Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Invenții românești în domeniile energiei și irigațiilor

Autor: Meat MIlkjoi, 17 octombrie, 2013

Cătălin Silviu Călin este un inventator atipic. El s-a coborât din sferele înalte ale cercetării ca să aplice pentru fonduri europene. Şi nu pentru orice: împreună cu alţi doi inventatori români, el a brevetat o turbină eoliană sferică. Mai exact, aceasta nu are trei pale care se învârt în modul clasic al unui ventilator, ci sunt asemănătoare cu un ciuline care se rostogoleşte pe câmp, ca-n filme.

„Turbina va fi certificată în câteva săptămâni şi apoi va fi pusă şi în vânzare“, povesteşte Călin.   Instalaţia în sine ajunge la 12 metri înălţime, iar diverse prototipuri ale sale au fost deja încercate în tunelul de vânt, o primă astfel de turbină fiind instalată în apropiere de Medgidia. Aici se află, de altfel, şi cartierul general al Digitech Electric, companie la care inventatorul este general manager. Digital Electric derulează deja un proiect pe fonduri europene, legat exact de centrala eoliană sferică, noteaza cotidianul Adevarul.

Acesta are o valoare de 5,4 milioane de lei, din care 2,6 milioane de lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 540.000 de lei de la Guvern, prin Autoritatea Naţională pentru cercetare Ştiinţifică (ANCS).   Turbina produce doar 5 kWh de energie, dar compania testează şi versiuni mai mari, de 10 kWh. Principalul lor avantaj este că nu sunt zgomotoase, astfel că pot fi instalate aproape de locuinţe sau cartierele rezidenţiale.

Dar Cătălin Silviu Călin are planuri mult mai mari. „De la anul vom prezenta o soluţie integrată pentru irigaţii. Mai exact, este vorba de turnuri de apă. Energia produsă de turbină este folosită la pomparea apei pentru irigaţii în turn, iar aceasta este folosită atunci când este nevoie. Iarna, turnul poate fi folosit ca siloz“, mai spune Călin.

Despre invenţia sa, Călin spune că ar trebui să-i inspire şi pe alţii astfel încât să nu renunţe la proiectele lor. El dă ca exemplu SUA, unde cultura antreprenorială este foarte dezvoltată, spre deosebire de România unde „cercetarea se face pe hârtie” şi foarte puţini inventatori, doar 1-2%, merg până la capăt, adică la implementarea practică a ideilor lor. (Mai multe, pe www.adevarul.ro)

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...