Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Irimescu: Parteneriatul European pentru Inovare poate dezvolta agro-industria

Autor: Meat MIlkluni, 11 noiembrie, 2013

Achim Irimescu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat în data de 7 noiembrie 2013 la conferința Rectorilor Universităților Dunărene dedicată ”Parteneriatului de Cercetare şi Inovare în regiunea Dunării”, care s-a desfășurat la Cluj Napoca, la Institutul de Ştiinţele Vieţii din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV).

La eveniment au participat, alături de reprezentanţii Academiilor şi experţi privind Strategia Europeană pentru regiunea Dunării, Dacian Cioloş, comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Rudolf Strohmeier, director general adjunct DG RTD şi alţii.

Având în vedere problematica Conferinţei şi impactul potenţial asupra noului program Orizont 2020 şi asupra Parteneriatului European pentru Inovare (PEI), Achim Irimescu a avut un discurs în care a evidenţiat importanţa parteneriatului în vederea cercetării şi inovării în agricultură.

Programul noului Parteneriat European pentru Inovare are potenţialul de a întări colaborarea în domeniul agriculturii şi stimulează universităţile dunărene să participe la proiecte de cercetare şi inovare în vederea susţinerii Politicii Agricole Comune şi a dezvoltării zonei rurale. PEI îşi propune două obiective esenţiale în agricultură – inversarea trendului de descreşterea a productivităţii şi asigurarea funcţionalităţii solului la nivel european pentru orizontul 2020, prin propunerea de soluţii inovative în acest sens.

În intervenţia sa, secretarul de stat a punctat principalele direcţii inovative ale PEI:

  • Diversificarea pe întreg lanţul de producţie
  • Sistemele agricole (strategii integrate pentru creşterea plantelor şi animalelor, nutrienţi, tehnici de conservare a solului)
  • Sisteme de transfer a cunoştinţelor (know-how local, expertiza locala pot fi valorificate prin interacţiunea dintre actorii interesaţi)
  • Adaptarea la schimbările climatice (creşterea eficienţei energetice, utilizarea resurselor regenerabile de energie, sechestrarea carbonului, creşterea diversificării la nivelul fermelor, utilizarea biotehnologiei pentru reducerea consumului de pesticide)
  • Utilizarea eficientă şi durabilă a resurselor (optimizarea şi diversificarea utilizării resurselor, utilizarea biomasei şi a biocombustibililor pentru producerea de energie verde)
  • Creşterea productivităţii pe lanţul proteic şi îmbunătăţirea calităţii pentru a diminua dependenţa europeană de importuri şi a creşte gradul de sănătate al consumatorilor europeni
  • Consumul durabil (abordări inovative care să încurajeze orientarea spre un stil de viaţă sănătos, asigurarea securităţii alimentare şi protejarea grupurilor vulnerabile, campanii de informare şi educare pentru consumatori).

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are în vedere obiective de dezvoltare ale Parteneriatului European pentru Inovare similare cu liniile directoare elaborate de Comisia Europeană. Abordarea cu privire la inovare va fi adaptată la realităţile din România, ţinând cont de disparităţile din agricultură şi particularităţile existente la nivel naţional.(Biroul de Presă al MADR)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...