Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Instalații de Ultrapasteurizare a laptelui, de la ICPIAF

Autor: meatmilkmiercuri, 29 ianuarie, 2020

FOARTE IMPORTANT PENTRU PROCESATORII DE LAPTE!

 

ICPIAF proiectează și execută INSTALAȚII  DE  ULTRAPASTEURIZARE  LAPTE

                        Capacități: 1000-10000 l/h

 

Pentru a ține pasul cu noile tehnologii de tratare termica a laptelui, în vederea creșterii perioadei de valabilitate, fără a afecta valoarea nutritivă și caracteristicile organoleptice ale acestuia,  ICPIAF, studiind, Tehnologia ESL (Extended Shelf Life), proiectează și execută:

 

INSTALAȚIE  DE  ULTRAPASTEURIZARE  LAPTE

                       

Laptele obținut prin tehnologia ESL (Extended Shelf Life), presupune o tratare termică la temperaturi cuprinse între 107C și 138C, în vederea distrugerii bacteriilor patogene și sporulate, rezistente la temperaturi de până la 138 C, asigurând astfel un termen de valabilitate ridicat, de 14-30 de zile, acesta variind în funcție de temperatura de tratare termică și de ambalaj.

 

Ambalarea laptelui de consum tratat termic ESL, se poate face în cutii de carton, butelii tip PET și chiar la pungă, perioada de valabilitate a produsului finit fiind de:

 

14 zile de la livrare, pentru laptele de consum ambalat la pungă;

30 zile de la fabricatie, pentru laptele ambalat în cutii  de carton.

 

Termenul de valabilitate ridicat al laptelui poate aduce multe avantaje, atât procesatorilor de lapte, cât și vânzătorilor, prin posibilitatea livrării unor cantități mai mari de lapte în toată țara, indiferent de distantă, cu condiția ca mijloacele de transport să fie frigorifice, specifice industriei alimentare, păstrarea pe raft o perioadă mai îndelungată și deschiderea de noi oportunități de piată, cu condiția ăintregului lanțului frigorific, de la procesator la consumator, pentru a nu afectata perioada de valabilitate.

 

Proiectarea și execuția instalaței de ultrapasteurizare se efectuează în conformitate cu standardele de igienă ale UE și DSV, această instalație prezentând următoarele avantaje:

 

– consum redus de energie (grad mare de recuperare a căldurii)

– pierderi mici de produs

– spațiu necesar redus

– control continuu al parametrilor de proces: temperatură, presiune, debit.

 

Avantajul cel mai important este faptul că instalația de ultrapasteurizare poate funcționa atât ca instalație de pasteurizare, cât și ca instalație de ultrapasteurizare și asigură tratarea termică a laptelui la diferite temperaturi, în funcție de necesități, astfel: 72 C-85 C, pentru pasteurizare, și 107 C-138 C, pentru ultrapasteurizare.

 

Principalele componente ale instalației de ultrapasteurizare sunt:

 

– schimbatorul de caldura cu placi, care asigura tratarea termica a laptelui la 138ᴼC  si racirea la 4ᴼC, fiind format din mai multe zone de circulatie a laptelui, din care 3 zone asigura recuperarea caldurii, gradul de recuperare fiind de 80%;

– pompe centrifuge speciale, rezistente la temperatura de 145ᴼC,  una dintre ele  fiind pompa de suprapresiune ce  asigura protectia laptelui ultrapasteurizat in caz de defectiuni;

serpentina pentru mentinerea laptelui la temperatura de 90…95⁰C, timp de 60 secunde pentru stabilizarea proteinelor;

– sistemul propriu de igienizare care asigura CIP steril inainte de introducerea laptelui, recirculare apa in timpul productiei (daca este necesar) si CIP normal pentru igienizare cu solutiile de spalare, dupa incheierea procesului tehnologic;

– modulul electric ce asigura incalzirea propilenglicolului la 145ºC, agent termic necesar  pentru ridicarea temperaturii laptelui de la 130⁰C la 138⁰C – temperatura de ultrapasteurizare;

– instalatie electrica si de automatizare.

 

Functionarea instalatiei de ultrapasteurizare

 

Materia primă folosită pentru ultrapasteurizare este laptele proaspăt de vacă sau de capră, de cea mai bună calitate, cu urmatoarele caracteristici:

 

  • pH 6,65-7,75
  • stabilitate la alcool 80%
  • gust și miros bune
  • încărcătură microbiană sub 150000 NTG/ml

 

Principalele etape ale tratării termice ale laptelui în instalația de ultrapasteurizare sunt următoarele:

 

– intrare lapte la temperatura de 4 C → încălzire lapte la 95 C, prin cedare de căldură, de către laptele deja pasteurizat  (recuperare de caldură) → menținere 60 secunde la această temperatură, pentru stabilizarea proteinelor creștere  temperatură, de la 95 C, la 130 C, prin cedarea căldurii de către laptele ultrapasteurizat care se răcește de la 138 C la cca. 103 C ridicare temperatură la 138 C, pentru ultrapasteurizare (sterilizare), agentul termic folosit fiind propilenglicolul, încălzit electric la 145 C  → menținere 2 secunde  răcire lapte ultrapasteurizat, de la 138 C, la 25 C, prin cedare de căldură, parcurgând zonele de recuperare căldură răcire lapte, de la 25 C, la 4 C, agentul de răcire fiind cu apă și gheață. Laptele astfel tratat termic este dirijat la ambalare.

 

Pentru funcționarea instalației de ultrapasteurizare sunt necesare următoarele utilități: agenți termici: apă fierbinte de 98 C, propilenglicol de 145 C și apă/gheață de 1 C, curent electric trifazic, care va asigura, atât funcționarea instalației, cât și încălzirea propilenglicolului la temperatura de 145 C, și  aer comprimat.

 

X X X

 

În anul 2018, ICPIAF a proiectat și executat  instalația de ultrapasteurizare de capacitate 6000 l/h, iar beneficiarul acesteia este firma SC TELETEXT SRL, din loc. Slobozia, jud. Ialomița. Instalația de ultrapasteurizare funcționează de 18 luni, zilnic, fără defecțiuni și fără reclamații. Menționăm faptul că firma TELETEXT,  cu care colaboram din 2007, an în care am livrat și am pus în funcțiune  fabrica de procecare lapte, de capacitate 15.000 l/zi, este într-un proces continuu de dezvoltare și modernizare, achiziționând cele mai performante utilaje de procesare a laptelui, atât din țară, cât și din străinătate, în prezent, fabrica având capacitatea de prelucrare de 60000 l/zi.

 

 

NOTĂ: ICPIAF poate asigura modificarea instalațiilor de pasteurizare, existente în fabricile de procesare a laptelui, în instalații de ultrapasteurizare, modulul de ultrapasteurizare fiind independent.

Dr. Ing. ELENA JURAVLE

Testarea variabilelor din produsele lactate
Autor: Nora Marin  /   luni, 7 octombrie 2019

În ciuda climatului economic, cererea de mărfuri de bază, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza, continuă să crească. Numai în ultimii cinci ani, la nivel global, cererea de produse lactate a crescut cu 15% sau, în termeni cantitativi, cu aproximativ 47 de milioane de tone. Concomitent, consumatorii sunt tot mai pretențioși și de...

Elemente de amplificare a aromelor produselor din carne de vită
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 4 octombrie 2019

Industria cărnii de vită lucrează continuu pentru a satisface consumatorul și așteptările lui pentru produse de vită de înaltă calitate și fiabile, la un nivel rezonabil de cost pentru producător, ambalator, procesator și vânzător. Iar aroma și savoarea sunt trăsăturile senzoriale care afectează cel mai mult acceptarea...