Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Indagra, ca un spectacol electoral de prost gust

Autor: Ilie Stoianmarți, 8 noiembrie, 2016

Pentru vizitatorii actualei ediții a Indagra și Indagra Food, poate că totul a fost minunat, bineînțeles, mai puțin schelele fostelor pavilioane A și B din incinta complexului expozițional Romexpo, pavilioane așezate pe un teren despre care toată lumea știe că i se pregătea altă soartă, ceva mai imobiliară, dar manopera a fost blocată. Oricum, maidanului care străjuiește partea dreaptă a aleii centrale trebuie să i se găsească un rost, sperăm, tot expozițional și tot în cadrul Romexpo.

 

Dar, pentru participanții care cunosc câteva dedesubturi, totul a fost până la urmă un eveniment care, din sărbătoare a agriculturii și industriei alimentare românești, așa cum ar fi trebuit să fie, a fost deturnat spre un jalnic moment pre-electoral. Asta, desigur, nu din vina celor de la Romexpo, ci datorită politicienilor care au avut grijă să se afișeze prin târg.

 

Primul vizat de critica noastră este Președintele Klaus Iohannis, acela care, după momentul inaugural, nu a binevoit să viziteze decât trei standuri de ”tradiționali”. Facem pariu că, printre aceștia (oare, câți or activa pe Ordinul 111!?), nu a băgat de seamă taraba cu mașinuțe de colecție și ceasuri chinezești, o dovadă certă că, după formarea poporului român, estimată istoric între anii 500 și 800, țăranul român s-a dus la sapă cu Mercedesuri model 1937, și și-a ucis cocoșii trezitori din bătătură, pentru că, la mâini aveau ceasuri făcute pe vapor și aduse din China, cu toate, teleportate în istoria veche a României, după nevoile fiecărui gospodar.

 

Din fericire, domnul Achim Irimescu, ministru al Agriculturii, a mai spălat din vina președintelui, făcând un tur de politețe, atât pe la furnizorii de tehnologii agricole, cât și prin aria rezervată secțiunii Food.

 

Nu omitem din critică nici prezența lui Traian Băsescu, acela care s-a cocoțat electoral pe tractoare, cu speranța că îl mai ia cineva în serios. Și au mai fost politicieni prin târg, chipurile, pentru a se întâlni cu țăranii patriei dar, altfel, tot cu gândul la ziua de 11 decembrie în cap!

 

Grav, însă, din șirul de manifestări colaterale, a fost lipsa totală a oricărei referiri tematice la Industria alimentară, retail și consumator, ca și când toate acestea n-ar conta într-o economie normală. Iar cauza a fost una cât se poate de simplă: Miza pe țărănime, adică, miza electorală pe cei care pot fi manipulați cel mai ușor.

 

În rest, dacă e să facem referire la sectorul de procesare a cărnii, să spunem că, deși, prin intermediul Federației Romalimenta, și deși cunoaștem că s-au acordat facilități de participare și ARC-ului, au fost puține companii de procesare a cărnii: Aaylex, Angst, Salamandra, Zimbria, Kosarom, Avi-Giis, Diana (cu un roll-up la standul Romalimenta), și, cam atât. De-om fi scăpat una-două, să fim scuzați; ori nu le-am văzut noi, ori nu au știut să se facă mai vizibile, iar documentarea ne-o facem cu ce vedem, nu folosind internetul, că nu suntem pe Fb! Dar, vorbind despre prezențe, să amintim și absențele de marcă: Agricola Internațional Bacău, Cris-Tim, Caroli, Scandia, Meda, Unicarm etc., semn că Indagra Food, în acest an, nu a reprezentat cine știe ce tentație. La fel, în afară de Carrefour, nu a fost prezent niciun mare lanț de hipermarket-uri, dovadă că retailerii își au alte rosturi. Păcat!

 

Însă, poate că așa și e! Pentru că, mulți dintre managerii cu care am stat de vorbă spuneau că, la anul, vor analiza foarte serios dacă vor mai participa sau nu.

 

Cu toate acestea, însă, putem spune că firmele care au fost prezente la standuri pot bifa la final un bilanț pozitiv. Pe de o parte, procesatorii au avut confirmarea din partea consumatorilor a calității produselor expuse. Pe de altă parte, furnizorii de tehnologii au avut cu toții un foarte intens program de întâlniri de afaceri. Iar, din aceste unghiuri, privit, evenimentul și-a dovedit utilitatea. În fond, acesta îi este și rostul și sperăm că, la anul, scăpați de chingile electorale ale momentului de acum, Romexpo va organiza o adevărată sărbătoare a agriculturii și industriei alimentare românești.

 

Asta pentru că, suntem convinși, toți aceia care activează în agro-industria României ori în domeniile adiacente, merită mult mai mult, din toate punctele de vedere, din partea politicienilor, nu doar lozinci, proiecte fantasmagorice sau, așa cum s-a întâmplat acum, sfidări absolut jignitoare. Tocmai de aceea, îi felicităm pe industriașii și agricultorii României, pentru tot ce fac, și le reamintim că le suntem și le vom rămâne aceiași prieteni devotați, și la bine dar, mai ales, la greu!

Sergiana va participa și va expune la Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 11 martie 2019

Una dintre companiile de elită din sectorul de procesare a cărnii, Sergiana Poiana Mărului, va participa și în acest an la Expo-Conferința Internațională Meat Milk, care își va desfășura cea de-a VIII-a ediție în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Astfel, în cele două zile ale evenimentului,...

Danone, 20 de ani de producție locală și investiții în România
Autor: meatmilk  /   miercuri, 6 martie 2019

(Comunicat) Anul acesta, Danone aniversează 20 de ani de activitate în România și de producție locală în cadrul fabricii din București. Pentru companie, 2019 are o dublă semnificație, întrucât Danone celebrează la nivel global 100 de ani de istorie în producția de iaurt.   De 20 de ani, fabrica Danone din București...