Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

INSSE: În 2015, agricultura a regresat cu 6,6 %

Autor: Meat MIlkmarți, 26 iulie, 2016

Potrivit ultimului raport INSSE, agricultura de la noi din țară a fost anul trecut cu 6,6% mai slabă decât cea din 2014. Valoarea producției agricole de la noi din țară a fost în 2015 de 68,98 miliarde euro, după ce cu un an în urmă ea s-a ridicat la 75,52 miliarde euro.

 

Producțiile vegetale, însumând 63,5% din valoarea totală, au fost de 43,8 miliarde. Cerealele au constituit 33,7%, legumele și pepenii au reprezentat 21%, în vreme de fructele și strugurii au însemnat 10,3%.

 

Față de anul 2014, producția vegetală a fost mai mică cu 10,4%. În schimb, s-au înregistrat creșteri de 3,8% la legume și pepeni, dar și la plante uleioase, unde cifrele sunt cu 0,9 mai ridicate în 2015 față de anul anterior. În schimb, s-au cultivat cu 3,4% mai puțini cartofi și cu 1,2% mai puține cereale. Constante sunt însă cifrele de fructe și struguri. ”Diminuarea producției agricole vegetale a fost cauzată, în principal, de condițiile climatice nefavorabile”, se precizează în comunicatul INSSE.

 

Creșterea animalelor a contribuit cu 35,3% la valoarea producției agricole din România, 26,5% din valoarea producției animale de 24,3 miliarde de euro fiind generată de produse obținute din prelucrarea laptelui în fermă zootehnică. În comparație cu 2014, anul trecut a fost cu 1.5% mai eficient dacă ne raportăm doar la producția animală.

 

Serviciile agricole și activitătile anexe au generat, anul trecut, cu 1,2 din valoarea totală a producției agricole, adică 859,6 milioane euro, în scădere cu 13,5%, fată de anul precedent, informează INSSE.

 

Producția agricolă a României reprezintă 4% din valoarea producției totale din Uniunea Europeană, de peste 392,3 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat. Cea mai mare contribuție o au Franța (18% din totalul la nivelul UE), Germania (13% din total), Italia (12,3%), Spania (10,47%) și Marea Britanie (7,8%).

România, ca o țară de vânzare
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 20 septembrie 2017

”Investițiile în sectorul alimentar din România reprezintă o oportunitate pentru companiile străine, datorită resurselor naturale disponibile, a numărului mare de consumatori și al statutului acestei țări. Agricultura, prelucrarea produselor alimentare și marketingul se caracterizează prin procente diferite de investiții străine....

Financial times: De ce a ajuns prețul untului la un nivel record?
Autor: Nora Marin  /   joi, 7 septembrie 2017

Un deficit de aprovizionare combinat cu cererea crescândă au readus prețurile cu ridicata ale untului la un nivel record, se afirmă într-o analiză publicată în ediția de ieri a unuia dintre cele mai prestigioase instituții de presă din lume, Financial Times, semn că problema untului este globală și că naște temeri pe plan mondial....