Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Încă o săptămână pentru reatestarea ”tradiționalilor”

Autor: Meat MIlkjoi, 4 septembrie, 2014

Producătorii români mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi reatesta produsele tradiţionale, data limită pentru depunerea dosarelor fiind 11 septembrie 2014.

Până la sfârşitul lunii august, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a reatestat 110 produse tradiţionale, dar a respins alte 119 documentaţii. Potrivit lui Viorel Mărărescu, director în cadrul MADR, dosarele respinse nu îndeplineau condiţiile noii legislaţii din domeniu, noteaza Agroinfo.

Un alt criteriu de diferenţiere a produsului tradiţional de cel industrial este cantitatea limitată, întrucât tradiţionalitatea presupune activitate manuală. Este vorba despre o producţie zilnică de 150 de kilograme sau 150 de litri, raportat la producţia anuală, excepţie făcând doar fabricile de pâine.

Poate cea mai drastică condiţie de reatestare a produsului tradiţional este aceea ca reţeta să fie transmisă de generaţii şi autentificată în scris. Acest lucru este mai greu de obţinut pentru că mulţi producători nu mai au „reţeta bunicii” şi sunt nevoiţi să o caute în momografii locale, dacă acestea există.  La finele lui 2013, România avea atestate 4.400 de produse tradiţionale şi era, probabil, ţara cu cel mai mare număr de produse atestate din Uniunea Europeană. (Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...