Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Irimescu: Producătorii trebuie să se asocieze în vederea procesării

Autor: Ilie Stoianmarți, 12 martie, 2013

România ar putea deveni exportator net de produse agroalimentare numai dacă va reuşi să-i determine pe agricultori să se asocieze şi dacă va pune la punct un sistem de consultanţă care să le explice producătorilor ce produse sunt căutate pe piaţă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Una dintre condiţii ar fi asocierea producătorilor, pentru că ei nu au forţa să iasă pe piaţa supermarketurilor din România şi cu atât mai puţin pe piaţa externă. Dacă ei nu sunt în stare să se asocieze şi să asigure o ritmicitate la o cantitate şi o calitate corectă, niciodată nu vom reuşi să acoperim cel puţin segmentul de pe piaţa românească, ca să nu mai vorbim de piaţa externă. Pe partea de consultanţă nu am reuşit să punem la punct un sistem care să meargă la micul, dar şi la producătorul mediu şi să le explice că anul acesta se caută soia sau sorg şi să-i convingă că pe respectivul produs vor avea o producţie bună, mai ales dacă li se oferă şi cele mai bune inputuri. În opinia mea, atâta timp cât producătorii nu se vor asocia nu vor reprezenta o forţa şi un partener de dialog serios pentru supermarketuri şi nu vor avea un cuvânt de spus”, a spus Irimescu.

Secretarul de stat  a precizat că, în primul rând, România trebuie să îşi asigure autosuficienţa măcar la produsele agroalimentare de bază, deocamdată fiind doar o „piaţă mare de desfacere”.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în primele nouă luni din 2012, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,882 miliarde de euro, în creştere cu 287,1 milioane euro faţă de perioada corespunzătoare din 2011. Principalele produse exportate au fost porumbul, ţigările şi grâul, acestea reprezentând o pondere cumulată de 40,6% din totalul încasărilor. (Agerpres)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...

Irimescu: Producătorii trebuie să se asocieze în vederea procesării

Autor: marți, 12 martie, 2013

România ar putea deveni exportator net de produse agroalimentare numai dacă va reuşi să-i determine pe agricultori să se asocieze şi dacă va pune la punct un sistem de consultanţă care să le explice producătorilor ce produse sunt căutate pe piaţă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Una dintre condiţii ar fi asocierea producătorilor, pentru că ei nu au forţa să iasă pe piaţa supermarketurilor din România şi cu atât mai puţin pe piaţa externă. Dacă ei nu sunt în stare să se asocieze şi să asigure o ritmicitate la o cantitate şi o calitate corectă, niciodată nu vom reuşi să acoperim cel puţin segmentul de pe piaţa românească, ca să nu mai vorbim de piaţa externă. Pe partea de consultanţă nu am reuşit să punem la punct un sistem care să meargă la micul, dar şi la producătorul mediu şi să le explice că anul acesta se caută soia sau sorg şi să-i convingă că pe respectivul produs vor avea o producţie bună, mai ales dacă li se oferă şi cele mai bune inputuri. În opinia mea, atâta timp cât producătorii nu se vor asocia nu vor reprezenta o forţa şi un partener de dialog serios pentru supermarketuri şi nu vor avea un cuvânt de spus”, a spus Irimescu.

Secretarul de stat  a precizat că, în primul rând, România trebuie să îşi asigure autosuficienţa măcar la produsele agroalimentare de bază, deocamdată fiind doar o „piaţă mare de desfacere”.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în primele nouă luni din 2012, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,882 miliarde de euro, în creştere cu 287,1 milioane euro faţă de perioada corespunzătoare din 2011. Principalele produse exportate au fost porumbul, ţigările şi grâul, acestea reprezentând o pondere cumulată de 40,6% din totalul încasărilor. (Agerpres)

Comisia Europeană trebuie să își dea acordul pentru noul PNDR
Autor: Meat MIlk  /   joi, 22 ianuarie 2015

Comisia Europeană trebuie să își dea acordul pentru noul PNDR. Ca urmare, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală PNDR 2014-2020 ar putea fi demarat în luna martie 2015, doar în cazul în care, în perioada imediat următoare, Comisia Europeană va comunica acordul de principiu în baza unei adrese oficiale transmise de Ministerul...

România- locul 19 în privința prețului cărnii de tăuraș
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Conform Comisiei Europene, care citează surse Eurostat, România se clasează pe locul 19 în privința prețului cărnii de tăuraş şi de vită în carcasă. Carnea de tăuraş se vindea în medie cu 270 euro/100 kilograme iar cea de vacă la 204 euro/100 kilograme. “Preţurile s-au dus în jos şi la carne şi la lapte din cauza embargoului...

CE solicită opiniile fermierilor pentru vânzarea în comun a produselor agricole
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Comisia Europeană (CE) a demarat, în 15 ianuarie 2015, consultările pe tema proiectului privind vânzarea în comun de produse agricole, invitând părţile interesate să îşi prezinte observaţiile cu privire la noul proiect privind aplicarea normelor antitrust ale UE în sectorul agricol, informează un comunicat de presă al CE. Cele mai...

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...