Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Întâlnire cu scântei între reprezentanți ai autorităților și manageri din industria alimentară

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 6 februarie, 2013

În ziua de 5 februarie a.c., la sediul MADR a avut loc o întâlnire de analiză între reprezentanți ai unor ministere și principalii reprezentanți ai industriei alimentare din România.

Din partea autorităților au participat: Secretarul de Stat în MADR, Daniel Botanoiu, Președintele ANSVSA, Mihai Țurcanu și doamna Oana Iacob, din partea Ministerului de finanțe.

În cadrul întâlnirii s-a discutat intens și, uneori, tensionat, despre necesitatea stringentă a introducerii TVA-ului de 9 % pentru tot lanțul din agricultură și industria alimentară.

Un alt punct sensibil în dialogul de ieri a fost necesitatea urgentă a diminuării evaziunii fiscale în toate sectoarele industriei alimentare, nefiind ocolit nici subiectul relației dintre producători și procesatori și lanțurile de retail.

Managerii prezenți la dialog au subliniat că, din cauza TVA-ului foarte ridicat, nivelul evaziunii este uriaș, producătorii și procesatorii cinstiți fiind concurați neloial de către evazioniști.

Procesatorii au cerut în mod oficial:

 

– Scăderea TVA, Corectitudinea controalelor din partea ANAF, Garda Financiară, ANSVSA etc.

– Soluționarea urgentă a dosarelor marilor evazioniști, fiind vizate si Hypermarket-urile!

– Din partea asociațiilor profesionale s-a solicitat “accesul la informatii“ din cadrul Ministerului de finanțe, mai precis, valorile TVA-ului încasat pe categorii de produse și nu pe cod CAEN!

– S-a propus un proiect de returnare a TVA-ului către consumatorul final, prin prezentarea Bonului Fiscal.

Fiind o întâlnire mai mult informală, s-a stabilit ca, până pe 20 februarie 2013 să se organizeze o întâlnire separată cu reprezentanții de vârf ai Ministerului de finanțe.

Surse bine informate ne-au declarat că atmosfera a fost tensionată, din discuțiile neoficiale concluzionându-se că sectoarele de carne și panificație nu dau semne de creștere.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...