Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Început de septembrie furibund, la Bruxelles, pe teme de Industrie Alimentară

Autor: Maria Demetriadvineri, 21 septembrie, 2018

Prima jumătate a lunii septembrie s-a derulat într-un ritm furibund, la Bruxelles, pe teme care țin de Industria Alimentară a Uniunii Europene.

 

BEUC: -Fără trucuri de etichetare!

Andriukaitis: -Ba da!

 

Astfel, o serie de deputați europeni au adresat întrebări Comisiei denunțând „trucurile de etichetare a produsele alimentare” ale producătorilor, întrebând dacă este posibilă eliminarea lor legislativă.

 

Promovat de un raport publicat de organizația BEUC, privind drepturile consumatorilor, politicienii Lynn Boylan, Dimitrios Papadimoulis și Nicola Caputo au prezentat exemple de astfel de practici pe care producătorii le folosesc.

 

Boylan a scris: „Exemplele includ produse alimentare cu imagini de fructe, în special iaurturi, dar cu un conținut efectiv redus de fructe sau cu fructul mai scump prezentat pe partea frontală a ambalajului. Există, de asemenea, numeroase cazuri de produse descrise ca fiind „naturale”, „tradiționale” sau „artizanale” care utilizează ingrediente industriale, dar cu un conținut redus de ingrediente naturale”.

 

Până în prezent, utilizarea unor astfel de termeni și imagini este legală, în ciuda faptului că Regulamentul privind informarea consumatorilor și al consumatorilor prevede că etichetarea produselor alimentare nu trebuie să fie înșelătoare.

 

Răspunzând celor trei politicieni, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a refuzat ferm posibilitatea revizuirii legislației. El a spus că dispozițiile existente în prezent sunt suficiente: „Comisia nu intenționează să propună o armonizare suplimentară la nivelul UE, cu privire la utilizarea termenilor precum” natural „,” tradițional „sau” artizanal „și nici să propună noi dispoziții specifice pentru etichetarea băuturilor din fructe „.

 

Încheiați ”Epoca cuștilor”!

 

Tot în această săptămână, Comisia a înregistrat o inițiativă a cetățenilor europeni numită ”End the Age Cage”, cu referire la creșterea păsărilor în ferme. Inițiată de asociația nonprofit Compassion in World Farming (CIWF), inițiativa prevede că acest mod de creștere este „crud și inutil”, deoarece există alte sisteme viabile pentru avicultori, solicitând UE interzicerea lor.

 

„Sute de milioane de animale din fermele UE sunt ținute în cuști, pentru cea mai mare parte a vieții lor, provocând mari suferințe. Solicităm Comisiei Europene să pună capăt acestui tratament inuman al animalelor de fermă „, se spune în declarație.

 

De aceea, CIWF cere Comisiei să introducă o legislație care interzice utilizarea cuștilor pentru găini ouătoare, iepuri, pui, prepelițe, rațe și gâște; lăzi de lăut pentru scroafe, dar și celulelor pentru scroafe și cuști individuale, în cazurile în care acestea nu sunt deja interzise.

 

Calitatea duală, încă o dată pe tapet

 

Pe de altă parte, alți politicienii au trimis un semnal puternic Comisiei, referindu-se la tema calități duale în statele membre, denunțând practica drept „fraudă”, „infracțiune penală” și „insultă la adresa consumatorilor”. Într-un copleșitor spectacol de susținere a raportului semnat de Olga Sehnalová, 464 de politicieni au votat în favoarea recomandărilor ei, în timp ce doar 69 au votat împotrivă.

 

Raportul, care va trece acum la Comisie pentru examinare, propune o serie de măsuri pentru a determina cât de răspândit este fenomenul, precum și căile de abordare a acestuia. Deputații europeni au sugerat, de exemplu, că producătorii adaugă în mod voluntar un logo pentru produsele lor, asigurându-I pe consumatori că produsul este același în toate statele membre, lucru care nu este mereu adevărat.

 

Încă două produse certificate IGP

 

În această lună, Comisia a adăugat în registrul UE de indicații geografice protejate (IGP) un sortiment de cârnați spanioli tradiționali și untul leton.

 

Cârnații Morcilla de Burgos sunt un produs din carne, similar cu budinca neagră. Este făcut cu ceapă, untură sau seu, orez, sânge, mirodenii și sare. Conform descrierii sale oficiale din baza de date DOOR, a fost făcut pentru prima oară în secolul al XV-lea, la scurt timp după sosirea orezului în regiunea Burgos (Castilla y León), însă prima referință scrisă datează din 1928.

 

Iar ”Latvian Rucavas baltais sviests” este un unt produs în regiunea regiunii Rucava din Letonia, care conține 50% grăsime și are o aromă ușor acidă.

Tendințe la IFFA 2019: „Dacă nu te miști, vremurile trec peste tine”
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

(Comunicat) Comerțul măcelarului, dacă este de succes, trebuie să reprezinte, atât tradiția, cât și evoluțiile contemporane. Cea mai bună rețetă este un amestec de experiență clară, în produsele din carne și mezeluri, fundal tehnologic și idei noi, avândo viziune pentru viitor și optimizând ceea ce există deja; aceasta este...

Planurile de expansiune ale producției de porci ale rușilor de la Miratorg
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Potrivit PigProgress, compania rusă Miratorg a lansat un proiect ambițios de construire de noi ferme de porci, o uriașă fabrică de furaje, precum și un abator modern. Toate au fost concepute pentru a extinde capacitățile de producție în Diviziunea de carne de porc, la 1 milion de tone pe an, până în 2023.   Lucrările de...