Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Industria alimentară solicită reducerea TVA şi relaxarea fiscalităţii

Autor: Meat MIlkvineri, 17 ianuarie, 2014

La întâlnirea de marţi, 14 ianuarie a.c., desfăşurată la Ministerul Agriculturii între reprezentanţii agricultorilor şi ministrul Daniel Constantin, s-au făcut propuneri din partea industriei alimentare pentru 2014 care vizează reducerea TVA la produsele alimentare şi relaxarea fiscalităţii.

„La nivelul industriei alimentare, nu ar fi mari probleme, fapt care rezultă inclusiv din legislaţie. Măsurile majore trebuie luate pe parte de agricultură, zootehnie şi celelalte domenii care sunt înrudite cu industria alimentară. Industria alimentară, dacă are nevoie de ceva, din punctul meu de vedere are nevoie de reducerea TVA la produsele alimentare”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, citat de Agroinfo.

În acelaşi timp, acesta susţine că industria alimentară ar avea nevoie şi de puţină „relaxare a fiscalităţii”. „România nu mai are industrie, România trăieşte din consum în momentul de faţă. Consumul este scăzut din cauza puterii de cumpărare scăzute. Dacă vrei să creşti consumul, creşti nivelul salariului minim garantat, dar vii cu măsuri în contrabalanţă astfel încât creşterea de salariu minim care ar trebui să ajungă la 1000-1200 lei, să fie suportată din eliminarea unor taxe, dintr-o relaxare fiscală, astfel încât să nu se regăsească în costuri”, a explicat Dragoş Frumosu.

Referitor la capacitatea României de a exporta în perioada următoare, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară este de părere că„orice export este binevenit atât pentru producători cât şi pentru stat. Foarte important şi cred că ne este foarte greu să găsim piaţă de desfacere. Cred că România în momentul de faţă, din cauza absenţei unor măsuri, a faptului că fiscalitatea este foarte ridicată nu poate să producă ieftin. Avem tehnologie, găsim materie primă, putem să producem de calitate, dar preţul la care producem este destul de mare şi din acest punct de vedere cred că este destul de greu să găsim pieţe de desfacere”.

În ceea ce priveşte piaţa chineză şi solicitările venite din această zonă, România pare a fi în dificultate, consideră preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. O soluţie ar putea fi asocierea cu un investitor chinez care să aducă în România aport financiar. „Dacă discutăm despre chinezi este foarte greu. 10 milioane de porci creşteam şi produceam înainte de Revoluţie, 5 milioane în ferme şi 5 milioane în gospodăriile oamenilor. În momentul de faţă nici nu ştiu dacă producem mai mult de 3 milioane de capete. La fel şi cu laptele praf, pentru că sunt puţine societăţile procesatoare de lapte care mai produc lapte praf. Mi se pare o colaborare foarte importantă şi foarte crescută pentru noi ca stat şi ca producători, dar greu de realizat. Ea poate fi realizată pe termen de câţiva ani, nu de la un an la altul în câteva domenii de activitate. La cereale, dacă ne ajută Dumnezeu, poate mai putem. Ceea ce reprezintă porc, vită, lapte praf este greu să ajungi la acel nivel de producţie”, a completat Dragoş Frumosu. (Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...