Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

In restul europei efectivele de scroafe sunt in scadere; romania e pe plus

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Agroinfo informeaza ca, potrivit unui studiu publicat recent de britanicii de la Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB), efectivul de porci din Uniunea Europeana a inregistrat o scadere de doua procente anul trecut, in comparatie cu 2010.

Sectorul de reproductie a suferit cel mai mult, fiind semnalata o pierdere de trei la suta in efectivul de scroafe. Declinul ar putea continua si in 2012, in conditiile in care numarul de scrofite gestante s-a diminuat cu patru la suta pe parcursul anului trecut.

Pierderile de productie au fost generate in principal de situatia financiara dificila cu care se confrunta industria de profil. Preturile ridicate la furaje au afectat un numar mare de producatori. In plus de asta, multe ferme si-au incarcat facturile incercand sa se adapteze noilor reglementari europene privind adaposturile individuale pentru scroafe, care vor fi interzise din ianuarie 2013.

Pe de alta parte, numarul de porci pentru ingrasare a scazut mai putin anul trecut decat efectivul de reproducere, iar numarul de purcei sub 20 de kilograme a fost de fapt mai mare decat in 2010. In schimb, populatia de porci cu o greutate mai mare de 110 kilograme a scazut cu 7 procente, situatie explicata prin masurile de reducere a costurilor pentru hrana animalelor.

Cele mai mari scaderi in efectivul de reproductie au fost inregistrate in Cehia, Polonia si Slovenia, dar si Lituania, Luxemburg, Malta si Finlanda, tari care par sa fi facut eforturi deosebite pentru a se conforma noilor norme de bunastare.

O situatie oarecum bizara este cazul Romaniei, care a raportat o crestere de 14 procente in ceea ce priveste efectivul de reproductie. Nu stiu cine a transmis aceste date, dar cu siguranta ele nu sunt reale. Din calculele noastre reiese o scadere de 8 la suta, nicidecum o crestere. Cel mai probabil greseala apartine institutului roman de statistica, caci din ce am constatat la minister datele erau procesate in mod corect, ne-a declarat Ioan Ladosi, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc.

In afara de Olanda si Estonia, care au raportat o crestere a efectivului de scroafe aproape nesemnificativa (sub un procent), toate celelalte state memebre ale Uniunii Europene au avut o evolutie negativa pe parcursul anului 2011.

Cursul Auditul intern si Auditul furnizorului din perspectiva IFS
Autor: meatmilk  /   miercuri, 21 februarie 2018

Inaq Consulting-IFS Training Center organizează un nou curs: ”Auditul intern si Auditul furnizorului din perspectiva IFS”. vezi toate detaliile despre curs   Program și localizări:   București 27-28.02.2018 Inscrie-te acum! Sibiu 01-02.03.2018 Timișoara 01-02.03.2018 Brașov  06-07.03.2018 Suceava...

MADR: Modificări ale legislației schemelor de plăți în agricultură
Autor: meatmilk  /   miercuri, 21 februarie 2018

(Comunicat) Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care transpune prevederile Regulamentului (UE) 2017/2393, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 și totodată aduce unele clarificări prevederilor existente. Modificările si clarificările aduse au implicații asupra cererilor unice de plată aferente anului 2018, care se depun...