Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Informare de presa: ansvsa informeaza despre masurile obligatorii care trebuie aplicate de catre crescatorii de animale, in perioadele caniculare

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit unui comunicat de presa al ANSVSA, proprietarii si detinatorii de animale au obligatia de a respecta masurile pentru a asigura protectia si bunastarea animalelor si de a evita aparitia stresului termic asociat perioadei de vara, adesea cu temperaturi caniculare.

Prevederi aplicabile fermierilor:

Fermierii si ceilalti proprietari de animale trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:

 asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a razelor ultraviolete nocive;

 asigurarea unor cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare cantitativ (in functie de specie, talie si stare fiziologica) si calitativ (prospetime, raport energetic, etc.);

 existenta stocurilor de apa si furaje;

 verificarea bunei functionari a echipamentelor de adapare, de furajare, si a sistemelor de ventilatie;

 verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva, in principal a sistemelelor de ventilatie, si generatoarelor de energie electrica;

 in caz de canicula, animalele folosite pentru tractiune sau alte activitati de povara nu vor fi exploatate in intervalul de timp 12.00 – 18.00, daca temperatura exterioara, la umbra, depaseste 25sC;

 la orice modificare suspecta a starii de sanatate a animalelor precum si la aparitia unor modificari comportamentale, detinatorul are obligatia ca pe langa masurile enumerate mai sus, sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate al animalelor din localitatea respectiva;

In perioadele caniculare fermierii se vor asigura ca efectivele de animale sunt protejate impotriva razelor ultraviolete severe si ca hrana si apa sunt disponibile. Este important sa se asigure, in cazul in care animalele sunt tinute in afara, ca exista umbrare, precum si jgheaburi de apa potabila, iar daca sursele de apa sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrata apa manual in mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Prevederi aplicabile administratiilor locale:

 administratiile locale, pe teritoriul carora exista animale in transhumanta, trebuie sa cunoasca situatia reala si sa informeze detinatorii de animale despre fenomenele prognozate;

 consiliile locale si fermierii trebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere;

 asigurarea unor locuri prestabilite pentru retragerea animalelor in cazuri exceptionale;

Cel mai mare risc pentru animale pe timp de canicula este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului si poate provoca suferinta si chiar moarte.

Pentru a reduce acest risc trebuie sa se scorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apa de orice fel. Animalele tinere, animalele hranite preponderent cu furaje uscate si animalele care alapteaza prezinta risc deosebit de deshidratare

Diversey România va participa la Meat.Milk 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

Diversey România, companie de prestigiu de pe piața românească a soluțiilor profesionale de igienă, va participa la Expo-Conferința Internațională Meat.Milk 2019, care va avea loc în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Iată cum se prezintă Diversey România, în fața partenerilor de afaceri și a...

Zimbria, de la IFE Londra, la Meat.Milk 2019!
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

Probabil, cea mai prestigioasă companie românească din sectorul manufacturier de procesare a cărnii și a laptelui, Zimbria, și-a anunțat participarea ca Partener la Expo-Conferința Internațională Meat.Milk 2019, care va avea loc în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   La evenimentul care va purta...