Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Intralogistica, noul concept în transportul intrauzinal

Autor: Maria Demetriadmarți, 26 mai, 2015

Intralogistica este noul concept al fluxului tehnologic de procesare a cărnii în faza de abatorizare, porționare, ambalare și depozitare. Rhian Owen, acela care, în ediția din martie a publicației britanice MeatPacking.Info descrie sistemul MPS FoodLogistic, pus la punct de compania elvețiană MPS, afirmă că până și cuvântul este nou, nu doar conceptul care presupune o automatizare completă a circuitului cărnii de la depozitele de materii prime, inclusiv a celor auziliare, și până la depozitul produselor finite.

 

Carnea, ca ”obiect în mișcare”

 

În fapt, propunerea elvețienilor de la MPS nu face altceva decât să pună în practică la un nivelk mult superior a fluxurilor automatizate de producție din alte industrii. Pentru aceasta, a fost nevoie, la nivel conceptual, să trateze carnea drept simplu ”obiect în mișcare”. La realizarea finală, coordonarea fiecărei etape, viteza de lucru dar, mai pareus de toate curățenia și respectarea normelor de siguranță alimentară au fost factorii care au concurat la realizarea unui mega-produs tehnologic de o deosebită complexitate.

 

Cu toate acestea, conceptul de intralogistică nu este chiar nou în industrie. Dar, acum, odată cu MPS FoodLogistic Sistems, putem vorbi de o revoluție în materie de eficiență asistată pas cu pas de un software de foarte înaltă performanță. Ca difiniție, logistica este în general considerată ca fiind mutarea bunurilor din punctul A la punctul B. De exemplu, la abator, animalele sunt conduse spre punctul de sacrificare, pentru ca, la ieșire, să rezulte carcasele și de aici pornește totul, odată cu obligativitatea respectării condițiilor de igienă. „Cerințele unei fabrici de procesare a cărnii sunt cu adevărat unice, iar cel mai mare accent se pune pe igienă”, a declarat pentru publicația citată Aaron Jones, Vicepresedinte al companiei Bastian Solutions, care a contribuit la realizarea proiectului, care a adăugat: ”Din păcate, industria a avut de traversat destule situații delicate în  ultimul deceniu și, dacă vrem să le împiedicăm să mai apară în viitor, întregul sistem logistic trebuie să se axeze pe un nivel ridicat de igienă în cadrul instalației.”

 

În acest sens, multe companii aleg sa construiască utilaje din oțel inoxidabil. Pentru a respecta cerințele stricte de igienă, firma elvețiană cu sediul Stöcklin a pus la punct un sistem adiacent MPS FoodLogistic, sistem care preia automat containerele murdare supunându-le unui tratamet cu flux energetic, dar și de substanțe de dezinfectare, lichidele rezultate fiind trimise direct la stația de epurare, containerele intrând apoi imediat pe benzile de lucru.

 

Date în timp real

 

FDC 31 DEPO 2La realizarea echipamentului s-a pornit de la o cercetare efectuată de specialiștii în  intralogistică Donald Stull și Michael Broadway, care au avut ca temă capacitatea de producție a abatoarelor cu activitatea non-stop și asigurarea igienei și a siguranței alimentare.  La rândul său, Paul Gossink, managerul proiectului, a constatat:  „Dacă vrei să știi exact ceea ce ai în stoc, însă folosești un sistem standard, nu vei afla cu precizie, în timp real. Însă, managerii au nevoie să ia decizii imediat, pentru a nu pierde timp și bani, mai ales dacă vând carne proaspătă. De aceea, sistemul bazat pe intralogistică va fi cel mai eficient, maximizând profitul.” vor să ia o decizie – la 16 dacă aveți toate astea carne că nu veți fi capabil să-și vândă, ai de gând să vrea să-l înghețe. Aceste tipuri de decizii sunt decizii în timp real și dacă vă lăsați acest sistem pentru dumneavoastră ERB, ești mereu prea târziu. Dacă vindeți carne proaspătă, servicii de intralogistică vă oferă cel mai înalt spate cu plată.”

 

Aaron Jones, de la Bastian Solutions, merge mai departe și explică modul în care intralogistica poate contribui la atenuarea pierderilor într-o fabrică de prelucrare a cărnii: „Cu imbunatatiri ale software-ului, prognozele pentru fiecare zi sunt realizate în baza comenzilor în timp real, preluate de computerul central, acela care structurează automat cantitatea de materii prime necesare, viteza de producție, consumul energetic etc., pierderile fiind diminuate în proporție covârșitoare. Iar extinderea acestor linii de procesare va conduce la economii uriașe, în întreaga industrie care va trebui să se bazeze tot mai mult pe automatizare și informatizare.”

 

Flexibilitate totală

 

La nivel global, majoritatea rapoartelor indică o creștere a cererii de carne de pasăre, concomitent cu o accentuată consolidare a afacerilor firmelor mari. Și, desigur, un astfel de flux tehnologic nu poate fi introdus într-o firmă mică sau medie, din cauza consturilor. „Facilitățile de mare amploare au avantajul că pot asigura o echipă de tehnicieni de specialitate, ingineri IT, pe când, pentru companiile mici, aceasta s-ar putea dovedi a fi dificilă. Însă, și pentru celelalte firme s-au găsit rezolvări” Acestea fiind spuse, MPS explică faptul că rezolvă această problemă printr-un sistem complet online. „Dacă există o problemă, operatorul poate apela biroul nostru de ajutor”, spune Gossink. „Numai în Olanda, există clienți care au subcontractat partea de service, fiind o afacere care funcționează non-stop, dar care se dovedește de real ajutor pentru companiile mici și medii.” În plus, MPS furnizează o gamă de produse diferențiate, pentru clienti mici, mijlocii și mari. De exemplu, pentru capacitățile reduse, MPS oferă un lift discontinuu vertical, care poate ridica loturile și le stochează în sub-loturi unice sau multiple, la unul sau mai multe niveluri. Pentru companiile mari se distribuie sistemul ”Lift pas MPS” care funcționează la viteze mari și care asigură deplasarea materiei prime, a semifabricatelor sau a produselor finale până la centrul de distribuție.”

 

Lanț de aprovizionare complex, probleme dificile

 

Astăzi, lanțul de aprovizionare este mai complex, companiile implementând cu succes sisteme automate. Deși acest tip de utilaje sunt scumpe, aceasta nu este o problemă prea mare pentru companiile mari care, și în acest mod, ajungă să se mențină în permanență cu un pas înaintea celor mici. În plus, nevoia de depozitare eficientă, concomitent cu asigurarea trasabilității cresc, toate depozitele fiind nevoite să introducă un anumit grad de automatizare în procesele lor.

 

„Peisajul economic a determinat multe industrii să examineze costul în creștere al forței de muncă. Iar, sistemele automatizare au devenit mai accesibile și de încredere, industria căutând să se automatizeze, pentru a crește profiturile”, a adăugat Aaron Jones. Iar Gossink confirmă: „Clientii cer mai multă flexibilitate din sistemul lor de intralogistică. Ei știu că modelul de afaceri de astăzi ar putea fi complet diferit în cinci ani, iar o unitate bazatî pe intralogistică este foarte adaptabilă. S-au instalat sisteme automatizate de stocare, de recuperare, de ambalare robotizată, de paletizare, inclusiv linii de producție complet automatizate, atât pentru companii greenfield, cât și pentru facilități brownfield”. (Traducere și adaptare după ”A matter of moving meat”-MeatPackingInfo, martie 2015)

Alege produse profesionale de refrigerare de la TC România
Autor: meatmilk  /   vineri, 25 ianuarie 2019

(Comunicat) De la firma TC Romania nu numai ca se pot achizitiona echipamente pentru supermarketuri, depozite, productie de alimente, cafenele si restaurante,  compania ofera si un ciclu complet de servicii necesare pentru a lansa astfel de produse frigorifice.   Avand in vedere ca aceste echipamente frigorifice sunt proiectate pentru...

TC România: Cum se întrețin corect vitrinele frigorifice
Autor: meatmilk  /   joi, 17 ianuarie 2019

(Comunicat) Există anumite sfaturi de utilizare simple pentru ca echipamentele de refrigerare, mai ales vitrinele frigorifice, achiziționate de la TC România, să vă deservească pentru o perioadă lungă, fără probleme care să necesite reparații complexe și costisitoare.   Întreținerea corectă a echipamentelor producătoare...