Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

In restul europei efectivele de scroafe sunt in scadere; romania e pe plus

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Agroinfo informeaza ca, potrivit unui studiu publicat recent de britanicii de la Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB), efectivul de porci din Uniunea Europeana a inregistrat o scadere de doua procente anul trecut, in comparatie cu 2010.

Sectorul de reproductie a suferit cel mai mult, fiind semnalata o pierdere de trei la suta in efectivul de scroafe. Declinul ar putea continua si in 2012, in conditiile in care numarul de scrofite gestante s-a diminuat cu patru la suta pe parcursul anului trecut.

Pierderile de productie au fost generate in principal de situatia financiara dificila cu care se confrunta industria de profil. Preturile ridicate la furaje au afectat un numar mare de producatori. In plus de asta, multe ferme si-au incarcat facturile incercand sa se adapteze noilor reglementari europene privind adaposturile individuale pentru scroafe, care vor fi interzise din ianuarie 2013.

Pe de alta parte, numarul de porci pentru ingrasare a scazut mai putin anul trecut decat efectivul de reproducere, iar numarul de purcei sub 20 de kilograme a fost de fapt mai mare decat in 2010. In schimb, populatia de porci cu o greutate mai mare de 110 kilograme a scazut cu 7 procente, situatie explicata prin masurile de reducere a costurilor pentru hrana animalelor.

Cele mai mari scaderi in efectivul de reproductie au fost inregistrate in Cehia, Polonia si Slovenia, dar si Lituania, Luxemburg, Malta si Finlanda, tari care par sa fi facut eforturi deosebite pentru a se conforma noilor norme de bunastare.

O situatie oarecum bizara este cazul Romaniei, care a raportat o crestere de 14 procente in ceea ce priveste efectivul de reproductie. Nu stiu cine a transmis aceste date, dar cu siguranta ele nu sunt reale. Din calculele noastre reiese o scadere de 8 la suta, nicidecum o crestere. Cel mai probabil greseala apartine institutului roman de statistica, caci din ce am constatat la minister datele erau procesate in mod corect, ne-a declarat Ioan Ladosi, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc.

In afara de Olanda si Estonia, care au raportat o crestere a efectivului de scroafe aproape nesemnificativa (sub un procent), toate celelalte state memebre ale Uniunii Europene au avut o evolutie negativa pe parcursul anului 2011.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...