Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

INSSE: În 2015, agricultura a regresat cu 6,6 %

Autor: Meat MIlkmarți, 26 iulie, 2016

Potrivit ultimului raport INSSE, agricultura de la noi din țară a fost anul trecut cu 6,6% mai slabă decât cea din 2014. Valoarea producției agricole de la noi din țară a fost în 2015 de 68,98 miliarde euro, după ce cu un an în urmă ea s-a ridicat la 75,52 miliarde euro.

 

Producțiile vegetale, însumând 63,5% din valoarea totală, au fost de 43,8 miliarde. Cerealele au constituit 33,7%, legumele și pepenii au reprezentat 21%, în vreme de fructele și strugurii au însemnat 10,3%.

 

Față de anul 2014, producția vegetală a fost mai mică cu 10,4%. În schimb, s-au înregistrat creșteri de 3,8% la legume și pepeni, dar și la plante uleioase, unde cifrele sunt cu 0,9 mai ridicate în 2015 față de anul anterior. În schimb, s-au cultivat cu 3,4% mai puțini cartofi și cu 1,2% mai puține cereale. Constante sunt însă cifrele de fructe și struguri. ”Diminuarea producției agricole vegetale a fost cauzată, în principal, de condițiile climatice nefavorabile”, se precizează în comunicatul INSSE.

 

Creșterea animalelor a contribuit cu 35,3% la valoarea producției agricole din România, 26,5% din valoarea producției animale de 24,3 miliarde de euro fiind generată de produse obținute din prelucrarea laptelui în fermă zootehnică. În comparație cu 2014, anul trecut a fost cu 1.5% mai eficient dacă ne raportăm doar la producția animală.

 

Serviciile agricole și activitătile anexe au generat, anul trecut, cu 1,2 din valoarea totală a producției agricole, adică 859,6 milioane euro, în scădere cu 13,5%, fată de anul precedent, informează INSSE.

 

Producția agricolă a României reprezintă 4% din valoarea producției totale din Uniunea Europeană, de peste 392,3 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat. Cea mai mare contribuție o au Franța (18% din totalul la nivelul UE), Germania (13% din total), Italia (12,3%), Spania (10,47%) și Marea Britanie (7,8%).

Până în 2050, producția de carne și lapte trebuie redusă cu 50%
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 17 septembrie 2018

Sectorul european al creșterii animalelor a depășit limitele sigure pentru emisiile de gaze cu efect de seră, fluxurile de nutrienți și pierderea biodiversității fiind în pericol, se arată într-un studiu realizat de Greenpeace și Fundația Rise, citat de cotidianul britanic The Guardian, care avertizează: Până în anul 2050,...

Încotro se îndreaptă sectorul de carne al României?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 14 septembrie 2018

Ca jurnalist, dacă vrei să scapi de problema unui titlu, începi cu ”Încotro...”. Ei, bine, de data asta, din păcate, titlul se justifică din plin, pentru că, măcar dacă ne gândim la sectorul de carne, haosul pare a fi instalat din cauza evoluției pestei porcine africane. Așadar, haideți să vedem cum stăm și, mai ales, haideți...