Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Indagra şi Alimenta, într-un final, un succes

Autor: marți, 19 februarie, 2013

În perioada 31 octombrie-4 noiembrie, în organizarea Romexpo, au avut loc tradiţionalele târguri Indagra, Alimenta, All Pack şi Expo Drink&Wine, manifestări expoziţionale la care agenţia infoALIMENT şi revistele Fabrica de Lapte şi Fabrica de Carne au avut o participare activă, având numeroase întâlniri cu reprezentanţi ai companiilor care s-au aflat la standuri.

 

Romexpo spune că totul a fost foarte bine

 

Potrivit organizatorilor, bilanţul celor 5 zile de manifestări ar înregistra un record: peste 50.000 de vizitatori, 600 de firme participante din 30 de ţări (în altă parte a comunicatului oficial erau numite doar 21!!!), peste 22 de conferinţe şi seminarii, zeci de concursuri şi ateliere de meşteşugărit. Evident, totul a început cu deschiderea oficială, moment marcat de prezenţa Domnului Daniel Constantin-Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a Domnului Dacian Cioloş, Comisar European pe probleme de Agricultură, precum şi ai oficialilor Romexpo. Totodată, la festivităţi au participat reprezentanţi ai Corpului Diplomatic ai ţărilor participante la cele patru târguri.

 

Odată cu tăierea panglicii de inaugurare, Daniel Constantin a declarat: “Agricultura românească, în ciuda problemelor pe care le-a avut, s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp”. La rândul său, Dacian Cioloş a opinat: “Dincolo de subvenţii şi susţinerea financiară pentru dezvoltarea agriculturii, cred că oportunităţile de piaţă existente în momentul de faţă ar trebui să dea speranţă fermierilor, fiindcă, atât în Uniunea Europeană, cât şi la nivel internaţional, există un potenţial important. Cererea de produse alimentare este în creştere şi cred că agricultorii organizaţi ar trebui să profite mai mult decât au făcut-o până acum de aceste oportunităţi”.

 

Aşadar, sub aceste auspicii s-au desfăşurat cele patru târguri care ar fi trebuit să reprezinte agricultura şi industria alimentară din România, în componentele sale principale. Spunem ”ar fi trebuit”, pentru că, de exemplu, în ciuda recordului clamat de organizatori, zona procesatorilor a fost foarte slab reprezentată, la fel ca şi sectorul furnizorilor de tehnologii, Alimenta, All Pack, plus vinarii, fiind reuniţi în Pavilionul Central, în condiţiile în care pavilioanele din spate au rămas neocupate.

 

Aleea standurilor cu produse neaoşe a fost însă plină, o sumedenie de producători tradiţionali expunându-şi produsele spre comercializare, nu întotdeauna cu respectarea reglementărilor legale, fapt care ar trebui să dea de gândit şi oficialilor Romexpo, dar şi inspectorilor DSV sau ai OPC-Bucureşti. Cât despre produsele în sine, am remarcat standul firmei Zimbria, firmă care îşi argumentează statutul la superlativ, dar şi ciudăţenii precum ”Palinca tradiţională de Tulcea” sau porumbul fiert menţinut fierbinte în mod la fel de ”tradiţional”, cu arzătorul de butelie!

 

Vorbind despre evenimente, să mai amintim faptul că în ziua de sâmbătă, 3 noiembrie, standurile de la Romexpo au fost vizitate de Victor Ponta, însoţit de oficiali MADR şi de câţiva reprezentanţi ai mediului de afaceri.

 

Noutăţile ediţiei 2012

 

Gica Roata

 

Unul dintre momentele deosebite în cadrul târgului Alimenta a fost consemnat la standul firmei Zimbria, acolo unde a fost lansat brandul de produse lactate tradiționale ”Gică Roată”. Prin intermediul acestei firme, Asociația Producătorilor Tradiționali, asociație al cărei președinte este domnul Marius Verdeși, s-a adus în acest fel un omagiu ciobanilor care, din cele mai vechi timpuri, au produs brânzeturi pe meleagurile Moldovei.

 

GEA Farm Techologies a propus fermierilor noi soluții de separare și împrăștiere a gunoiului de grajd. Eficiența energetică, managementul în circuit închis și compatibilitatea cu mediul sunt provocări actuale pentru unitățile agricole. La această ediție, Valdo a propus procesatorilor un nou pasteurizator, cu o capacitate de 3.000 de litri pe oră, echipament conceput special pentru asigurarea unei procesări de cea mai bună calitate. Totodată, Valdo a avut în lista de oferte și o nouă vană mecanizată pentru procesarea brânzeturilor. La standul firmei Agrosez, furnizoare de tehnologii pentru fermierii crescători de vaci cu lapte s-a expus o serie întreagă de aparate mobile de muls cu un post, cu două posturi, aparate de muls capre și oi, toate fiind construite din inox și având o capacitate de 30 de litri.

 

Guyomarc’h România a venit realmente cu două premiere din zona nutriţiei, mai precis, mineralele Phisyo şi specialităţile nutriţionale Design, standul companiei fiind în fiecare zi arhiplin de vizitatori. Nici Cargill, companie care operează la nivel global, nu s-a lăsat mai prejos, prezentând foarte numeroşilor fermieri care le-au vizitat standul noile soluţii de nutriţie destinate întregii zootehnii. De remarcat, entuziasmul cu care reprezentanţii firmei ne-au vorbit despre misiunea socială a Cargill, colaterală afacerii în sine.
Participarea străină la Indagra a fost deosebit de diversă, redacția Fabrica de Lapte evidențiind prezența companiei italiene Pignagnoli, furnizor de soluții tehnologice pentru crescătorii de bovine. La rândul ei, firma CK Industries, din Franța, și-a prezentat oferta de echipamente și tehnologii pentru fermele de bovine, ovine și caprine.  Oaspeți ai standului compeniei Lukas Holland, redactorii revistei Fabrica de Lapte au avut surpriza să constate că prezența a fost asigurată la târgul Indagra prin intermediul filialei din Turcia! Chiar și așa, contactul cu fermierii români crescători de vaci cu lapte, a fost cât se poate de benefic pentru ambele părți, doamna Yasemin Yuksel declarându-ne că se intenționează înființarea unei reprezentanțe și în România. Iar, compania cehă Bioveta a oferit fermierilor crescători de animale din România soluţii complete destinate prezervării sănătăţii porcinelor, bovinelor, ovinelor şi păsărilor, produse de farmacie veterinară.

 

Finalul târgului Indagra a fost marcat de acordarea titlului de Miss Văcuța 2012, moment așteptat de toți fermierii crescători de vaci cu lapte. Premiile au fost acordate de domnii Sorin Chelmu și Daniel Botănoiu, Secretari de Stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Miss Vacuta

La categoria bivolițelor, a fost premiat un exemplar provenit de la Asociația Fermierilor Crescători de Bivolițe din Brașov. În urma deliberării, Marele Premiu, în valoare de 500 de euro, a fost obținut de vaca Bella, provenită de la ferma Matca, un minunat exemplar Holstein care are o producție anuală de lapte de 10.900 de litri, având un potențial de peste 12.000 de litri pe an. Premiul I, în valoare de 200 de euro, a fost acordat fermei Agroindustriala Pantelimon, pentru o vițică din rasa Bălțata românească aflată la prima lactație, cu o producție de 40 de litri pe zi.

 

În rest, dacă ne referim la Industria lactatelor, sectorul de procesare a fost absent, dacă îi excludem pe cei de la Olandia Cheese, care și-au prezentat produsele. Dacă, altădată, pavilionul central era plin de standuri cu bunătăţi din lapte și dacă, anul trecut, în organizarea agenţiei infoALIMENT şi a revistei Fabrica de Lapte, Salonul Internaţional ”Fabrica de Lapte a reunit numeroase companii din domeniu, anul acesta, ”marea industrie” a fost inexistentă.

 

x x x

 

Cu toate minusurile ei, ediţia din acest an a celor patru târguri a fost un succes. Să recunoaştem, în plină criză nu e deloc uşor să organizezi o manifestare de o asemenea amploare, companiile, indiferent de domeniul în care activează, fiind mai curând tentate să se axeze pe desfacere, nu pe reprezentare, deşi, ”copilul care nu plânge, nu mănâncă”. Afirmăm că Indagra, Alimenta, All Pack şi Expo Drink&Wine au fost succese de evidenţiat, prin faptul că aproape toţi expozanţii pe care i-am vizitat ne-au declarat că, spre deosebire de alţi ani, au speranţa încheierii unui număr mai mare de contracte, fapt care nu poate decât să bucure. Poate că acesta este semnul revigorării dar, să mai aşteptăm. Nu se cade să ne extaziem în faţa unei iluzorii flori de primăvară.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...

Indagra si Alimenta, intr-un final, un succes

Autor: Meat MIlkjoi, 31 ianuarie, 2013

In perioada 31 octombrie-4 noiembrie, in organizarea Romexpo, au avut loc traditionalele targuri Indagra, Alimenta, All Pack si Expo Drink&Wine, manifestari expozitionale la care agentia infoALIMENT si revistele Fabrica de Carne si Fabrica de Lapte au avut o participare activa, avand numeroase intalniri cu reprezentanti ai companiilor care s-au aflat la standuri.

Romexpo spune ca totul a fost foarte bine

Potrivit organizatorilor, bilantul celor 5 zile de manifestari ar inregistra un record: peste 50.000 de vizitatori, 600 de firme participante din 30 de tari (in alta parte a comunicatului oficial erau numite doar 21), peste 22 de conferinte si seminarii, zeci de concursuri si ateliere de mestesugarit. Evident, totul a inceput cu deschiderea oficiala, moment marcat de prezenta Domnului Daniel Constantin – Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a Domnului Dacian Ciolos, Comisar European pe probleme de Agricultura, precum si ai oficialilor Romexpo. Totodata, la festivitati au participat reprezentanti ai Corpului Diplomatic ai tarilor participante la cele patru targuri.

Odata cu taierea panglicii de inaugurare, Daniel Constantin a declarat: Agricultura romaneasca, in ciuda problemelor pe care le-a avut, s-a dezvoltat foarte mult in ultimul timp. La randul sau, Dacian Ciolos a opinat: Dincolo de subventii si sustinerea financiara pentru dezvoltarea agriculturii, cred ca oportunitatile de piata existente in momentul de fata ar trebui sa dea speranta fermierilor, fiindca, atat in Uniunea Europeana, cat si la nivel international, exista un potential important. Cererea de produse alimentare este in crestere si cred ca agricultorii organizati ar trebui sa profite mai mult decat au facut-o pana acum de aceste oportunitati.

Asadar, sub aceste auspicii s-au desfasurat cele patru targuri care ar fi trebuit sa reprezinte agricultura si industria alimentara din Romania, in componentele sale principale. Spunem ar fi trebuit, pentru ca, de exemplu, in ciuda recordului clamat de organizatori, zona procesatorilor a fost foarte slab reprezentata, la fel ca si sectorul furnizorilor de tehnologii, Alimenta, All Pack, plus vinarii, fiind reuniti in Pavilionul Central, in conditiile in care pavilioanele din spate au ramas neocupate.

Aleea standurilor cu produse neaose a fost insa plina, o sumedenie de producatori traditionali expunandu-si produsele spre comercializare, nu intotdeauna cu respectarea reglementarilor legale, fapt care ar trebui sa dea de gandit si oficialilor Romexpo, dar si inspectorilor DSV sau ai OPC-Bucuresti. Cat despre produsele in sine, am remarcat standul firmei Zimbria, firma care isi argumenteaza statutul la superlativ, dar si ciudatenii precum Palinca traditionala de Tulcea sau porumbul fiert mentinut fierbinte in mod la fel de traditional, cu arzatorul de butelie

Vorbind despre evenimente, sa mai amintim faptul ca in ziua de sambata, 3 noiembrie, standurile de la Romexpo au fost vizitate de actualul Prim Ministru, Victor Ponta, insotit de oficiali MADR si de cativa reprezentanti ai mediului de afaceri.

Noutatile editiei 2012

Cum era de asteptat, in marea lor majoritate, expozantii au cautat sa isi prezinte ultimele noutati. De exemplu, Webomatic Ro, din Cluj-Napoca, s-a prezentat la targ cu o gama cuprinzatoare de utilaje pentru ambalat. Compania Indiilor Orientale si-a expus oferta de condimente, plante aromatice, mixuri de condimente etc., destinate consumului casnic, dar si profesionistilor din zona de procesare.

Compania ceha Bioveta a oferit fermierilor crescatori de animale din Romania solutii complete destinate prezervarii sanatatii porcinelor, bovinelor, ovinelor si pasarilor, produse de farmacie veterinara.

Firma italiana SKA a expus tehnologie destinata aviculturii. Specialistii din domeniu au putut studia oferta italiana care a constat din linii automate de nutritie a pasarilor, adaposturi, conveiere pentru oua etc. Pe de alta parte, Debitron Termo a detaliat pentru cei interesati ultima oferta in materie de echipamente de decongelare, evidentiindu-se sistemele Kometos, caracterizate printr-o mare eficienta asigurata de High-quality process controler FINNCOLD. Iar, firma Romcarbon si-a expus intreaga gama de folii si tesaturi de polipropilena, produse destinate atat fermierilor, cat si procesatorilor.

emerson indagra

Guyomarc’h Romania a venit realmente cu doua premiere din zona nutritiei, mai precis, mineralele Phisyo si specialitatile nutritionale Design, standul companiei fiind in fiecare zi arhiplin de vizitatori.

Nici Cargill, companie care opereaza la nivel global, nu s-a lasat mai prejos, prezentand foarte numerosilor fermieri care le-au vizitat standul noile solutii de nutritie destinate intregii zootehnii. De remarcat, entuziasmul cu care reprezentantii firmei ne-au vorbit despre misiunea sociala a Cargill, colaterala afacerii in sine.

Pe aleea centrala, in zona producatorilor traditionali, standul Doripesco a facut senzatie cu un morun de 1,3 metri, la fel cum standul Zimbria a fost asaltat in fiecare zi de cumparatorii care apreciaza din plin produsele firmei. De subliniat ca Zimbria a avut un stand si in pavilionul central, acesta fiind punct central de atractie.

Noutati absolute au expus si cei de la Mach FTD, acestea constand in sistemul ErgoPack, o masina semiautomata de ambalare pentru paleti, o noutate absoluta pentru Romania. Aceeasi firma a expus in premiera si Seria M a echipamentelor de etichetare Domino.

Karcher Romania, firma aflata in plin program de promovare in cadrul unui Road Show menit a demonstra pe viu calitatile echipamentelor livrate, a avut numerosi vizitatori care au asistat la functionarea sistemelor de igienizare expuse, dar au consultat si oferta produselor de curatenie destinate zonei industriale.

Firma franceza Charolais-Hoeffel, care opereaza in Romania de mai bine de 5 ani si care sustine peste 20 de ferme autohtone de bovine de carne, a avut numeroase contacte cu fermieri care doresc sa treaca la productia de carne de vita sau sa isi extinda acest tip de afacere, compania franceza asigurand intregul lant de business pentru beneficiarii sai.

indagra editie

Nici Ria Do, unul dintre principalii furnizori de echipamente si consumabile pentru industria alimentara din Romania nu s-a lasat mai prejos, expunand ca noutate absoluta o serie de tavi din polycarbonat negru pentru prezentarea alimentelor in magazine si restaurante, dar si o noua masina programabila de mici si o masina de rasucit carnati, echipamente de ultima generatie produse in Spania.

Am lasat la urma referirea strict la partea de procesare a carnii, in primul rand pentru ca nu au fost prezente decat doua companii: Zimbria, amintita anterior, si Angst, companie care, la final, s-a putut mandri cu rezultate foarte bune in privinta intalnirilor avute cu achizitorii din retail dar si cu potentiali beneficiari. In rest, procesarea carnii a fost absenta. Daca, altadata, pavilionul central era plin de standuri cu bunatati din carne, daca, anul trecut, in organizarea agentiei infoALIMENT si a revistei Fabrica de Carne, Salonul International Fabrica de Carne a reunit numeroase companii din domeniu, anul acesta, marea industrie a fost inexistenta.

Cu toate minusurile ei, editia din acest an a celor patru targuri a fost un succes. Sa recunoastem, in plina criza nu e deloc usor sa organizezi o manifestare de o asemenea amploare, companiile, indiferent de domeniul in care activeaza, fiind mai curand tentate sa se axeze pe desfacere, nu pe reprezentare, desi, copilul care nu plange, nu mananca. Afirmam ca Indagra, Alimenta, All Pack si Expo Drink&Wine au fost succese de evidentiat, prin faptul ca aproape toti expozantii pe care i-am vizitat ne-au declarat ca, spre deosebire de alti ani, au speranta incheierii unui numar mai mare de contracte, fapt care nu poate decat sa bucure. Poate ca acesta este semnul revigorarii dar, sa mai asteptam. Nu se cade sa ne extaziem in fata unei iluzorii flori de primavara.

Diversey România va participa la Meat.Milk 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

Diversey România, companie de prestigiu de pe piața românească a soluțiilor profesionale de igienă, va participa la Expo-Conferința Internațională Meat.Milk 2019, care va avea loc în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Iată cum se prezintă Diversey România, în fața partenerilor de afaceri și a...

Zimbria, de la IFE Londra, la Meat.Milk 2019!
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

Probabil, cea mai prestigioasă companie românească din sectorul manufacturier de procesare a cărnii și a laptelui, Zimbria, și-a anunțat participarea ca Partener la Expo-Conferința Internațională Meat.Milk 2019, care va avea loc în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   La evenimentul care va purta...

Hochland va participa la Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

Liderul național de pe piața brânzeturilor din România, Hochland, va participa și în acest an la Expo-zonferința Internațională Meat Milk, care va avea loc în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Hochland Group   Compania Hochland a luat nastere in 1927, cand Georg Summer si Robert Reich au...

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...