Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

INSSE: Efective de animale existente la 1 decembrie 2017 (Raport anual)

Autor: meatmilkvineri, 18 mai, 2018

Potrivit raportului anual emis de INSSE, în anul 2017 faţă de anul precedent efectivele de ovine şi caprine au crescut , iar efectivele de bovine, de porcine şi de păsări au scăzut.  

 

România, în anul 2017, a ocupat locul patru la efectivele de ovine şi caprine în rândul Statelor Membre ale Uniunii Europene.

 

Numărul total de bovine şi efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivoliţe pentru reproducţie şi juninci pentru reproducţie) la 1 decembrie 2017 faţă de 1 decembrie 2016 au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 1,5%. Numărul total de porcine şi efectivul matcă (scroafe de prăsilă) au scăzut cu 6,4%, respectiv cu 3,1%.

 

Atât numărul total de ovine şi caprine cât şi efectivul matcă (oi, mioare şi capre) au crescut cu 1,1%, respectiv cu 1,2%. Numărul total al păsărilor şi numărul de păsări ouătoare adulte au scăzut cu 3,2%, respectiv cu 6,2%.

 

Evoluţia efectivelor de animale în perioada 2006 – 2017

 

Efectivele de bovine au scăzut continuu din anul 2006 până în anul 2011, ajungând la 1988,9 mii capete. Din anul 2011, efectivele de bovine s-au menţinut la un nivel aproximativ constant, reprezentând 68,6% în anul 2017 faţă de anul 2006.

 

Efectivele de porcine au scăzut constant, ajungând la 64,7% în anul 2017 faţă de anul 2006. Efectivele de ovine şi caprine au înregistrat creşteri anuale (excepţie anul 2010), atingând în anul 2017 un nivel de 11485,1 mii capete, respectiv cu 36,6% mai mult faţă de anul 2006.

 

La efectivele de bovine, România s-a situat printre primele zece ţări ale Uniunii Europene, după Franţa, Germania, Regatul Unit, Irlanda, Spania, Italia , Polonia, Olanda şi Belgia. În ceea ce priveşte densitatea la 100 ha teren, ţara noastră s-a aflat pe locul douăzeci din cele douzeci şi două de ţări prezentate, fiind urmată de Grecia şi Bulgaria.

 

La efectivele de porcine, România s-a situat pe locul zece în Uniunea Europeană, după Spania, Germania, Franţa, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia, Belgia şi Regatul Unit. În ceea ce priveşte densitatea la 100 ha teren, ţara noastră s-a aflat pe locul şaptesprezece, din cele douzeci şi două de ţări prezentate, fiind urmată de Finlanda, Slovacia, Grecia, Lituania şi Bulgaria.

 

La efectivele de ovine şi caprine, România s-a situat pe locul patru în rândul Statelor Membre, după Regatul Unit, Spania şi Grecia. În ceea ce priveşte densitatea la 100 ha teren, ţara noastră s-a aflat pe locul cinci din cele patrusprezece ţări prezentate, după Grecia, Regatul Unit, Spania şi Olanda.

 

Manipularea violentă, bunăstarea și productivitatea suinelor
Autor: meatmilk  /   joi, 7 iunie 2018

Modul în care tratăm porcii în fermă poate avea consecințe importante pentru bunăstarea și productivitatea lor. Cercetările au arătat în repetate rânduri că porcii expuși la tehnici de manipulare negative, cum ar fi lovituri, palme, împingeri, strigăte și mișcări rapide pot avea rate mai scăzute de reproducere și creștere....

CE a aprobat o nouă metotă de asomare a puilor din fermele avicole
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 31 mai 2018

Cercetarea globală care vizează îmbunătățirea bunăstării păsărilor în timpul producției din fermele avoicole a dus la o modificare a legislației Uniunii Europene.   Noul regulament, care a intrat în vigoare la 18 mai în Uniunea Europeană, permite asomarea cu presiune atmosferică scăzută (LAPS), care se dovedește a fi...