Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Industria de crestere a porcului din romania afectata serios de criza apei din… orientul mijlociu

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Oricat de curios ar suna titlul el surprinde o realitate imediata, o rezultanta a globalizarii in care traim. Tarile din Orientul Mijlociu, in special Arabia Saudita, se confrunta de cativa ani cu o criza acuta a apei – principala sursa fiind apa fosila o resursa la fel de limitata ca si petrolul ce alimenteaza economia mondiala, informeaza un comunicat trimis redactiei noastre de catre Domnul Catalin Lapuste-Belcrin Development

In urma cu cateva decenii, Arabia Saudita a conceput un plan national de irigatii pentru a-si produce singura cerealele insa in 2008 guvernul a abandonat acest plan, stopand cultivarea ternurilor, datorita epuizarii semnificative a rezervelor de apa ori a infestarii lor cu apa sarata.

Conform unei analize Reuters, tara va fi 100% dependenta de importuri pana in 2014 -16 daca nu chiar mai devreme. In atare conditii, Guvernul Saudit trebuie sa gaseasca modalitati de a-si hrani populatia de 28 milioane locuitori. Conform unui raport BBC, Etiopia a concesionat 300 milioane de hectare catre investitori straini printre care indieni, chinezi, sauditi. Importul ramane insa prima optiune, astfel AS situandu-se in top 5 importatori mondiali de orez importand insa masiv si orz si grau.

Regiunea Marii Negre a devenit, in ultimul timp, o importanta sursa de export astfel justificandu-se pretul orzului din noua recolta care a atins nivelul record de 225 euro/t(port Constanta). Pretul graului de asemenea a cunoscut o crestere, in doar doua saptamani de, de la 160 la 230 euro/t(port Constanta). Toate aceste cresteri de pret sunt puse pe seama exportului masiv de grane in special catre Orientul Mijlociu.

In toata aceasta valtoare a exporturilor producatorii romani de porc constata ca accesul la cereale a devenit prohibitiv atat ca pret cat si cantitate. Achizitia in perioada recoltei de cereale scumpe anunta pentru zootehnisti un an agricol foarte greu cu un cost de productie ce risca sa depaseasca valoarea pretului de vanzare, generand pierderi semnificative. Exista o regula paradoxala in astfel de momente: cand pretul cerealelor este mare, pretul carnii la producator este foarte mic Singura explicatie ar putea fi cresterea costului de productie in asa masura incat dezechilibreaza balanta economica a fermierilor iar acestia incercand limitarea pierderilor lichideaza efectivele de animale supraofertand cererea.
O alta materie de baza pentru furaj, srotul de soia a atins cotatia istorica de 619 dolari/t Importul acestui srot se face sub monopol si cu buna incuviintare a Comisiei Europene care permite importul de produse derivate si soia modificata genetic insa interzice cultivarea ei trimitand intr-o competitie imposibila agricultorii europeni cu cei sud americani spre exemplu.

O preocupare in acest sens pare sa se fi instalat totusi de vreme ce Comisia Europeana ia in considerare reacceptarea in hrana pasarilor, porcilor si a pestilor a fainurilor proteice de origine animala. In prezent aceasta practica este interzisa datorita Encefalopatiei spongiforme bovine sau boala vacii nebune. Comisia a aprobat propunerea deoarece se considera ca, datorita eforturilor de combatere a bolii vacii nebune, numarul de animale afectate de aceasta a scazut semnificativ. Suntem aproape de eradicarea bolii in UE a spus dl John Dalli, comisarul pentru sanatate, adaugand ca masura nu va diminua preocuparea pentru sanatatea consumatorului. Din 2011, un anumit procent de fainuri animale va putea fi folosit in hrana animalelor, altele decat rumegatoarele. Este de asteptat ca initiativa Comisie Europene sa fie instalata pentru urmatorii 5 ani, pana in 2015. www.thepigsite.com

Este al treilea an consecutiv in care se observa o presiune formidabila asupra materiilor prime la nivel mondial. Fondurile de investitii si-au mutat atentia din zona bancara si imobiliara catre segmentul materiilor prime determinand triplarea preturilor acestora.
Dincolo de mecanismele economiei de piata care trebuie acceptate, trebuie admis totusi ca nivelul de integrare nationala se depreciaza de la an la an. Nu ar fi primul an in care se exporta masiv pentru a se importa ulterior acelasi tip de materii prime pentru acoperirea necesarului de consum.

Avand in vedere aceste circumstante, trebuie creat un plan national de dezvoltare sustenabila a zootehniei, prin producere in sistem integrat. In acest plan si-ar putea face loc masuri ca: subventionarea cerealelor ce se vor transforma in furaj, concesionarea ternurilor agricole aflate la ADS exclusiv catre crescatorii de animale etc.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...