Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

INSSE: Vânzările de alimente au crescut în ianuarie cu 26 %

Autor: Maria Demetriadvineri, 4 martie, 2016

Ultimul raport al INSSE indică faptul că vânzările de produse alimentare continuă să fie motorul consumului (plus 26% în ritm anual), dar reducerea TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie a majorat vânzările de bunuri nealimentare cu 10,6%. 
Consumul a crescut cu 15,6% în luna ianuarie faţă de perioada similară din anul anterior, având cel mai bun început de an de după 2008, ultimul an de boom economic pentru România. Astfel, consumul continuă trendul pozitiv de anul trecut, când a încheiat cu un plus de 8,9%.

 

„Vânzările din ianuarie în comerţul cu amănuntul reprezintă cea mai puternică expansiune anuală după septembrie 2008, semnalând o cerere privată foarte puternică la începutul noului an. Asemenea creşteri puternice subliniază şi potenţialul pentru acumularea unor presiuni inflaţioniste mult mai mari pe fondul cererii interne“, a spune Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

România a avut în ianuarie a doua cea mai mare scădere de preţuri din UE, după Polonia, conform Eurostat. Preţurile de consum au scăzut în ianuarie cu 2,1% comparativ cu aceeaşi lună din 2015 ( inflaţie anuală de minus 2,1%).

 

Însă majorarea puternică a consumului poate transforma mai repede decât se credea „inflaţia negativă“ într-una pozitivă determinând o intervenţie a BNR care ar putea majora dobânda-cheie, lucru ce va scumpi creditul în lei, temperând puţin cererea de consum.

Președintele ANPC, domnul Marius Pârvu, a confirmat participarea la Meat Milk 2018
Autor: meatmilk  /   joi, 3 mai 2018

Noul Presedinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, domnul Marius Pârvu, a confirmat participarea la Expo-Conferința Internațională Meat Milk, care se va desfășura în zilele de 10 și 11 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”Reconfigurarea sectoarelor de carne și lapte ale României, față de...

Doamna Vicepremier și Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, a confirmat participarea la Meat.Milk 2018
Autor: meatmilk  /   miercuri, 2 mai 2018

Doamna Vicepremier și Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, a confirma participarea ca speaker la Expo-Conferința Internațională Meat Milk 2018, care va începe joi, 10 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul ”Reconfigurarea sectoarelor de carne și lapte ale României față de noile realități ale...