Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Inovatie si traditie

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Ar putea parea nepotrivit sa vorbesti despre inovatie intr-un numar al revistei „Fabrica de Carne”, editat in preajma Sarbatorilor Pascale. Evenimentele majore petrecute, insa, in aceasta perioada in industria carnii nu au permis echipei noastre redactionale sa cugete doar la ouale rosii si la cozonacii traditionali.

Am acordat astfel o atentie deosebita, in editia martie-aprilie a FDC fuziunii Caroli-Campofrio. Acest parteneriat joint-venture este, cu siguranta, o inovatie printre toate afacerile de familie care dominau pana acum industria romaneasca a carnii. Despre dedesubturile unei fuziuni care a creat un nou lider al mezelarilor, dar si despre reactiile din piata provocate de aceast “mariaj” inedit puteti citi pe larg in materialul de la pagina 14.

De la Gheorghe Bedreaga, administratorul Delta Plus, din judetul Alba, am aflat cum poti face o traditie dintr-o activitate mai putin raspandita in Romania: piscicultura. Secretul dansului? “Munca este cea care te face sa ai rezultate”. L-am convins, de asemenea, pe domnul Bedreaga, sa ne dezvaluie secretele cresterii sturionilor aclimatizati la noi in tara, dar si motivul pentru care procesarea pestelui viu nu este, de cele mai multe ori, rentabila.

In ceea ce priveste inovatiile din domeniul procesarii si ambalarii carnii, veti gasi, la rubrica dedicata, descrierea catorva dintre noile utilaje ce vor fi prezentate la IFFA 2010, precum si a altor echipamente de ultima generatie pe care le veti considera foarte utile.

Intre inovatie si traditie se afla materialul de la rubrica “Idei de afaceri”, care vorbeste despre o activitate inca la moda: infiintarea si administrarea unei pastravarii. Productia interna de pastrav este acum departe de a asigura necesarul de consum pe piata locala, cele mai mari cantitati fiind importate de pe pietele externe. Insa cuiul din talpa producatorilor locali pare sa fie pretul mai scazut cu care importatorii aduc pestele in Romania. Astfel, pastravaria romaneasca se dovedeste a fi o investitie pe termen lung, care se amortizeaza chiar si in 10 ani.

La rubrica “In frigiderul vedetelor”, cantareata de muzica populara Izabela Tomita ne-a povestit nu doar despre mancarurile ei preferate, de post si nu numai, dar si despre obiceiurile de Paste din Oltenia. Concluzia ei in privinta felului in care ne manifestam,noi ca natie, in zilele de sarbatoare este ca “romanii, in general, stiu sa manance foarte bine si sa petreaca foarte bine, se distreaza foarte mult, indiferent de zona.”

Pentru a incheia in aceeasi atmosfera de sarbatoare, in materialul “Invierea Domnului, aceeasi minune celebrata diferit in cele 4 zari ”, am lasat-o pe corespondenta noastra, Elena Mihoc, care se considera, probabil pe buna dreptate, “cetatean al lumii”, sa ne dezvaluie traditii si obiceiuri pascale din Emiratele Arabe, Filipine, Franta si Statele Unite ale Americii. Dintr-o perspectiva globala, Sarbatoarea Pastelui insasi, de la penitente si clopote zburatoare, pana la iepurasi si oua de ciocolata, de dovedeste a fi un amestec de vechi si nou, inovatie si traditie deopotriva.

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...

România, din nou, acuzatul de serviciu
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 14 februarie 2019

Ne-am învățat de mult cu faptul că România este acuzatul de serviciu al străinilor. Cred că, dacă s-ar întâmpla ceva în alt sistem solar, extratereștrii ar urla ca din gură de șarpe, la Consiliul Intergalactic, că românii sunt de vină.   Așa a fost acum câțiva ani, când cu scandalul cărnii de cal. Deși alții erau...