Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Întreaga țară, azi, e-n sărbătoare: Vin chinezii!

Autor: Meat MIlkluni, 25 noiembrie, 2013

România ar putea deveni una dintre ţările care asigură securitatea alimentară a Chinei. Chinezii vor să cumpere anual milioane de porci, oi şi vite din fermele româneşti, a anunţat Ministerul Agriculturii. Există însă o problemă: România nu are ferme suficient de multe şi de mari cât să facă faţă unei asemenea cereri. Chinezii se gândesc şi la cerealele şi legumele din ţara noastră şi vor să refacă sistemul de irigaţii al României.

După ce a investit în fermele din America de Sud şi Ucraina, guvernul de la Beijing vrea să transforme şi România într-un important furnizor de alimente pentru poporul chinez. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Economica.net, China vrea să cumpere anual din România 3 milioane de oi, 3 milioane de porci şi 500 de mii de vaci.

Problema este că această cerere din partea chinezilor depășește cu mult capacitatea de export a României, cel puțin atunci când vine vorba de porci. În acest moment țara noastră nu are cum să vândă în străinătate mai mult de 1,8 milioane porci. Însă, oficialul de la Agricultură spune că, dacă prețul oferit de chinezi va fi suficient de bun, fermele din România își pot spori producția pentru a face față cererii.

Pentru început, în primăvară, chinezii vor cumpăra din România 8.000 de tauri. Totodată chinezii vor să cumpere și cereale românești, însă secretarul Achim Irimescu nu a precizat despre ce cantități ar fi vorba. A spus însă că Beijingul este dispus să își trimită companiile de construcții să amenajeze un sistem de irigații modern în țara noastră.

Iar oficialii români și chinezi se gândesc să imite sistemul de irigații din Turcia, care constă în construirea de lacuri acumulare pe râurile interioare. Atunci când culturile agricole au nevoie de irigații, apa din aceste lacuri este lăsată să curgă. În România, refacerea sistemului de irigații ar urma să fie finanțată de chinezi. Rămâne însă de văzut ce ar cere în schimbul acestei investiții.IMai multe, pe www.agrointel.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...