Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Incubatoare automatizate pentru oua

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Pentru un crescator de pasari, nimic nu este mai placut decat sa aiba rezultate bune in procesul de incubare a ouãlor obtinute in curtea sa! Eclozionarea si cresterea puilor pot deveni o ex­pe­rienta deosebita cu ajutorul unor informatii a­manuntite si competente despre incubatoare, e­clo­zionarea oualor si cresterea puilor de o zi.

Viata la tara este un job full time, o necunoscuta pentru multi dintre noi. Sa luãm cazul incubatoarelor pentru oua: stiti cum anume se folosesc? Care este tempe­ratura si umiditatea adecvate oualor de gaina? Dar perioada de incubatie? Ce se intampla cu puii dupa ce ies din oua?

Incubatia este un proces ce se poate realiza pe cale naturala – atunci cand pasarile-closca sunt lasate sa scoata singure pui – sau pe cale artificiala, cand numarul oualor este mare si nu exista closti.

Incubatoarele sunt masinarii folosite in scoa­te­rea puilor de pasare, uneori si reptila, atunci cand nu exista o “mama naturala”, care sa le ofere conditiile de care au nevoie: caldura, umi­di­tate, atentie. Exista mai multe tipuri de incubatoare: manuale sau automatizate, de dimensiuni mici (0-100 oua gaina), medii (100-3.000 oua) sau industriale (4.000-60.000 oua).

Pentru a scoate pui, este nevoie, in primul rand, de oua fertile. Daca aveti in curtea casei dvs. o familie de pasari, cu siguranta aveti si oua fer­tile; daca nu, atunci puteti cumpara de la un cres­cator specializat; conteaza foarte mult calitatea oualor, a masculilor si a furajelor administrate pasarilor.

Odata ce ati intrat in posesia oualor fertile, a­ces­tea trebuie puse la incubat cat mai rapid: ouale care au mai mult de 10 saptamani de de­po­zitare nu mai sunt bune de incubat, au un ran­da­ment slab. Trebuie subliniat ca depozitarea oua­lor se face cu fundul in sus, intr-o camera intunecata, la o temperatura de 10°C; acestea se intorc din cand in cand pentru a nu lasa galbenusurile sa se lipeasca de coaja oului.
In functie de ouale puse la incubat (prepelita, gaina, strut, rata etc.) se aleg si sitele care se mon­teaza in incubator. Incubatorul automatizat are cateva avantaje importante asupra celui ma­nu­al:
1) asigura reglarea automata a temperaturii si a umiditatii propice dezvoltarii embrionilor din oua;
2) intoarce automat ouale la 180°C;
3) poate fi dotat cu sistem automat de dezinfectare (Ultraviolete sau Ozon).

Aceste caracteristici ofera rezultate de succes intre 95-99%.
Fiecare specie are perioada ei de incubatie a oualor, temperatura si umiditatea specifice. La gaina, de exemplu, unde perioada de incubatie este de 21-25 zile, zilele a 7-a si a 14-a sunt zilele in care ouale sunt verificate daca au plod sau nu. Se foloseste un ovoscop sau metoda tra­ditionala. Ouale infertile si cele care sunt sparte sunt scoase din incubator.
In ultimele zile ale incubatiei, atunci cand oua­le nu mai sunt intoarse si se asteapta iesirea pu­i­­lor, acestea sunt transferate in eclozionator un­de vor sta – la o alta temperatura si umiditate – pana cand vor iesi puii de o zi. Din eclozionator, puii sunt apoi mutati in maternitate, cu apa si man­care tratate, la discretie. Incubatorul si e­clo­zio­­­natorul trebuie curatate / dezinfectate dupa fie­­care ciclu pentru a preveni raspandirea bacte­riilor.

Cauzele unei slabe ecloziuni pot fi: calitatea oualor (oua cu coaja fisurata etc.), tempera­tu­ra sau umiditate inadecvate. Uneori se poate intampla ca puii sa fie atat de slabi, incat sa nu aiba forta necesara de a iesi din gaoace; nu se recomanda sa fie ajutati pentru ca, in cele din urma, tot nu vor reusi sa supra­vie­tuiasca si sa se dezvolte intr-un mod normal.

* in cazul in care doriti sa aflati mai multe detalii referitoare la cresterea pasarilor (prepelite, gaini de rasa, fazani, pauni) vizitati www.ghecon.ro – cel mai practic si complet site dedicat aviculturii.
Avantajele incubarii artificiale:
1) puteti decide ce fel de oua puneti la incubat si data la care doriti sa aveti pui;
2) posibilitatea de a incuba un numar mare de oua (sute, mii, zeci de mii);
3) randament mult mai bun decat pe cale naturala, iar ouale nu sunt expuse decat riscului unei pene de curent de lunga durata.

Top-ul lunii aprilie al vizibilității în online a mărcilor de carne
Autor: meatmilk  /   miercuri, 23 mai 2018

ZeList Monitor si fbMonitor, platforme de monitorizare si analiza ale companiei TreeWorks, au dat publicitatii Top-ulvizibilitatii marcilor de carne si produse din carne, in online, pentru luna aprilie 2018.    Top-ul acopera brandurile prezente in online in mai multe categorii, dintre care vi le prezentam pe cele mai...

APAR: Probleme în comercializarea produselor alimentare cauzate de informarea incorecta a consumatorului
Autor: meatmilk  /   luni, 14 mai 2018

Pe adresa redacției Meat.Milk, din partea Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc, am primit o informare referitoare la problemele apărute în comerțul cu produse alimentare, cauzate de informarea incorectă a consumatorilor. Iată, în opinia APAR, soluțiile care sunt propuse instituțiilor statului și, în special,...