Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Începutul unui sfârșit

Autor: Ilie Stoianvineri, 7 februarie, 2020

Este clar, trăim începutul unui sfârșit. De regulă, finalul de an, cu Sărbătorile lui de iarnă și începutul unui an nou, aduc o notă de optimism, o adiere de speranță auto-indusă. Acum, însă, nu mai e nicio îndoială, suntem la un capăt de drum, pesimismul guvernează orice gest.

 

Apărute prin voia vremilor și inconștiența tuturor, pesta porcină africană și, iată, gripa aviară sosită din nou în România după 15 ani, au toate premizele să pună la pământ cele două sectoare, suin și avicol. Nu-i vorbă, cel al creșterii porcilor este ținut în viață grație încăpățânării unor investitori, iar cel al creșterii păsărilor, stă acum sub blestemul extinției, deși, încă, este unul dintre cele mai performante din zootehnia țării.

 

E clar însă că efectele acestor nenorociri vor modifica radical tabloul. Nimic nu va mai fi cum a fost, multe nu vor mai fi posibile, multe vor trebui inventate, reinventate, reașezate sau adaptate. Vina aparține tuturor: Și autorităților responsabile, și investitorilor, și celor care au crezut că pot șmenui realitățile, câștigând în mod nepermis și grăbind prin aceasta dezastrul.

 

Iată un exemplu din altă parte, dar care va modifica și el realitatea de acum: Ca urmare a prostului obicei al românului de a nu vedea mai mult de ziua de mâine, aproape nimeni nu a investit la modul serios în măsurile de mediu, în adoptarea de tehnologii ”verzi”. Iar, viitorul afacerilor, indiferent de domeniu, va sta sub spectrul protecției mediului.

 

Și, foarte curând, se va întâmpla ca în 2009, când a venit criza: Cine va putea să reziste și cine va avea bani de investit, va mai exista. Cine nu,… Dar, nu uitați ce vă spun, suntem la începutul unui sfârșit.

În rândul lumii, nu în afara ei
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 17 mai 2019

”Protejarea interesului național în condițiile globalizării sectoarelor de carne și lapte”, acesta este titlul ediției din 2019 a Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk. Recunosc, tema este incitantă și pe marginea ei se poate discuta mult și bine, nu doar într-o ediție de conferință, mai ales că ea cuprinde și o capcană....

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...