Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Industria alimentara, industria transformarilor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

100 de cutii individuale procesate, 150 de produse sigilate cu banda adeziva sau 25 de tavite formate si umplute, sunt procese din industria alimentara pe care un robot automat le poate realiza intr-un singur minut. Cum ar arata astazi productia in industria de profil fara aportul sistemelor de automatizari industriale?

Traim in secolul vitezei si, indiferent de natura domeniului de activitate, poti sa ajungi sau sa ramai in frunte numai daca oferi calitate si, in acelasi timp, esti eficient. Cu alte cuvinte, daca esti mai bun si te misti mai repede decat competitorii, iar costurile le mentii scazute. Tehnologiile moderne iti ofera azi suportul necesar pentru a reduce costurile, volumul de munca si timpul necesar operatiunilor. Este greu sa ne imaginam cum ar fi facut fata azi cererilor din partea clientilor, companiile din industria alimentara, fara sisteme de automatizare a proceselor de productie.

Nimic deosebit pana acum. Dar daca ne amintim ca Romania a pornit in anii ‘90 de la o productie preponderent manuala, iar echipamentele automate au fost aduse in tara treptat, ne dam seama ca pe plan local exista inca destul loc de crestere. Þinand cont de gradul actual de folosire a capacitatilor de productie si a mijloacelor fixe, se cristalizeaza necesitatea cresterii capacitatilor existente prin lucrari de automatizare, mecanizare si robotizare sau prin modernizarea utilajelor, ceea ce determina in prezent retehnologizarea productiei.

“Odata cu cresterea cererii, dupa anii ’90, au intrat pe piata firme straine mari, au fost accesate fondurile europene, iar fabricile au inceput sa fie echipate cu tehnologii si instalatii moderne si eficiente. Astfel, nivelul de automatizare a crescut constant., este de parere Ion Andronache, Presedintele companiei Syscom18, lider national in domeniul automatizarilor industriale si sistemelor de masura.

Solutiile de automatizari la cheie sunt cele mai potrivite intr-un domeniu in care cuvantul de ordine este retehnologizarea. De la proiectare, livrare de echipamente de camp, executie de tablouri de automatizare complet echipate, automate programabile si sisteme de achizitie date si pana la softuri de proces, SCADA si instalare, companii precum Syscom18 integreaza cele mai noi tehnologii disponibile. Automatizarea in industria alimentara inseamna, aproape de fiecare data, o serie de echipamente indispensabile, fara de care solutiile tehnice si serviciile de proiectare nu ar putea fi implementate, indiferent ca este vorba despre o fabrica de lapte sau o linie de imbuteliere. “In portofoliul Syscom18 exista echipamente de proces fabricate din materiale speciale, dedicate industriei alimentare si farma, compatibile cu directivele FDA si EHEDG: debitmetre, nivelmetre, analizoare, senzori de presiune si temperatura etc., arata Eugen Enache, inginer Suport tehnic si Vanzari in cadrul departamentului traductoare la Syscom18.

In Romania, piata a evoluat relativ lent in ultimii doi ani, investitiile au fost amanate, iar majoritatea cererilor au fost orientate preponderent catre piese de schimb si mai putin catre proiecte noi. Insa progresele continua sa fie vizibile, iar argumentele se invart in jurul costurilor. Este adevarat ca achizitionarea si intreiinerea unei “masinarii performante este mai costisitoare decat salariul relativ mic al unui muncitor.

Dar managerul roman incepe sa inteleaga ca omul nu mai poate face fata vitezei de productie. Daca angajeaza mai multi muncitori, atunci cand productia variaza, este nevoie de o restructurare a personalului. In plus, deschiderea unor posturi de lucru noi genereaza dificultati in gestionarea spatiului disponibil. Sa ne gandim numai ca un robot automat ocupa in general spatiul alocat unuia sau doua posturi de lucru manuale, insa productivitatea acestuia este cu mult mai mare.

In industria alimentara si de bauturi din Romania proiectele de automatizari industriale majore realizate dupa anii ’90 nu sunt multe la numar. Intentia este insa ca fluxurile tehnologice sa fie urmarite din ce in ce mai des in mod asistat de calculator. Daca acum zece ani acest lucru era un lux, astazi devine o necesitate.

In 2004, QAB, Imbuteliatorul autorizat si distribuitorul bauturilor racoritoare Pepsi, Prigat, Lipton si IceTea din Romania, a implementat un sistem de monitorizare a liniilor de imbuteliere. “Sistemul a fost realizat pe baza aplicatiilor de tip SCADA care controleaza functionarea si productia liniilor de imbuteliere pentru PET. Pe ecranul calculatorului poti urmari starea utilajelor monitorizate, poti vedea daca sunt oprite sau in functiune, precum si valorile numerice., explica Valentin Andronache, managerul departamentului SCADA din cadrul Syscom18.

In 2007, binecunoscuta fabrica de vin spumant si vermut ANGELLI a pus in functiune un sistem integrat de modernizare a productiei, constand in monitorizarea parametrilor de proces. “Am propus implementarea unui proiect “la cheie, prin care monitorizarea si gestionarea valorilor parametrilor sa se poata realiza facil chiar si la distanta. Astfel echipa noastra a realizat proiectul tehnic, a livrat echipamentele de camp (traductoare, senzori), a asigurat instalarea mecanica a acestora, trasarea cablurilor si conectarea electrica a echipamentelor, a proiectat, executat si livrat dulapul de automatizare, a realizat aplicatia SCADA de monitorizare si in final a pus in functiune intregul sistem, asigurand garantia si post-garantia., declara Valentin Andronache.

La fabrica de bere HEINEKEN din Tg. Mures consumul energetic este monitorizat din 2009 cu ajutorul unui sistem automatizat care permite angajatilor sa isi gestioneze mai bine resursele. Astfel, dupa analiza consumurilor pe diverse sectoare, sectii sau utilaje, se pot lua anumite decizii cu scopul de a eficientiza activitatea in vederea micsorarii consumurilor energetice. “Sistemul permite monitorizarea consumului de energie electrica, apa calda, apa rece, abur si energie termica propilen glicol.

Punctele de masura sunt distribuite in toata fabrica. Au fost montate traductoare performante. In contextul in care pretul energiei are o tendinta continua de crestere, eficientizarea consumurilor devine o necesitate. Totodata, reducerea consumurilor reprezinta o cerinta obligatorie pentru orice fabrica, pentru a putea realiza cresterea competitivitatii economice., arata Presedintele companiei Syscom18, Ion Andronache.

Din 2010, si la fabrica de mezeluri Cris Tim din judetul Prahova, functioneaza un dispecerat energetic care permite monitorizarea consumurilor de energie electrica, abur, apa calda si apa rece. Compania Syscom18 a implementat un sistem eficient de raportare, care permite utilizatorului accesarea datelor de oriunde, intranet sau internet. Rapoartele pot fi accesate prin intermediul unei interfete WEB. Mai mult, utilizatorul are libertatea de a-si construi singur raportul de care are nevoie pentru analiza. Poate selecta data si ora de inceput, data si ora de sfarsit, rezolutia de timp a observatiei (minute, ore, zile, saptamani, luni), sectiile care fac obiectul raportului, precum si punctul sau punctele de masura care urmeaza sa fie analizate.

“In general, in Romania, se fac investitii numai acolo unde este imperios nevoie si doar cand situatia devine critica. Mai avem de parcurs cateva etape ca sa avem incredere ca este mai rentabil sa utilizam echipamente moderne, decat sa le reparam pe cele vechi sau, in unele cazuri inca actuale, decat sa folosim forta bruta. Ar trebui sa ne gandim constant la metode de eficientizare, la evolutia tehnologica si la reducerea consumurilor., considera domnul Andronache.

Probabil ca putini dintre noi stiu ca, la origine, robot inseamna “muncitor (derivat din slavona). Cu un astfel de “muncitor ghidat cu ajutorul unui computer, posibilitatile par sa devina nelimitate. Un robot nu are nevoie de concediu si, daca este operat corect, va realiza de fiecare data un produs identic cu precedentul. In cazul reducerii sezoniere a cererii, robotii pot fi opriti fara sa fie nevoie sa fie trimisi in somaj. Costurile cu asigurari si accidentele de munca pot fi de asemenea eliminate. Automatizarea se traduce, simplu, prin repetabilitate si previzibilitate.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” a primit protecția națională
Autor: meatmilk  /   miercuri, 11 iulie 2018

(Comunicat) Începând cu data de 06.07.2018 produsul ”Salată cu icre de știucă de Tulcea” a primit protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale*.   Dreptul de utilizare a logo-ului național cât și dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7. Pești, moluște...

Prietenia cu produsele Safir înseamnă doar carne și condimente naturale
Autor: meatmilk  /   luni, 9 iulie 2018

(Comunicat) Sărbătorește Ziua Prieteniei cu o petrecere pe măsură, cu preparate și semipreparate românești, o masă rapid de pregătit, pentru ca tu să profiți mai mult de timpul alături de invitații tăi, distrându-vă și bucurându-vă din plin de prietenia voastră.   Cel mai important aspect la care trebuie să te...