Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ins: numarul animalelor sacrificate a scazut, in luna ianuarie

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit unui comunicat de presa al INS trimis redactiei noastre, in luna ianuarie 2012, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate, precum si greutatea lor in carcasa au scazut la toate speciile in comparatie cu luna decembrie 2011, cea mai mare reducere inregistrandu-se la ovine si caprine (-60,6% la numarul de sacrificari, respectiv -59,8% la greutatea in carcasa).

In comparatie cu aceeasi luna a anului 2011, in ianuarie, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut la bovine, porcine, ovine si caprine, iar la pasari a crescut.

Bovine
Conform datelor INS, in prima luna din 2012, numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 48,1%, in timp ce in unitatile industriale specializate numarul de bovine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora s-a diminuat cu 33,3%, respectiv cu 38,3%. Tot in ianuarie, ponderea bovinelor sacrificate in unitatile industriale specializate a reprezentat 19,5% din totalul sacrificarilor de bovine.

Porcine
Numarul total de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut de aproape 5,4 ori, respectiv de aproape 5,7 ori. Totodata, in luna ianuarie 2012, sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au reprezentat 67,8% din totalul porcinelor sacrificate. Numarul de porcine sacrificate in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 40,1%, respectiv cu 39,5%.

Ovine si caprine
In ceea ce priveste statistica la ovine si caprine, numarul total de sacrificari si greutatea acestora in carcasa a scazut cu 60,6%, respectiv cu 59,8%. In plus, taierile in unitatile industriale specializate, care detin o pondere de 4,7% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine au scazut atat numeric, cat si la greutatea in carcasa cu 76,5%, respectiv cu 73,7%.

Pasari
In cazul numarului total al pasarilor sacrificate si greutatea lor in carcasa, acesta a scazut cu 15,8%, respectiv cu 18,4%. In unitatile industriale specializate s-au realizat 93,4% din totalul taierilor de pasari. De asemenea, sacrificarile in acest tip de unitati au scazut atat la numarul de pasari sacrificate, cat si la greutatea lor in carcasa cu 1,7%, respectiv cu 2,9%.

Ianuarie 2012 comparativ cu ianuarie 2011

In ceea ce priveste datele comparative fata de ianuarie 2011, in prima luna din acest an, numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 22,6%, respectiv cu 20%. Sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate au ramas constante, iar greutatea lor in carcasa a scazut cu 3,3%.

La porcine, s-au consemnat scaderi a numarului total de animale sacrificate (-1%), dar si la greutatea lor in carcasa (-1,1%), in timp ce sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 5%, respectiv cu 1,8%.

In plus, numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 15%, respectiv cu 16%. Taierile in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 33,3%, respectiv cu 37%.

Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 7,8%, respectiv cu 6,8%. In unitatile industriale specializate s-au inregistrat cresteri atat la numarul pasarilor sacrificate, cat si la greutatea in carcasa a acestora cu 11,4%, respectiv cu 6,9%.
INS mentioneaza ca in lunile analizate greutatea medie in carcasa la principalele specii de animale si pasari prezinta usoare oscilatii.

In perioada ianuarie 2011-ianuarie 2012, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa a animalelor sacrificate s-au inregistrat in luna decembrie la porcine si in luna aprilie la ovine si caprine, cand au loc sacrificarile traditionale ocazionate de sarbatorile de Craciun si Paste.

Cercetarea statistica este de tip exhaustiv, iar datele s-au colectat de la circa 250 de operatori economici si se adreseaza tuturor intreprinderilor din intreaga tara care au activitate principala sau secundara 'Productia si conservarea carnii' si 'Prelucrarea si conservarea carnii de pasare'.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...