Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

INSSE: În 2015, veniturile românilor au crescut cu 7,4 %, față de 2014

Autor: Meat MIlkluni, 6 iunie, 2016

În ultimul Raport specific emis de INSSE, se arată că veniturile totale medii lunare au reprezentat în anul 2015, în termeni nominali, 2687 lei pe gospodărie  şi 1011 lei pe persoană, în creştere cu 7,4%, respectiv, cu 7,8% față de anul 2014.

 

Cheltuielile totale ale populației, au fost, în anul 2015, în medie, de 2352 lei lunar pe gospodărie (885 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,5% din nivelul veniturilor totale, în scădere cu 3,2 puncte procentuale față de anul 2014.

 

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2362 lei lunar pe gospodărie (889 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 325 lei lunar pe gospodărie (122 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (55,7% din veniturile totale ale gospodăriilor).

 

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (23,9%), veniturile din agricultură (2,9%), veniturile din activități neagricole independente (2,4%)  şi cele din proprietate  şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%). O pondere importantă dețin şi veniturile în natură (12,1%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (10,7%). ‐ mediul de rezidență influențează diferențele de nivel şi, mai ales, de structură  între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.

 

Cheltuielile totale:

 

-Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii  şi transferurile către administrația publică  şi privată  şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum  şi acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor  şi păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.).

 

-Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică  în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,7%).

 

Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare  şi băuturile nealcoolice au deținut, în anul 2015, în medie, 38,2% din consumul gospodăriilor, indică analiza INSSE.

(Pentru detalii, dați click pe imagini)

INSSE C1

INSSE C2

INSSEC3

INSSEC4

INSSEC5

 

Piata irlandeza de carne de vita, sub amenintarea Brexit-ului
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Prezent la Consiliul Miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles, și referindu-se la Brexit, Michael Creed, ministrul irlandez al Agriculturii, a spus:   "Reuniunea Consiliului miniștrilor agriculturii a fost o oportunitate importantă pentru a sublinia Consiliului, Comisiei și colegilor mei miniștrii impactul unui Brexit fără...

Tetra Pak a lansat ambalajele aseptice cubice, pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Tetra Pak a lansat pachetul Tetra Classic Aseptic 65ml Cube, pentru produse lactate, sucuri, înghețată și alimente lichide.   Dimensiunile ambalajului au fost proiectate astfel încât să permită ca șase pachete să formeze un cub, pentru a optimiza utilizarea spațiului în distribuție și depozitare.   "Pachetul...