Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Interdicție pentru depozitul care a comercializat carne de cal etichetată eronat

Autor: Ilie Stoianjoi, 14 martie, 2013

Activitatea depozitului frigorific din municipiul Blaj, de unde a provenit carnea de cal comercializată sub formă de carne de vită la o unitate din Bucureşti, va fi interzisă, după ce pe 22 februarie a fost emisă o ordonanţă de suspendare a activităţii de către inspectorii sanitar-veterinari.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Mircea Miclea, a declarat, pentru AGERPRES, că miercuri este data limită de finalizare a epuizării stocului de marfă din cadrul depozitului din Blaj, urmând ca joi să se emită o ordonanţă de interzicere a activităţii.

În urmă cu trei săptămâni, DSVSA Alba a fost sesizată de ANSVSA cu privire la o suspiciune de comercializare a cărnii de vită congelată prin substituirea cu carne de cal către o unitate din Bucureşti de către un depozit frigorific din judeţul Alba. În consecinţă, inspectorii de specialitate s-au deplasat la sediul depozitului în cauză, controlând întreaga cantitate de carne existentă, respectiv 757 de kilograme, şi documentele care să ateste provenienţa acesteia.

Totodată s-au recoltat opt probe, câte una din fiecare sortiment identificat, care au fost trimise pentru identificare de specie la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti. Din cele opt probe, una a ieşit pozitivă pentru specia cabalină, conform unui buletin de analiză din 25 februarie.

Firma din Blaj s-a aprovizionat, potrivit documentelor găsite, de la depozitul din Bucureşti, căreia ulterior i-a revândut carnea, şi de la abatoare din Braşov şi Botoşani.

Mircea Miclea a precizat, miercuri, că nu a putut fi stabilită provenienţa cărnii de cabalină, deoarece firma a falsificat etichetele, urmând ca organele de anchetă să aducă lămuriri în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, subcomisar Luminiţa Prodan, a declarat, pentru AGERPRES, că la Serviciul de Investigare a Fraudelor este un dosar în lucru în acest caz, ancheta nefiind deocamdată finalizată.

Pe de altă parte, administratorul depozitului este cercetat penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, faptă prevăzută cu închisoarea între 1 şi 7 ani, pe numele acestuia fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj un dosar penal. (AGERPRES)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...