Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Am înfrânt! Nici în 2014 nu vom exporta carne de porc în UE

Autor: Meat MIlkjoi, 17 octombrie, 2013

În ediția de azi, cotidianul Adevărul publică extrase dintr-un document intern al ANSVSA obținut de jurnaliștii acelui cotidian, în care se vorbește despre situația dificilă a instituției, din cauza subfinanțării, dar și despre implicațiile asupra sectorului de carne din România. Iată extrase din articolul colegilor noștri de laAdevărul:

”UE va interzice din nou României exporturile comunitare de porci. Pentru controlul pestei porcine erau alocate fonduri de 23,5 milioane de lei, dar bugetul a fost tăiat la rectificare Din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare au fost tăiate şi fondurile necesare unor inspecţii care dovedeau că România nu mai e un focar de pestă porcină. În lipsa dovezilor, UE ne va interzice livrările intracomunitare de carne.

„România nu va putea garanta lipsa pestei porcine şi nu va obţine în 2014 statutul de ţară oficial liberă de această boală. Noua decizie a Comisiei Europene, care permite comerţul cu carne de porc din toate fermele din România, va rămâne fără efecte pozitive întrucât nu se vor putea garanta cele solicitate“, se arată într-un document intern al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), obţinut de „Adevărul“.

În document sunt analizate efectele reducerii de fonduri bugetare care iniţial erau alocate pentru finalizarea Programului Strategic 2013 (adoptat prin HG nr. 341/2012), respectivele fonduri fiind tăiate la ultima rectificare bugetară. Altfel spus, Guvernul a blocat exact banii care trebuiau folosiţi pentru ca miile de producători români să aibă acces la cei 500 de milioane de consumatori existenţi în Uniunea Europeană.

În documentul citat se mai arată că, din cauza tăierilor bugetare operate la nivelul ANSVSA, „România nu poate demonstra că realizează supravegherea pasivă a bolilor care afecteaza comerţul cu animale vii (febră aftoasă, scrapie, pestă porcină etc.)“ şi, în consecinţă, „România nu va putea exporta sau comercializa intracomunitar animale vii şi produse de origine animală“.

Mai mult, pentru că s-au tăiat banii necesari inspecţiilor veterinare doveditoare, „România nu va mai primi calificativul de stat cu risc controlat, având ca rezultat interzicerea comerţului cu bovine, ovine şi caprine în Europa, Israel, ţările arabe şi China“. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti au fost interzise în UE în anul 2003.

Motivul invocat a fost, atunci, faptul că România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor (în locul eutanasierii întregului efectiv infestat). În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

Acum, când toate aceste necazuri au trecut, mai trebuie doar să dovedim ţinerea bolii sub control, dar iată că exact pentru această formalitate s-au tăiat finanţările.”

Puteți consulta articolul în original, aici: http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/ue-interzice-nou-romaniei-exporturile-comunitare-porci-1_525eba61c7b855ff56450594/index.html#

Ținând cont de gravitatea celor afirmate, revista noastră solicită o opinie din partea ANSVSA.(N.r.)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...