Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Încă 26 de focare de PPA în Belgia

Autor: Mircea Demetermiercuri, 10 octombrie, 2018

Potrivit autorităților locale, în Belgia au fost identificate încă 26 de focare de PPA. Ca urmare, mass-media belgienă a identificat o cale posibilă în ceea ce privește modul în care pesta porcină africană ar fi putut intra în țară: printr-o unitate militară.

 

Canalul de știri belgian RTBF a raportat luni că baza militară „Lagland” ar putea fi o sursă potențială a infecției. Pe această bază de 2.600 ha acționează circa 80 de militari. Potrivit canalului de știri, armata ar fi putut „importa” virusul.

 

Ministerul belgian al Apărării a confirmat faptul că doi vieri mistreți infectați au fost găsiți în baza sa militară. Până în prezent nu este clar cum au ajuns acolo cadavrele celor doi misteți. Instituțiile implicate au indicat că spațiile militare au fost dezinfectate complet și că nu au avut loc exerciții militare acolo.

 

Se presupune că animalele deja se descompuneau de ceva timp, ceea ce înseamnă că au murit probabil cu 2, până la 4 săptămâni înainte de acel moment. Acest lucru ar putea însemna că mistreții ar putea fi așa-numiții „pacienți zero”.

 

Problema va duce, probabil, la interpelări în parlamentul belgian, și anume, dacă soldații sunt conștienți de importanța biosecurității.

 

În afară de ruta prin armată, există și alte două teorii cu privire la modul în care virusul ar fi putut intra în Belgia. Prima teorie este că mistrețul a contractat virusul prin consumul de alimente contaminate, aduse de undeva. A doua teorie este că vânătorii au adus mistreți vii din Europa de Est și i-au eliberat în păduri, în scopuri de proliferare și vânătoare.

 

Cu toate acestea, Agenția Federală Belgiană pentru Siguranța Alimentelor (FASFC) a respins ruta „militară”. În cotidianul belgian De Standaard, purtătorul de cuvânt al FASFC, Philippe Houdart, a declarat că Ministerul Apărării al Belgiei aplică proceduri de dezinfecție foarte stricte. În opinia sa, prima teorie ar fi cea mai probabilă.

Produse românești cu certificare europeană, savurate la Bruxelles
Autor: meatmilk  /   vineri, 1 februarie 2019

(Comunicat MADR) În seara de 28 ianuarie 2019, la sediul Reprezentanței Permanente a României la Bruxelles, a fost organizată o expoziție cu produse agroalimentare reprezentative din țara noastră, înregistrate și certificate pe scheme de calitate europene, dar și naționale.   O parte din produsele agroalimentare au fost...

De frica PPA, Danemarca ridică un gard la granița cu Germania!
Autor: Nora Marin  /   vineri, 1 februarie 2019

Ministerul Mediului și al Alimentelor din Danemarca a început construirea unui gard de 70 de kilometri în Padborg, pentru a combate amenințarea cu pestă porcină africană (ASF) din Germania.   Cu termen de finalizare până în toamna anului 2019, construcția va avea o înălțime de 1,5 metri și se va extinde la 50 cm subteran,...