Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Industria Carnii si conformitatea pentru protectia mediului

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Directiva europeana 91/271/CEE, privind epurarea apelor orasenesti si a celor provenite cu precadere din activitati sustinute de industria alimentara, are ca obiectiv protectia mediului de efectele negative ale evacuarilor de ape uzate.

Potrivit legislatiei, statele membre Uniunii Europene trebuie sa se asigure ca aceste ape sunt colectate si epurate inainte de evacuare. Directiva are un termen de tranzitie de 12 ani de la data aderarii si prevede colectarea, epurarea si eva­cuarea apelor uzate din aglomerari precum si a celor biodegradabile provenite de la anumite sectoare industriale (industria agroalimentara), asigurarea cu sisteme de colectare a apelor uzate orasenesti pentru toate aglomerarile cu peste 2.000 de locuitori echivalenti, asigurarea ca toate aglo­merarile cu peste 2.000 de locuitori echivalenti sa fie echipate cu statii de epurare care sa includa tratare secundara pentru aglomerari mai mici de 10.000 de locuitori echivalenti si tratare tertiara pentru aglomerari cu peste 10.000 de locuitori.

In ceea ce priveste datele de tranzitie exacte, sunt prevazute, pana la 31 decembrie 2015, colectarea apelor uzate pentru 263 de aglomerari cu mai mult de 10.000 de locuitori, iar pana la 31 decembrie 2018, pentru 2.346 de aglomerari cu mai putin de 10.000 de locuitori. Sistemele de colectare a apelor in aceste aglomerari vor fi asi­gurate dupa anul 2010 in proportie de peste 60%, urmand ca acestea sa fie finalizate pana la finalul lui 2018. Tara noastra este obligata ca, pana la 31 decembrie 2015, sa asigure epurarea apelor uzate pentru 263 de aglomerari cu mai mult de 10.000 de locuitori, urmand ca procesul sa se finalizeze pana la 31 decembrie 2018, pentru restul de 2.346 de aglomerari cu mai putin de 10.000 de locuitori. Investitia pentru respectarea acestor planuri va fi sustinuta atat din bugetul local, cat si din fonduri europene si alte finantari, potrivit proiectului realizat de Guvernul Romaniei.

In perioada 2004 – 2007, bugetul de stat si bugetele locale aloca de la 15 milioane de euro in 2004, la 80 de milioane in 2007, iar in perioada 2008 – 2013, sprijinul de la bugetul de stat si cel local este prevazut sa creasca de la 180 de mi­lioane, la 306 milioane de euro. In perioada 2014 – 2018, sprijinul de la bugetul de stat si cel local este estimat de la 275 de milioane, la 176 de milioane de euro. Este asteptat, de asemenea, un sprijin international semnificativ, in special de la Uniunea Europeana, in 2010 – 2015, si anume de 395 – 344 de milioane de euro pentru a sustine majoritatea proiectelor din aglomerarile cu mai mult de 10.000 de locuitori. La aceste surse, se adauga creditele, diferite parteneriate publice-private. Din totalul de 9,5 miliarde de euro, calculat pentru finalizarea implementarilor UE, 2,85 miliarde de euro sunt sustinute din bugetul de stat, 3,8 miliarde de euro din fonduri UE si 2,85 de miliarde din alte surse de finantare.

Accesarea fondurilor UE
Fondurile europene pentru pogramele de epurare a apelor pot fi accesate prin programele existente la Ministerul Mediului. „Programul Operational Sectorial „Mediu” (POS Mediu) are anumite particularitati care il diferentiaza de alte programe operationale din Romania. Astfel, cu exceptia Axei Prioritare 4 “Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”, pentru celelalte Axe Prioritare, inclusiv axa care vizeaza sectorul de apa/apa uzata, nu exista competitie, fiind pregatit un portofoliu de proiecte majore, regionale, pentru fiecare judet din tara, acesta fiind anexat POS Mediu si facand parte integranta din program. Pentru domeniul apa/apa uzata, a inceput, inca din perioada de pre-aderare, pregatirea documentatiilor necesare aplicatiilor pentru toate judetele tarii, printr-o serie de Asistente Tehnice ISPA”, au precizat reprezentantii biroului de presa al Ministerului Mediului.

Pentru dezvoltarea acestui tip de proiecte, este necesara cooperarea intre autoritatile locale implicate in proiect, care vor stabili o strategie de dezvoltare a infrastructurii la nivel judetean/regional, au mai precizat reprezentantii Ministerului. „Ele trebuie sa formeze o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) si sa creeze un Operator Regional (Companie Regionala de Apa), responsabil pentru realizarea investitiilor si gestionarea serviciilor de apa/apa uzata. Beneficiarii sunt ADI, reprezentate de Operatorul Regional, iar proiectele sunt evaluate si selectate de Ministerul Mediului, prin Autoritatea de Management POS Mediu, fiind apoi aprobate de Comisia Europeana”, au declarat reprezentantii Ministerului Mediului. Bugetul alocat acestor proiecte este de 3,27 miliarde de euro, din care grant UE 2,78 miliarde de euro.

Tratarea apelor uzate in abator prin VWS Romania
In industria alimentara, tratarea apelor uzate, cel mai dificil procedeu este epurarea apelor uzate din abatoare, din cauza variabilitatii extreme a compozitiei si a concentratiei de substante poluante continute.
Caracteristicile apelor uzate variaza in functie de:
• tipul animalelor sacrificate;
• dimensiunea animalelor sacrificate;
• separarea carnii si dezosarea;
• debarasarea deseurilor solide;
• curatarea si procesarea apelor.

Caracteristicile de mai sus determina variatiile zilnice sau orare ale cantitatilor de substante poluante din apele reziduale dintr-un abator. Poluarea apelor reziduale din abatoare este, in esenta, de natura organica.

Directivele Europene (91/271 CEE) si amendamentele ulterioare si implementate arata ca apele reziduale biodegradabile de la fabricile apartinand sectoarelor industriale, inclusiv apele uzate de la industria carnii, nu pot fi deversate direct la statiile de epurare orasenesti, ci catre instalatii construite special, care respecta limitele de deversare. Li­mi­te­le valorilor de deversare sunt stabilite de autoritatiile competente sau institutiile autorizate pentru reglementare sau prin autorizatii specifice pentru tarile din UE.

Tratare biologica

Instalatii de epurare a apelor uzate din abatoare – experienta Veolia Water Solutions & Technologies (VWS Romania)
Veolia Water Solutions & Technologies (VWS Romania) activeaza in industria procesarii carnii prin furnizarea de solutii la cheie pentru epurarea apelor uzate din abatoare, in conformitate cu ce­rintele particulare ale clientilor care au, de obicei, urmatoarea structura:
• zona de pompare;
• zona de retinere particule solide (gratare/site);
• egalizare si omogenizare;
• flotatie cu aer dizolvat;
• tratare biologica;
• decantare;
• decantare finala;
• eliminarea flotatului si a namolului in exces;
• deshidratarea namolului.

Propunere tehnologica – Veolia Water Solutions & Technologies (VWS Romania)
VWS Romania va prezinta un exemplu de aplicatie in care clientul produce si vinde o serie completa de carne proaspata si congelata, carne ambalata in vacuum sau la cutie, carne semipreparata, hamburgeri proaspeti sau congelati, carne tocata si semipreparata.
Datorita experientei indelungate si ca urmare a cunostintelor aprofundate ale ciclului de procesare a carnii, VWS a furnizat o instalatie cu o capacitate de 4500 m3/zi, formata din:

Linia de tratare a apei
• Pompare
• Sitare: suspensiile solide continute in ciclul de productie sunt separate prin gratarele fine cu tambur rotativ (curatare automata) IDRASCREEN™;
• Indepartarea nisipului: nisipul continut
in apa uzata este indepartat cu ajutorul
unui deznisipator;
• Omogenizare: apa uzata deversata de fabrica cu debite diferite si incarcari organice in functie de diferitele momente ale zilei si, mai ales, in functie de diferite procese, descarcarea sau curatarea fabricilor, este adusa
intr-o pompa de distributie, care alimenteaza omogen (sau ajustat in functie de nevoi). Principalele beneficii sunt cresterea eficientei proceselor biologice si ameliorarea decantarii secundare si a ingrosarii namolului.
• Flotatie cu aer dizolvat IDRAFLOT™ separa substantele nemiscibile, grasimi, ulei si solide care plutesc.
• Nitrificare-Denitrificare: carbonul dizolvat si azotul sunt indepartate in reactorul biologic, format din doua unitati, una pentru denitrificare si una pentru oxidare-nitrificare. Apa uzata, care vine din instalatia de flotatie cu aer dizolvat, intra in bazinul cu namol activ.
• Decantare: Clarificarea finala a apei uzate este facuta prin sedimentare intr-un decantor circular
• Flotatie cu aer dizolvat: pentru a asigura un tratament tertiar in vederea atingerii parametrilor de descarcare s-a montat o instalatie de flotatie IDRAFLOT™;
• Dezinfectie.

Flotaþie cu aer dizolvat

Tratarea namolului
• Deshidratarea namolului cu centrifuga: cantitatea de namol este redusa la 18%-20% din valoarea initiala fiind transportata catre zona de stocare in timp ce apa de la deshidratare este trimisa catre rezervorul-tampon.

Conceptia si realizarea „la cheie” a instalatiilor de tratare a apei
VWS Romania proiecteaza si realizeaza instalatii de tratare ''la cheie'' (modernizari, extinderi si instalatii complet noi) reprezentand:
• Campania de analize pentru caracterizarea apei de tratat;
• Alegerea tehnologiei de tratare si conceptia instalatiei (hidraulic, inginerie civila, mecanic, electric);
• Realizarea constructiilor si instalatiilor;
• Punerea in functiune a instalatiei;
• Instruirea personalului;
• Servicii post-garantie.

VWS Romania garanteaza in cadrul contractelor sale atingerea performantelor in conformitate cu normele de calitate a apei fie nationale/internationale sau specifice clientului.

Solutii tehnologice dedicate aplicatiilor industriale
Solutiile inglobeaza tehnologiile proprii Grupului Veolia Water Solutions & Technologies, care stau la baza proceselor de obtinere a apei de proces si de epurare a apei uzate industriale.

VWS Romania ofera echipamente dedicate urmatoarelor aplicatii:
• Producerea apei ultra-pure;
• Producerea apei de proces;
• Epurarea apei uzate industriale;
• Reciclarea/Refolosirea apei;
• Dezodorizarea aerului din statiile de tratare;
• Tratarea namolurilor.

Pe Litoral continuă Festivalul Amenzilor ANSVSA
Autor: meatmilk  /   luni, 26 august 2019

(Comunicat ANSVSA) Seria controalelor în unităţile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – a continuat şi în săptămâna 19.08.2019 – 25.08.2019.   Astfel, medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon...

Pe Litoral, ANSVSA amendează de zor pe cei care încalcă legislația privind siguranța alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 2 august 2019

(Comunicat) Seria controalelor în unităţile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – a continuat şi în săptămâna 22.07.2019 – 28.07.2019, unde medicii veterinari oficiali, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au...