Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

În Tratatul EU-Mercosur nu vor fi tranzacționate decât 25.000 de tone de carne de porc

Autor: Nora Marinjoi, 11 iulie, 2019

După cum am anunțat anterior, Uniunea Europeană și tările din America Latină, reunite în alianța Mercosur, au convenit asupra unui acord comercial de liber-schimb, după 20 de ani de discuții.

 

În cadrul acordului comercial, produsele agricole din țările Mercosur vor fi permise în UE, însă numai în „contingente controlate”, pentru a evita depășirea pieței și pentru a împiedica agricultorii europeni să renunțe la afaceri.

 

La urma urmei, datorită cerințelor legislative mai stricte, agricultorilor europeni nu li se poate permite să concureze la prețuri cu omologii lor din America Latină. Însă, se pare că țările Mercosur vor anula tarifele la import pentru 91% dintre produsele de export ale UE. În replică, UE va anula tarifele de import la 92% din produsele din zona Mercosur. Cu toate acestea, volumul de carne de porc va avea o mică pondere în totalul schimburilor comerciale dintre cele două părți.

 

Potrivit datelor oficiale provenite de la Comisia Europeană și a declarațiilor Ceciliei Mallstrom-Comisarul European pentru Comerț, în cadrul acordului va exista un maxim de 25.000 de tone de carne de porc care poate fi importată de Uniunea Europeană, cu condiția să nu conțină ractopamina. Comparabil, carnea de vită, cu 99.000 de tone, și păsările de curte cu 180.000 de tone, sunt considerabil mai mari în volumele care vor fi tranzacționate. Pentru carnea de porc, volumul va fi etapizat în șase etape anuale egale.

 

În total, în 2018, UE a importat 33.000 de tone de carne de porc din întreaga lume, majoritatea provenind din Elveția (19.000 tone), Serbia (3.600 de tone) și Norvegia (2.702 tone).

 

În schimb, exporturile de carne de porc din UE în 2018 au fost pe o scară complet diferită: 3,8 milioane de tone. Aceasta a inclus aproximativ 20.000 de tone / an pentru țările Mercosur. În cadrul acordului, UE va avea acces pe piața latino-americană fără plata tarifelor.

 

Acordul comercial este doar începutul unui proces de aprobare care poate dura până la sfârșitul anului 2020. Atât statele membre UE separate, cât și Parlamentul European, vor trebui să aprobe textul final.

Oportunitățile sectorului agroalimentar din România și Republica Moldova discutate la Cahul
Autor: meatmilk  /   luni, 29 iulie 2019

(Comunicat) Domnul Alexandru Țachianu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost prezent la Cahul, unde a deschis seria de sesiuni regionale organizate de Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP) în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din...

Americanii, nemulțumiți de întârzierea semnării tratatului USMCA
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 17 iulie 2019

Coaliția americană pentru produse lactate (ADC) și producătorii membri ai acesteia Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea că vitalitatea industriei lactate a națiunii va continua să fie afectată, dacă până la sfârșitul acestei luni nu va fi semnat Acordul de liber-schimb SUA-Canada-Mexic (USMCA).   În acest sens, ADC...