectiile, restructuram cele mai noi tehnologii moderne si utilaje, achizitionam noi specii de pasari atit pentru oua, cit si pentru carne. Dar noi de-abia incepem sa-i ajungem din urma pe liderii ramurii, anticipeaza Ion Bizgu. (TS)

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...